Web Analytics

Pacient internat cu Covid la Mioveni: ”De Paște, am avut în meniu gâturi de pasăre și vârfuri de aripi”

de | 14.05.2020 13:35 | Dezvăluiri

# Depistat pozitiv cu Covid și internat de o lună, Gabriel Eana face dezvăluiri # ”Una dintre colege, o infirmieră de la Spitalul Județean, a avut o cădere psihică și a vrut să se arunce de la etaj”, spune Eana, care este și lider sindical la Spitalul Municipal, din Câmpulung # ”În acea perioadă, inclusiv în ziua de Paște, am primit la meniu gâturi de pasăre și uneori vârfuri de aripi”, mai spune Gabriel Eana

# Buna ziua! Ce faceți? Cum vă simțiți?
– Buna ziua! Bine. Am o laringită și vorbesc mai greu. Nu știu cum se întâmplă, dar am avut teste pozitive, apoi unul negativ și acum mi-a venit iarăși unul pozitiv. Urmează un alt test. Protocolul spune că, între 2 și 4 zile, se poate repeta testul. La Mioveni s-a luat la 5 zile. Este decizia medicilor și mă supun. Nu am încotro! Asta e!
# De când sunteți internat?
– De pe 7 aprilie.
# Înainte ați stat în izolare?
– Nu. Înainte am avut activitate. Am fost în categoria pacienților asimptomatici. A fost un șoc atunci când m-am văzut cap de listă la pozitivi. M-am testat efectiv… Eu am cerut să fiu testat pentru că, la momentul respectiv, intram în contact cu foarte mulți oameni. Intrasem în contact cu una dintre cele două fete care au fost depistate pozitiv la Câmpulung. Au stat la noi pe secție cam 5 ore pe data de 30 martie și, în plus, au fost trei în ziua aceea confirmați pozitiv pe secția mea, cea de Psihiatrie.
# Când vorbiți despre cele două fete la cine vă referiți?
– La o asistentă și la o infirmieră. Eu atunci mă ocupam de activități organizatorice și am fost solicitat telefonic de una dintre cele două, practic, paciente, care au fost primele confirmate că nu mai pot intra pe secție, deși erau în timpul serviciului. A venit, a trebuit să-i preiau reclamația și să o dau mai departe. Trebuia să-i rezolv problema pentru că nu era normal…

„Toți din comitetul director, în afara fostului manager, au considerat că ar fi mai bine ca Spitalul Câmpulung să fie declarat spital Covid”

# Doamna dr. Victoria Belu, depistată ulterior și dânsa cu Covid, v-a reproșat că la un moment dat ați făcut dvs. o ședință cu personalul medical, la care nu s-ar fi respectat distanța socială…
– Nu am făcut nicio ședință. Pe lângă faptul că sunt lider de sindicat la Spitalul Municipal Câmpulung, sunt asistent coordonator la Psihiatrie. După ce a venit acea hotărâre a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în cadrul acelei ședințe am discutat și despre posibilitatea includerii Spitalului Câmpulung în lupta contra Covid într-o alianță care părea alternativă la această situație. Era legată de acea hotărâre 12, în care Spitalul Mioveni era declarat spital Covid cu 700 de paturi… Era nevoie de mai mulți salariați care puteau fi luați de la Câmpulung, cea mai mare parte, de la Costești și de la Curtea de Argeș. Nu a fost clar o ședință de sindicat, a fost o discuție cu asistenții-șefi. Asistenții-șefi au spus că mai bine ar fi să tratăm la noi acasă Covid decât să-l tratăm în alte părți, pentru că era clar că, prin acea hotărâre 12, spitalul era scos din schemă pentru a primi și trata urgențele. Acestea erau redirecționate către Spitalul Județean de Urgență și atunci, neavând un obiect de activitate, era clar că ei devin personal disponibilizat pentru Spitalul Mioveni.
# Practic, toți medicii plecau la Mioveni.
– Da, o mare parte dintre medici pleca la Mioveni.
# Pentru asta ați pledat dvs. să fie declarat spital în lupta contra Covid? Ca să evitați detașarea personalului medical la Mioveni?
– Da. Și nu am făcut niciun demers, am făcut un simplu sondaj de opinie… Pentru că ulterior a apărut și o altă soluție, chiar nu am finalizat acest sondaj. Am făcut acele hârtii pentru o opțiune de a fi spital Covid pentru că noi nu ne permitem să acționăm fără să ne consultăm salariații.
# Majoritatea a fost de acord să fiți incluși în această luptă anti-Covid?
– Dintre asistenții-șefi prezenți, da. Doar o singură asistentă-șefă și-a exprimat opoziția.
# Câți au fost de acord?
– Restul asistenților-șefi prezenți. Nu știu să vă spun numărul lor. În comitetul director, toți ceilalți membri, în afara fostului manager, au considerat că ar fi mai bine să fim declarați spital Covid, pentru că am fi fost echipați corespunzător și am fi știut exact ce tratăm, pentru că situațiile de îmbolnăviri din rândul cadrelor medicale au apărut doar atunci, în acele momente în care nu am știut ce tratăm, atât la Spitalul Câmpulung, cât și la Spitalul Județean de Urgență. Puteau fi pacienți asimptomatici și care treceau foarte ușor de triaj, un triaj care se făcea sumar. Aveam un chestionar cu patru întrebări legate de patologie și alte câteva legate de contact. Spunea omul că nu are febră și noi îl controlam. Apoi zicea „nu tușesc, nu am alte simtome, nu am fost în contact cu nimeni…” Pacientul zero la Câmpulung a trecut de triaj datorită acestei declarații și o simptomatologie atipică, doar digestivă, care putea avea alte probleme. Fără febră, fără alte simtome, că nu a intrat în contact, ca ulterior să se constate că venise dintr-o țară din Uniunea Europeană. Deci a trecut foarte frumos și a mers la investigații în tot spitalul, una-două zile. Este vorba de pacienta din Godeni. Că de aici a început nebunia. Același lucru s-a întâmplat, probabil, și la etajul III. Ancheta epidemiologică nu a luat în calcul și pacienții internați în perioada în care noi considerăm că au fost primii salariați contaminați, și anume perioada 25-31 martie, pentru că simptomele au început să apară cu data de 3-4 aprilie. Era clar că această contaminare s-a produs în acea perioadă în care pe Secția Boli Interne au fost internați pacienți care prezentau simptomatologie suspectă Covid.

„Am avut 6 teste pozitive, unul negativ și încă unul pozitiv”

# Câte teste vi s-au făcut de când sunteți internat la Mioveni?
– E o întrebare la care nu știu dacă pot să răspund exact, pentru că stau de foarte mult timp în spital. Cred că am avut 8 teste efectuate, al șaptelea a fost singurul rezultat negativ, iar al optulea a ieșit iarăși pozitiv. Personal, consider că ar trebui modificate protocoalele în ceea ce privește pacienții asimptomatici. Este un pacient care nu manifestă simptome de boală, care în mod normal nu ar trebui să consume resursele necesare pentru alte tipuri de pacienți. Eu consider că un pacient asimptomatic ar trebui să fie izolat la domiciliu, nu să fie internat. Sunt persoane absolut sănătoase, dar care poartă un virus care nu le afectează în niciun fel starea de sănătate.
# Câți ați fost internați inițial?
– Am fost 17 din Câmpulung. În momentul de față, mai suntem internați la Mioveni doar 4 din Câmpulung. Ești o persoană aparent sănătoasă, fără probleme de factură medicală, cum e cazul meu, și tot tu ești țintuit între patru pereți pentru o perioadă atât de lungă de timp.

„O perioadă, mâncarea a fost foarte proastă”

# Doctorul Horia Trăilă, directorul spitalului din Mioveni, a declarat în presă că sunt pacienți internați care îi scuipă pe medici…
– Am auzit și eu acest lucru. Permiteți-mi să nu cred această variantă, pentru că, în perioada în care am auzit despre situația asta, eram internat la etajul I, pe partea care dă spre curtea interioară a spitalului, și vă spun că erau majoritatea femei. Eu nu cred că femeile sunt capabile să scuipe. Eu am întrebat colegele mele și au fost siderate de această afirmație a medicului respectiv. Nu exclud varianta, dar totuși… Consider că declarația d-lui doctor a fost un pic deranjantă pentru mine, pentru că nu i-am instigat niciodată pe colegii mei. Colegii mei și restul pacienților au fost instigați de către conducerea acestui spital de la Mioveni, prin faptele dumnealor. Adică au creat niște interdicții pentru acești pacienți referitoare la posibilitatea de a primi pachete. O perioadă de timp, mâncarea a fost foarte proastă. Colegii din personalul medical de la Județean, internați și ei, chiar au filmat meniurile primite în fiecare zi. Aceste meniuri au fost aceleași timp de vreo 20 de zile. Când situația a devenit insuportabilă, am vorbit cu colegii noștri de la sindicat și de la Ordinul Asistenților, am spus că nu mai putem să suportăm efectiv această situație. Colegii noștri sufereau de foame efectiv și credeți-mă că nu exagerez cu absolut nimic. Noi am primit de la Câmpulung un frigider în care am mai putut ține câte ceva, dar în celelalte saloane nu există posibilitatea asta. S-a sistat posibilitatea primirii pachetelor de acasă imediat după Paște. A fost o săptămână în care nu puteam primi decât banane, stiksuri, apă plată și covrigei. Nu există frigidere, nu există televizoare. Vă dați seama că o perioadă atât de lungă este frustrant să nu ai măcar aceste lucruri de confort elementar. Nu sunt pretenții exagerate. Înțeleg că activitatea aceasta, de a organiza în timp scurt un spital care trebuia să aibă altă destinație, a fost una care a scăpat din vedere alte aspecte. Sunt convins că va exista timpul și trebuie să existe și voința de a îndrepta o parte din aceste lucruri care sunt frustrante pentru fiecare individ în parte. Adică dacă omul iese dintr-o zonă de confort și se simte frustrat, se simte înfometat, se simte ignorat, nu trebuie să-l mobilizeze cineva pentru a-și exprima revolta.

„Alteori primeam pulpe inferioare, care, după ce muşcai din ele, vedeai că prezintă nişte cartilagii vinete”

# Ce aveați în perioada aceea în meniu?
– În acea perioadă la meniu am primit, inclusiv în ziua de Paște, gâturi de pasăre și uneori vârfuri de aripi. Alteori primeam pulpe inferioare, care, după ce mușcai din ele, vedeai că prezintă niște cartilagii vinete. Nu aveau aspect, nu era ceva legat de o carne de calitate. Sunt foarte mulți oameni, printre care mă număr și eu, care nu mănâncă deloc carne de pasăre. Care nu pot mânca astfel de carne. Vă dați seama că, dacă nu aș fi avut suportul pachetelor de acasă, nu știu cum aș fi depășit această perioadă. Am sesizat acest aspect în momentul în care nu am mai putut primi pachete de acasă. Este o chestie legată de normalitate… Fiecare pacient are nevoie de elementele nutritive pentru a lupta cu această boală.
# Ce știți despre situația d-lui dr Costin Ștefan, șeful de secție de la Spitalul Județean, transferat la Institutul „Matei Balș” după ce i s-a înrăutățit starea?
– Domnul doctor Costin a venit în urmă cu doar câteva zile la Mioveni. Dumnealui s-a autoizolat mai mult decât ar fi făcut-o alții și nu prea am avut posibilitatea să-l văd. L-am văzut de câteva ori la ușa dumnealui și prezenta o stare psihică bună și povestea că este asimptomatic. Ulterior, nu știu ce s-a întâmplat de a ajuns să fie transferat la „Matei Balș”. Mă bucur că a obținut transferul acolo. Eu nu am obținut acest lucru, de a fi transferat la Spitalul din Câmpulung. Am primit aprobarea de la spitalul meu, dar nu am fost lăsat să plec de la Mioveni.
# Care ar fi explicația?
– Explicați-vă dvs.! Nu pot să am explicații. Regimul de internare și de transfer trebuie să fie la fel pentru toată lumea. Fiecare trebuie să aibă aceleași posibilități și aceleași drepturi.

„Singura noastră posibilitate de a respira un aer de afară este de a deschide geamul”

# Am văzut că dr. Costin Ștefan i-a mulțumit dr. Manu că l-a ajutat să se transfere la „Matei Balș…” Deci a avut mai multă susținere.
– Îi mulțumeam și eu și doctorului Manu și oricui… Cu această ocazie însă, îi mulțumesc d-lui primar Ion Georgescu, care s-a interesat de starea mea de sănătate, le mulțumesc colegilor mei, președintelui Sindicatului Sanitas Argeș, Doina Fănică, care s-a interesat de câteva ori pe zi de noi. Eu le-am transmis în fiecare zi problemele cu care ne confruntăm… Colegii mei au suferit de foame și nu exagerez cu nimic. Asta este realitatea. Am văzut interviul dr. Felix Sârboiu și ale celorlalți medici și vă spun că dumnealor au vorbit probabil frumos despre condițiile din spitalul de la Mioveni ca să nu deranjeze. Eu nu am această chestie…
# Sunteți și lider de sindicat…
– Sunt lider de sindicat, sunt lider de opinie… Vă mai spun că una dintre colege a avut o cădere psihică și am fost la un pas de tragedie. Dacă nu o ținea o altă colegă, apuca să se arunce pe geam. Este vorba despre o infirmieră de la Spitalul Județean. Sunt lucruri pe care cei care sunt în interior le știu, le știu și eu și nu fac niciodată afirmații fără acoperire. Sunt colegele care pot confirma acest lucru. Starea aceasta s-a agravat și din cauza felului în care am simțit că suntem tratați. Ni s-au scos din pachete fructele – portocalele, lămâi, struguri… Singura noastră posibilitate de a respira aer de afară este de a deschide geamul. Nu avem altă posibilitate. La Spitalul de la Mioveni mai există probleme la etajul I, acolo unde este un număr mare de paturi în saloane și lipseşte un grup sanitar pe care să-l folosească mai puține persoane. În salon, în partea de jos, la etajul I, erau între 2 și 7 persoane. O altă problemă, în etajul I se internau la început toți care veneau noi și numai în saloanele cu paturi mai multe era acces la oxigen. Au fost persoane care au avut nevoie de oxigen. Am avut chiar o colegă care a fost la limita de a rămâne la etajul I și de a coborî la ATI.
Alina Crângeanu, Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ”De Paște, am avut în meniu gâturi de pasăre și vârfuri de aripi”. – Dar, ce-ai fi vrut … icre de Maciuria ?! Cu gaturi de pasare si varfuri de aripi puteai sa te zburatacesti pe unde ai fi vrut, de-ai fi avut si creiere !