Web Analytics

Ovidiu Puiu: „Să ne înţelegem: statul susţine învăţământul de masă, iar la finalizarea învăţământului obligatoriu trebuie să se asigure că «masa» este capabilă să se integreze în societate”

de | 22.09.2022 12:15 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

„E total eronat faptul că dezbaterile pe legile Educației s-au încheiat. S-a încheiat, e adevărat, o primă etapă de consultări publice, multe la număr dacă luăm în considerare declarațiile de la Ministerul Educației, puține dacă ne raportăm la unele voci din societatea civilă” – spune Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș, cel care are câteva pucte de vedere foarte bine conturate în legătură cu această temă.

„Personal, am spus din capul locului că susțin resetarea cadrului legislativ pe educație dintr-un motiv foarte simplu: lucrurile nu merg așa cum ar trebui! Sunt însă de părere că în spatele fiecărei schimbări propuse trebuie să existe argumente raționale și un răspuns convingător la întrebarea: Ce problemă rezolvă? (…) Probabil că știm cu toții: avem probleme grave cu abandonul școlar, inechitatea, polarizarea rural-urban, rezultatele slabe la competențele de bază, școala paralelă, rata redusă de absolvire a învățământului terțiar ș.a.m.d.

Citește și Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș: Eticheta de „piață de desfacere” trebuie dezlipită de numele României!

Sunt câteva aspecte pe care le doresc mai bine clarificate și promovate. Înainte de toate, mi-aș dori să avem o viziune comună asupra rolului statului în Educație. Să ne înțelegem: statul susține învățământul de masă, iar la finalizarea învățământului obligatoriu trebuie să se asigure că «masa» este capabilă să se integreze în societate, să răspundă nevoilor de competență din mediul economic și să aducă plus-valoare (returnând astfel investiția în educație). Nu putem să asistăm de pe margine la creșterea abandonului școlar sau la eșecuri repetate la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat! Pentru că joburile viitorului cer forță de muncă înalt calificată, iar datoria noastră e să asigurăm că «masa» iese din sistemul de educație cu pregătirea necesară!

Un al doilea aspect pe care mi-l doresc îmbunătățit este legat de profesionalizarea evaluării. Mi se pare total inacceptabil ca un profesor să-i evalueze pe elevi altfel decât în raport de curricula predată la clasă, adică pe baza a ceea ce se predă la meditații, după cum mi se pare strigător la cer că în România de astăzi evaluările sunt mai degrabă subiective. Am văzut mii de note modificate în urma contestațiilor la toate tipurile de examene, ca și cum evaluarea ar fi loterie!” – a spus Ovidiu Puiu.

Citește și Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeş: „E vremea să aplicăm principiul: vara – sanie şi iarna – car!”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *