# Interviu cu şeful BCCO Argeş, comisarul-şef Iulian Sârbu. La sfârșit de an, când toată lumea face bilanțuri, și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate trag linie și adună rezultatele muncii lor pe un an întreg. Despre cele mai importante operațiuni din 2013, în dosare de crimă organizată, ne-a vorbit comisarul-șef Iulian Sârbu, într-un interviu acordat Jurnalului de Argeș.
„Pe trafic de persoane, vârsta victimelor a coborât până la 12 ani”
# Se poate spune că Argeșul s-a reconfigurat din punct de vedere al criminalității organizate? Adică a căpătat o pondere mai mare alt gen de infracțiuni decât cele de până acum?
– Ne menținem, ca să zis așa. După o analiză făcută pe ultimii ani, infracționalitatea organizată e la nivel constant. Adică ne-am întâlnit anul ăsta, ca și în ceilalți ani, cu infracțiuni din toate domeniile pe care le investigăm, și anume traficul și consumul de droguri sub toate formele sale, traficul de persoane sub toate manifestările lui… Mă refer la traficul de droguri de risc și de mare risc, de la drogul cel mai căutat – canabisul – hașiș și foarte puțin am avut pe cocaină. În general, cocaina este cunoscută ca fiind un drog foarte scump, un drog al gulerelor albe, al oamenilor de afaceri. Pe heroină, am avut numai grupări și traficanți din București, care au încercat să-și găsească o piață în Argeș și, având în vedere și faptul că suntem aproape de București, foarte mulți tineri din Pitești sunt studenți în București și atunci, în week-end sau în vacanțele lor, vin cu îndeletnicirea asta acasă. Aduc întâi pentru ei și, ulterior, vrând să și câștige, ca să-și asigure pentru ei droguri, vând. Pe trafic de persoane am avut cazuri și sub forma exploatărilor sexuale, și sub forma exploatării prin muncă. Ce putem constata pe traficul de persoane, este că nu mai avem dezvoltate atât de bine rețele internaționale, că infractorii s-au reprofilat, pe fondul crizei economice, către țară. Deci avem un trafic intern, exploatare sexuală și, în general, cu minore. Dacă în anii anteriori preponderent era traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, în spațiul vest-european, acum 90% din cauze au vizat exploatare sexuală internă. Și de la an la an constatăm că vârsta victimelor scade. Dacă aveam victime la 17-18 ani, acum vârsta lor a coborât chiar până la 12 ani.
„Investeau în droguri 20 de milioane și câștigau 400 de milioane”
# S-a reușit, într-un final, închiderea magazinelor de vise…
– Pe linia traficului de droguri, cu sprijinul instituției Prefectului și cu ajutorul unor unități deconcentrate, s-a reușit stoparea și anihilarea magazinelor cu acest profil, care făceau profituri uriașe. Plecând de la o analiză, ei investeau 20 de milioane de lei în substanțe etnobotanice de diferite tipuri, iar după vânzarea lor, la diferite prețuri, ajungeau și la un câștig de 400 de milioane. Deci a fost o afacere pentru ei foarte bună.
# În dosarele cu trafic de droguri, au fost implicați și elevi? Fie ca dealeri, fie consumatori?
– Ca traficanți, n-am avut. Ca și consumatori, la ultima operațiune au fost patru elevi de liceu. Am constatat o diminuare, pentru că un barometru pentru noi sunt și internările de la secțiile UPU. Atât de la Pediatrie, cât și de la Județean. Bașca ce mai sunt prin teritoriu. Și domnul prefect chiar a solicitat acestor unități să-i prezinte situația internaților cu intoxicații cu substanțe de genul ăsta. Și dacă în 2010 erau 30 și ceva de internări, pe anul ăsta n-au avut decât vreo 4.
# Dar au fost cazuri și cu copii?
– Copii în sensul de 13-14 ani. E o mare realizare că s-a reușit închiderea acestor magazine, că s-a reușit diminuarea traficului.
# Pe ce rută vin acum drogurile în țară? De unde vin coletele?
– Cehia, Olanda – astea au fost ultimele cazuri. Cu ocazia închiderii magazinelor de vise, am constatat o accelerare, o dinamizare a comenzilor pe internet.
# Am înțeles că există la nivel internațional o listă cu substanțele interzise…
– E o inițiativă legislativă, un proiect, în care să se cuprindă în lista substanțelor interzise substanța activă. Aceste rețele ale celor care beneficiază de distribuția acestor substanțe etnobotanice beneficiază de sprijinul unor chimiști foarte bine pregătiți.
Operațiunea Pandora – două milioane de euro prejudiciu
# Ce alte operațiuni de anvergură ați mai avut?
– Pe linia criminalității informatice, am avut în luna aprilie o operațiune la care am participat și am făcut investigații și descinderi cu sprijinul a 15 state. A fost un grup de lucru la nivelul Europol și au fost efectuate peste 100 de percheziții și învinuite și arestate peste 80 de persoane la nivelul întregii operațiuni, denumite Pandora.
# Al cui a fost dosarul?
– Al Brigăzii de Crimă Organizată Pitești împreună cu Serviciul Teritorial Pitești al DIICOT-ului.
# Îmi puteți da mai multe detalii în legătură cu acest dosar? Pentru că am impresia că este cel mai important.
– Da, cel mai important. Și, în general, cele mai bune rezultate și cele mai mari acțiuni de amploare au fost pe linia criminalității informatice. Polițiștii Brigăzii au stabilit faptul că, din 2011 până în prezent, pe raza județelor Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanța, Bacău, Ialomița, Sibiu, Sălaj, Timișoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Galați, Ilfov, Iași, Giurgiu, Piatra Neamț și municipiul București – aproape jumătate din țară – precum și în străinătate, în Statele Unite, Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Germania, Italia, Austria, Elveția, Spania, Portugalia, Franța, Ucraina, acționau șapte grupuri infracționale organizate, formate din aproximativ 80 de membri, cu legături de conexitate între ele, cu roluri bine determinate și ierarhizate, ce săvârșeau infracțiuni cu instrumente de plată electronice. Prejudiciul estimat, aproape 2 milioane de euro. Victimele infracțiunilor sunt persoane fizice sau juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveția, Austria, Franța, Lituania și Statele Unite. În România, în organizarea activității infracționale, sunt implicate persoane cu trecut infracțional bogat, lideri ai lumii interlope, care, prin pozițiile pe care le ocupă în mediile respective, reușesc să atragă fonduri, să asigure protecție, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori și să asigure desfășurarea activităților ilicite în condiții cât mai bune pentru obținerea unui profit.
# Din București fiind interlopii?
– Da, da. Păi era inclusiv nepotul lui Nicu Gheară. Mai era o grupare cu un anume Piticu, care, dacă îți aduci aminte, a fost implicat într-un jaf, în Capitală, când cei de la Armani au reclamat că le-au fost furate două camioane de costume, în valoare de 2 milioane de euro. Tot liderii ăștia fabricau echipament de skimming, atât pentru ATM-uri, cât și pentru terminalele POS. Iar în străinătate, cu dispozitivele de skimming se falsificau dispozitivele de plată electronice, se retrăgea numerarul din conturile de card compromise și se achiziționau diverse produse din diferite unități. În 28 martie, s-a declanșat Operațiunea Pandora, și ea a constat în efectuarea a 78 de percheziții în România și 12 percheziții în străinătate, în Anglia, Londra, Germania și-n New York, au fost 71 de mandate de aducere pe numele învinuiților și au fost arestate 50 de persoane.
# Și din Argeș?
– În Argeș n-am avut, dar am avut în Vâlcea. Brigada are competență și pe raza județului Vâlcea.
# Ce prejudiciu a fost estimat în Operațiunea Pandora?
– Două milioane de euro. Estimat pe baza plângerilor.
Doi piteșteni, învinuiți pentru interceptări ilegale
# Ați mai avut cazuri majore de criminalitate informatică?
– Tot pe linia criminalității informatice, a mai fost o operațiune, cea a grupării care deținea aparatură pentru interceptări ilegale și acces fără drept la sisteme informatice. Instalau softuri pe telefoanele amantelor, pe telefoanele soțiilor și le ascultau în mod ilegal.
# Ei le instalau? Sau cereau cuiva să o facă?
– Au cerut cuiva. La București, la doi frați care erau din Pitești. Le-au achiziționat cu o sumă de bani.
# Când a fost cazul acesta?
– În perioada mai 2010 – noiembrie 2011, pe raza municipiului București acționau membrii unui grup infracțional organizat care dețineau și comercializau fără drept dispozitive microfon-spion, destinate ascultării ambientale, cât și programe informatice care, instalate disimulat pe telefoanele mobile țintă, cu sistem de operare Symbian, permiteau accesul fără drept la telefonul mobil monitorizat, de la un alt terminal GSM, special configurat în acest sens, efectuându-se transfer neautorizat de date între cele două telefoane. Programul informatic a fost vândut mai multor persoane din țară, care au monitorizat fără drept unitățile telefonice ale unor apropiați ai acestora. Cu ocazia perchezițiilor efectuate la 14 februarie 2013, în cadrul operațiunii codificate „Spy”, constând în 9 percheziții simultane, 5 în București, una la Ploiești, una în Iași, două în municipiul Brăila, au fost emise și puse în aplicare nouă mandate de aducere față de învinuiți. Frații Dumitru Flavius Răzvan (25 de ani) și Dumitru Paul Florian (28 de ani), din Pitești sunt învinuiți în acest dosar.
# Deci ei comercializau softul?
– Da, îl vindeau la diferiți clienți. Și eu dacă eram interesat să-mi ascult soția sau pe copilul nu știu cui, plăteam 500 de euro sau cât negociam cu el, îi duceam telefonul, îmi configura pe el și-l dădeam apoi cadou soției. Sau microfoane disimulate în mai știu eu ce, brichete… Și-l lăsai… iar în momentul în care se declanșa îți transmitea pe SIM.
# Ei cu cât vindeau asta?
– 500 – 1000 de euro.
# S-a stabilit la câte persoane l-au vândut?
– La foarte multe persoane. Peste 1000 de persoane, de-a lungul anilor. Au fost ridicate microfoane de înregistrare a convorbirilor ambientale, cărți de joc cu microcipuri, echipamente electronice, dispozitive fabricate în scopul comiterii faptelor, a unor infracțiuni specifice jocurilor de noroc, masa specifică jocului de poker, confecționată în scopul trucării jocurilor de noroc, cerneluri imprimante, dispozitive audio destinate interceptărilor, 300 de telefoane, 15 laptopuri, suma de 50.000 de euro și 28.000 lei (ron). De asemenea au fost identificate și ridicate telefoane mobile ce au avut instalate aplicațiile de monitorizare a comunicațiilor.
„Pe trafic de persoane, grupările infracționale au devenit mai mult de familie”
# Am remarcat că anul acesta, cel puțin pe Argeș, n-au mai acționat grupuri infracționale atât de extinse.
– De la an la an, tot lovind în ei, le este foarte greu să se refacă. Infractorii, pe linia traficului de persoane, nu mai caută să-și găsească membri din altă parte, ci acționează mai mult familial. Deci gruparea este strânsă în jurul liderilor din cadrul familiei: tată, fii, nepoți, veri ș.a.m.d. Sau, eventual, prieteni apropiați. Sistemul a devenit compact, grupuri de câte 3-4 inși.
# Dar grupurile comunică între ele?
– Da, comunică. Își mai vând între ele „marfa”. „Am una de 16 ani, dă-mi-o pe-aia de 18 ani.” Așa se explică migrația fetelor, a victimelor traficului de persoane, dintr-o grupare în alta.
# Saloane de masaj erotic? Videochaturi?…
– Am avut și anul trecut. Sunt în monitorizare activități online ilegale care ar fi posibil să se desfășoare în aceste spații de videochat, care sunt paravan. Frecvența videochaturilor nu mai e o problemă, din acest punct de vedere. Mai degrabă se fac mulți bani la salonul de masaj erotic. Au mers afacerile cu videochatul, în special pe spațiile externe acționau aceste cabinete.
# Dar nu încarcă pe internet imagini cu minori?
– Administratorul site-ului nu le permite, îi blochează automat. Cel mai cunoscut administrator era jasmine.ro. Pe noi ne interesează ca, în aceste saloane, să nu se desfășoare activități infracționale de criminalitate organizată. Adică trafic de persoane, exploatare sexuală, proxenetism sub formele lui. Dar e un paravan și văd că sunt destul de multe. E profitabil, dacă sunt multe înseamnă că le merge.
„Am avut cele mai bune parteneriate cu FBI și Secret Service”
# Cum mai stați cu pregătirea profesională și colabărările externe în acest sens?
– Șapte polițiști au fost plecați, de-a lungul timpului în Statele Unite, la Haga, la Toronto, în Germania, la Viena, la pregătire și la activități pe cazuri, la acele JIT-uri, Joint Investigation Team, niște grupuri de lucru pe cauze. Colectivul este tânăr, avem o medie de vârstă de 34 de ani. Sunt și 7 fete în structură, fetele au un rol important în instituție. Toți polițiștii cunosc cel puțin o limbă de circulație internațională. Cele mai bune parteneriate au fost cu FBI și Secret Service, cele mai apropiate structuri de a noastră, și cu partenerii din cadrul EUROPOL. Secret Service are un birou la Ambasada SUA.
Adriana Gândilă
0 Comentarii