Web Analytics
scris marți, 19.03.2024

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că anul 2024 “are deja un mare potențial” de a doborî toate recordurile de temperatură înregistrate în 2023

Raportul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), numit “Starea Climatului Mondial”, este întocmit anual și arată că în 2023 a fost bătut fiecare record global major de climă, iar situația în 2024 s-ar putea agrava. Conform acestuia, temperaturiile medii de pe întreg globul au atins cel mai mare nivel din ultimii 174 de ani, atingând 1,45 de grade Celsius peste nivelul preindustrial. De asemenea, temperatura din oceane a fost cea mai mare din ultimii 65 de ani.

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că anul 2024 “are deja un mare potențial” de a doborî toate recordurile de temperatură înregistrate în 2023

Citește și: Copii cu dizabilități, închiși în apartamente de mai bine de un an

“Comunitatea OMM transmite lumii o alertă roșie”, a declarat secretarul general al OMM, Celeste Saulo. Oficialul a adăugat că temperaturile înregistrate la nivelul oceanelor sunt foarte îngrijorătoare deoarece va dura “milenii” până când aceasta va reveni la normal, din cauza caracteristicilor apei care păstrează căldura mai mult timp decât atmosfera. “Planeta este în pragul colapsului, iar poluarea cu combustibili fosili provoacă un haos climatic fără precedent”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Căldura excesivă a generat și accelerarea procesului de topire a ghețarilor. Raportul a arătat că ghețarii din Antarctica prezintă “goluri provocate de topire din ce în ce mai mari”, iar ca urmare a acestei situații, rata de creștere a nivelului mării s-a dublat în ultimul deceniu, în comparație cu perioada 1993-2002. Temperatura din Atlanticul de Nord a fost anul trecut cu 3 grade peste medie, ceea ce a determinat numeroase vietăți acvatice să fugă către zone unde apa era mai rece.

Raportul arată că situația este accentuată pe de o parte de arderea combustibililor fosili și pe de altă parte de manifestarea fenomenului El Niño. Acesta este un ciclu natural de încălzire a vremii, care determină temperaturi mai ridicate decât media la suprafața mării pentru câțiva ani, și are o influență majoră asupra vremii de pe glob. Pe baza fenomenelor similare din trecut, un expert al ONU a explicat că este de așteptat ca 2024 să fie și mai călduros decât 2023, mai ales că, deja, luna trecută a fost cea mai călduroasă lună februarie înregistrată vreodată (+1,7 grade peste nivelurile preindustriale), iar temperatura medie a apelor oceanice a depășit, în premieră, 21 de grade Celsius.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *