# Interviu neelectoral în ultima săptămână de campanie.
# O întrebare simplă, de alegător profan. De ce să-l aleagă piteştenii în continuare primar pe Tudor Pendiuc?
– Pentru că prin activitatea desfăşurată până acum în administraţie cunosc foarte bine municipiul, problemele cu care se confruntă, pe care le au piteştenii iar experienţa pe care o am, notorietatea de care mă bucur si rezultatele obţinute până acum constituie garanţia că pot să rezolv aceste probleme, pot să împlinesc aşteptările piteştenilor.
# Cum explicaţi faptul că asistăm la cea mai agresivă, ca să nu spun contondentă, campanie electorală cu care v-aţi confruntat până acum?
– Prin dorinţa nemăsurată de a accede cu orice preţ într-o funcţie importantă din interese personale şi de grup, fără a avea o minimă cunoaştere, o minimă experienţă şi niciun fel de pregătire necesară acestei activităţi. Dacă la acestea adăugăm limbajul grosolan, atacurile la persoană, calomnia, minciuna şi dezinformarea intenţionată vom avea, din punctul meu de vedere, răspuns la întrebarea dvs. În treacăt fie spus, chiar mi-e greu sa înţeleg cum un om, domnul Daniel Dragomir, candidatul PDL pentru funcţia de primar al municipiului Piteşti, care foloseşte un asemenea limbaj şi are un astfel de comportament, ar putea să conducă destinele Piteştiului.
# Aţi afirmat la un moment dat că acest ultim mandat, din cele cinci de până acum, a fost şi cel mai dificil din toată activitatea dvs de 20 de ani în fruntea Piteştiului? De ce?
– A fost până acum criză economică? Au mai fost luate până acum, la nivel naţional, atâtea măsuri dure, dar ineficiente? Au mai fost tăiate până acum salariile, pensiile, subvenţiile, desfiinţate spitale, locuri de muncă? A mai avut până acum România la conducere o guvernare atât de mediocră, ca să nu spun altfel? Au mai ţinut alte forţe politice atât de mult cu dinţii de putere ca PDL-ul? A mai fost vreodată politizat totul ca până acum? NU, categoric NU! În asemenea condiţii dure, din toate punctele de vedere, eu consider că am reuşit să traversăm în condiţii acceptabile această perioadă pe care n-aş mai dori-o repetată niciodată. Chiar și în acest context, am reuşit să realizez în proporţie de peste 90% din ceea ce am prevăzut în programul mandatului în curs.
Cinci idei despre ”Proiectul Pendiuc” pentru cel de-al șaselea mandat
# Cu ce vine nou Tudor Pendiuc şi echipa sa de consilieri în programul electoral pentru cel de-al şaselea mandat, 2012-2016? Nominalizaţi-mi patru, cinci idei pe care merită să le reţină piteşteanul pe 10 iunie, înainte de a introduce votul în urnă.
– Dintre numeroasele idei şi obiective pe care le-am prevăzut, aş nominaliza:
1. Până în anul 2014, în Piteşti nu vor mai exista străzi neasfaltate, fără apă potabilă, canalizare şi iluminat public.
2. Eu şi administraţia locală ne vom concentra eforturile, demersurile şi acţiunile pentru realizarea Zonei Metropolitane care va genera în principal locuri de muncă şi servicii, cum ar fi: apă, canalizare, salubritate, transport public spre şi dinspre localităţile zonei metropolitane: Albota, Moşoaia, Bascov, Budeasa, Miceşti, Mărăcineni, Ştefăneşti şi Bradu.
3. Crearea coridorului verde din partea de vest a municipiului Piteşti prin: amenajarea parcului Lunca Argeşului, reabilitarea parcului Ştrand şi construirea Pasajului rutier de la Podul Viilor.
4. Amenajarea în zona Trivale a unei baze de agrement şi transformarea pădurii Trivale în Parc natural al Piteştiului.
5. Accent deosebit pe sprijinirea activităţilor culturale, prin: transformarea cinematografului Bucureşti în Centru cultural multifuncţional, care include şi o sală de concerte cu peste 500 locuri pentru Filarmonica Piteşti, construirea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş a unui Complex cultural multifuncţional destinat funcţionării instituţiilor de cultură: Operă, Operetă, Teatrul liric. Mai multe detalii se pot găsi pe site-ul meu, www.tudor-pendiuc.ro
# Fiecare cartier are specificul său şi reprezintă o felie de viaţă din Piteşti. Cum răspundeţi vocilor care vă reproşează că aţi neglijat cartierele, în detrimentul cosmetizării zonei centrale a oraşului, în care aţi investit permanent?
– Este o interpretare răutăcioasă, cu caracter pur electoral, a unor oameni care nu cunosc realităţile. Probabil că cei care fac astfel de afirmaţii, fie n-au mai trecut demult prin cartierele Piteştiului, fie stau numai prin zona centrală. Astfel ar fi constatat că în aceşti ultimi ani am modernizat şi extins reţeaua de apă cu 70 km şi canalizare cu 39 km; am dat în folosinţă 175 locuinţe sociale în cartierul Războieni; am creat peste 17.000 locuri de parcare în cartiere şi doar vreo 500 în centru; am amenajat 10 sensuri giratorii, toate în cartiere; am construit 23 centrale termice – niciuna în centru; am modernizat străzi precum: Baloteşti, Haralambie Botescu, Plopilor, Nicolae Labiş, Schitului, Petre Ispirescu, B. St. Delavrancea, Vasile Goldiş, Codrii Cosminului, G-ral. Marin Ionescu, Intrarea Grigore Grădişteanu, Pasajul Podul Inalt, Pasajul Cimitirul Armenesc – niciuna în centru; am amenajat 16 izvoare de apă potabilă – niciunul în centru; am montat peste 1050 de bănci în cartiere şi doar 50 în zona centrală şi multe altele. Am încurajat şi sprijinit dezvoltarea activităţii şi serviciilor în toate cartierele municipiului, astfel: în domeniul bancar, creşe, grădiniţe, şcoli, locuri de joacă pentru copii, amplasare aparate fitness, servicii ale primăriei, amenajarea acelor centre de cartier si multe altele pe care cetăţenii le cunosc foarte bine şi sunt beneficiarii lor.
”Într-un an și jumătate, vom face 10.000 de locuri de parcare”
# Prezentaţi-mi soluţiile dvs la următoarele probleme presante pentru piteşteni: mai multe parcări în municipiu, diminuarea numărului de câini vagabonzi, apă mai ieftină la robinete, sistem de termoficare mai eficient. Toate acestea s-au transformat, de altfel, în săgeţi cu care contracandidaţii au tras în dvs în această campanie electorală.
– De fapt, în afară de critici neîntemeiate la adresa mea n-am prea văzut altceva în programele lor electorale. Problemele la care faceţi referire nu sunt specifice doar Piteştiului. Ele se regăsesc în marea majoritate a municipiilor din România şi au fost generate în principal de o legislaţie incompletă şi incoerentă, precum şi de repartizarea pe criterii politice a banilor în ultimii 7-8 ani. Soluţiile mele concrete la problemele enumerate sunt:
– pentru extinderea locurilor de parcare în municipiu am prevăzut în zona Centru 3 parcări supraterane iar în cartiere valorificarea suprafeţelor de teren care se pretează la astfel de amenajări. Estimez că în acest fel vor fi realizate peste 10.000 locuri de parcare din fonduri proprii, fonduri europene nerambursabile şi prin parteneriat public-privat.
– pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân am prevăzut realizarea unui program de măsuri şi acţiuni care va cuprinde: construirea unui adăpost municipal în zona Smeura, demersuri pentru adoptarea unei legislaţii specifice adecvate, măsurile prevăzute de legislaţia respectivă pentru scăderea, până la eliminare, a numărului de câini fără stăpân de pe străzile municipiului, dezvoltarea de parteneriate cu ONG – uri pentru protecţia animalelor.
– sistemul de termoficare va deveni mai eficient prin: izolarea termică GRATUITĂ a blocurilor prin fonduri europene; continuarea construirii de centrale termice în cartierele municipiului, astfel: 32 centrale termice în anul 2012, 19 centrale termice în anul 2013, precum şi finalizarea modernizării întregului sistem de termoficare;
– reducerea preţurilor la apa potabilă şi căldură se va realiza pe măsura finalizării investiţiilor în aceste domenii. Concret, într-un an, un an şi jumătate.
# Ce aşteptări aveţi dvs, ca edil al Piteştiului, dar şi ca preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România de la Guvern şi de la primul ministru Victor Ponta?
– Să dea curs aşteptărilor noastre, ale primarilor, de a avea în sfârşit o adevarată autonomie locală prin deblocarea posturilor, prin promovarea unei legislaţii a salarizării care să stimuleze performanţa în administraţie; să elimine politizarea din administraţia publică; să promoveze legile care să ne ajute în rezolvarea multora dintre problemele cu care ne confruntăm; să institue un dialog permanent între noi, Administraţia Publică Locală şi Guvern, ceea ce până acum a lipsit.
Cum vede Tudor Pendiuc Piteștiul peste 10 ani
# Ultima întrebare, poate cea mai grea. Cum vedeţi Piteştiul peste zece ani?
-În primul rând, aş dori ca noi românii, în general, să fim mult mai senini, mai optimişti şi să ne fie mult mai bine decât până acum. Şi să fim sănătoşi! Piteştiul peste 10 ani…. Mi-ar plăcea, spre exemplu să avem un crâmpei din viaţa culturală a Vienei, Pădurea Trivale să fie Parc Naţional cu amenajări complexe, ceva în genul parcului de la Palatul Regal din oraşul italian Caserta, înfrăţit cu Piteştiul; transportul public să fie ca în oraşele suedeze; curăţenia pe străzi şi grija pentru siguranţa cetăţenilor să fie ca în ţările nordice, să avem un mare parc de distracţii pentru copii, ceva în genul parcului Tivoli din Copenhaga şi ar mai fi multe… N-aş vrea să zambiţi dar credeţi-mă că, aşa cum am gândit strategia de dezvoltare a Piteştiului şi cum, de fapt, ne dezvoltăm, ceea ce v-am spus mai înainte poate deveni realitate. Dar asta, se subînţelege că nu depinde numai de mine.
Interviu realizat de Gabriel Grigore
0 Comentarii