Web Analytics

Ovidiu Puiu: „Echilibru este ceea ce aştept şi de la mine şi de la întreaga clasă politică!”

de | 26.11.2020 13:25 | Actualitate, Politica si Administratie

# Sancta simplicitas! De ce candidați?
– Citesc în exclamația dumneavoastă multă uimire și tocmai de aceea insist în a spune că sunt membru al PSD din anul 2018 și că sunt apropiat de social-democrație de foarte multă vreme. Mă regăsesc în aspirațiile acestui partid de a susține educația pentru toți, de a lupta pentru reducerea inegalităților sau de a promova patriotismul economic. Profesor de economie fiind, am ajuns la concluzia, după câțiva zeci de ani de studiu, practică și cercetare, că progresul națiunilor stă în educație, în clasa de mjloc și într-o viziune națională bine articulată în context european și internațional. PSD m-a ales pe mine și eu am ales PSD cu deplină responsabilitate și cu așteptări ridicate, mizând pe expertiza mea și pe angajamentul deja probat al partidului de a se reînnoi!
# Salarizarea personalului din învățământ cum o vedeți îmbunătățită din punct de vedere legislativ?
– În ultimii ani, datorită politicilor Partidului Social Democrat, salariile personalului din învățământ au crescut și s-au apropiat de un nivel de decență. Nu cred că cineva își poate imagina că școala românească are vreo șansă de a face un salt calitativ dacă nu reușește să atragă la catedră profesioniști și să să-i motiveze să facă performanță! Să nu uităm totuși că România se numără în continuare printre țările europene cu cele mai mici salarii pentru profesori! De aceea, Programul PSD pe educație susține în continuare creșterea salariilor profesorilor, în acord cu angajamentele din Legea 153/2017, creșterea sporului pentru predare în mediul rural, de la 3% la 15%, sau stabilirea unei sume anuale ce poate fi acordată profesorilor, sub formă de vouchere, pentru participarea la programe de formare. Dincolo de salarizarea propriu-zisă a personalului, sunt multe probleme de reglat care privesc asigurarea accesului la educație pentru toți, înființarea școlilor cu program prelungit, digitalizarea, modernizarea arhitecturii curriculare! Odată rezolvate, astfel de provocări vor aduce îmbunătățiri întregului sistem, făcând, implicit, mult mai atractivă cariera didactică!

Citește și Ovidiu Puiu: “Voi lupta în Parlament pentru școli inteligente!” 

Citește și Ovidiu Puiu: Voi lupta în Parlament pentru ca nicio persoană și nicio regiune să nu fie lăsate ”în voia sorții”!

# Cum evaluați infrastructura de învățământ din Argeș, precum și relațiile dezvoltate în timp între învățământul universitar și cel preuniversitar?
– Recunosc faptul că nu cunosc în detaliu situația infrastructurii de învățământ din toate zonele Argeșului, așa cum ar putea-o prezenta un inspector școlar… Am avut însă interacțiuni repetate cu profesori din mediul preuniversitar și am identificat multe nevoi comune de resurse suplimentare pentru modernizarea școlilor și a laboratoarelor, dotarea acestora la nivelul secolului al XXI-lea sau sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate. Este evident că toate relele se trag de la subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ! În acest sens, PSD propune, prin programul de guvernare, creșterea costului standard per elev și abordarea diferențiată a acestuia în funcție de mediul în care elevii studiază (rural-urban), filieră (teoretic-vocațional-tehnologic), profil și specializare. Un astfel de demers este așteptat să facă mai ușoară și tranziția preuniversitar – universitar! Eu personal apreciez ca fiind foarte bine închegate relațiile dintre Universitatea „Constantin Brâncoveanu” și instituțiile din învățământul preuniversitar din județul Argeș! Interacționăm periodic în cadrul unor evenimente comune și mă bucur că voi avea posibilitatea de a transmite toate semnalele pe care le primesc către nivelul de decizie!
# Ca profesor universitar, rector și om care a lucrat toată viața la catedră, unde vedeți învățământul argeșean peste un deceniu?
– E destul de dificil acum să fac proiecții, dar voi încerca să fac asta plecând de la ipoteza că vom depăși relativ repede criza pandemică și că nu vom mai avea parte în următorul deceniu de un eveniment atât de abrupt! Văd școala viitorului ca fiind mult influențată de tehnologie și orientată către formarea competențelor viitorului – și mă refer aici la gândirea de tip design, abilitățile de rezolvare a problemelor complexe, creativitate, autonomie sau antreprenoriat. Îmi doresc ca învățământul argeșean să facă pași siguri în aceste direcții și să reușească să transmită mai bine ideea că evoluția înseamnă învățare continuă! Din păcate, România stă foarte, foarte prost la capitolul învățare pe tot parcursul vieții și sper ca în deceniul ce vine să reușim să îndreptăm această carență! Învățământul are o influență imensă asupra comunității locale, a mediului de afaceri și a societății în general și doar împreună aceste sisteme pot conduce la creșterea calității vieții. Argeșul are multe atuuri: are școală de tradiție, mediu de afaceri competitiv și – sper eu – din ce în ce mai mulți oameni care să îl reprezinte cu cinste!
# Ce așteptări aveți de la clasa politică, viitorii colegi din Parlament și, nu în ultimul rând, de la PSD Argeș, partidul din partea căruia candidați pe locul 1 pe lista pentru Senat?
– Echilibru e ceea ce aștept și de la mine și de la întreaga clasă politică!

 

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii