Web Analytics

Oraşul uzinei Dacia a devenit capitala şcolilor profesionale din România

de | 20.12.2018 12:59 | Economie

# Învăţământul în sistem dual, dezbătut la Primăria Mioveni

Marți, 11 decembrie, la Primăria Mioveni a avut loc o întâlnire despre relansarea școlilor profesionale în vederea formării unei noi generații de muncitori calificați, conform standardelor și cerințelor pieței. Întâlnirea a avut ca temă „Școala profesională în sistem dual – alternativă de excelență în pregătirea forței de muncă”.

Principalii actori ai proiectului s-au întâlnit pentru a prezenta modul de realizare a procesului de educație în sistem dual. Au participat prefectul județului – Emilian Dragnea, directorul Agenției Naționale pentru Formarea Profesională Inițială în Sistem Dual – Cornel Bertea, inspectorul școlar general – Dumitru Tudosoiu, coordonatorul Centrului de Excelență în formare profesională inițială în sistem dual Mioveni – Gabriel Bratu, conducerea Primăriei Mioveni, în frunte cu primarul Ion Georgescu, primarii orașelor Curtea de Argeș și Câmpulung, Constantin Panțurescu și Liviu Țâroiu, consilieri locali, precum și reprezentanții unor agenți economici din județ, interesați să participe și să beneficieze de proiect.
Ministerul Educației Naționale intenționează să formeze, la nivel național, opt centre regionale care să coordoneze acest proiect. La nivelul județului Argeș există deja un Centru de Excelență în Formarea Profesională Inițială în Sistem Dual, despre care ne-a vorbit Gabriel Bratu, coordonatorul acestuia: „S-a înființat încă din luna martie și se subordonează Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual. Este înființat prin hotărâre de Consiliu Local la Mioveni. Are ca misiune să fie o interfață pentru toți cei implicați în organizarea învățământului dual. Adică firme, companii, școală, administrație publică. Condițiile sunt să fie absolvenți de minimum opt clase, cu vârstă până la maximum 26 de ani. La momentul acesta sunt formate clasele profesionale în sistem dual cu uzinele Dacia, la Liceul Tehnologic Astra și la Liceul de Construcții de Mașini de la Colibași. În ultima săptămână am avut discuții cu cei de la Fox Curtea de Argeș, care vor să își facă astfel de clase și chiar astăzi am discutat cu cei de la Delta Invest. După evenimentul de marți de la Mioveni, cei de la Fox și Delta Invest au spus că vor să își formeze astfel de clase”.

Numărul de ore de practică în sistem dual, de trei ori mai mare față de școala profesională

Învățământul dual va aduce beneficii în mod direct agenților economici, școlilor, dar și comunității. Liceele tehnologice vor asigura desfășurarea procesului educațional, în timp ce operatorii economici parteneri vor asigura cultura profesională tehnică. „Atât Autoritatea Națională, cât și Centrul de Excelență sunt înființate ca urmare a faptului că piața forței de muncă este în scădere. Toate firmele, marile companii se plâng de lipsa forței de muncă, în special calificată. Avantajele sunt că, odată ce investim în formarea profesională a unor elevi, după trei ani de zile pot să am, în companie sau în firmă, deja niște muncitori calificați. Pe de altă parte, bursa minimă pe care trebuie să i-o oferi unui elev este de 200 de lei, cât este bursa profesională acordată de stat. Toate aceste facilități sunt scutite de taxe. Bursa pe care compania o oferă unui elev în vederea pregătirii profesionale nu este purtătoare de taxe. Numărul de ore de practică este undeva la aproape 2000, față de cât este la școala profesională în sistem clasic, unde sunt vreo 800”, ne-a mai spus coordonatorul centrului, Gabriel Bratu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii