Web Analytics

Oficialii Ministerului Mediului acuză din nou Primăria Piteşti că nu vrea să reînnoiască avizul pentru declararea Pădurii Trivale arie protejată

de | 6.06.2019 13:32 | Dezvăluiri

După ce, în primăvara acestui an, consilierul local Ionuţ Olariu a solicitat Primăriei Piteşti sprijin pentru iniţierea unei hotărâri de Consiliu Local prin care să fie reavizată suprafaţa de teren din Pădurea Trivale care urmează să facă parte din aria protejată, Primăria Piteşti a formulat un răspuns în doi peri, ce ascunde o realitate cel puţin dubioasă. Mai exact, invocă o hotărâre de Consiliu Local de acum 7 ani (HCL197/13. 12.2012) , insuficientă pentru finalizarea procedurilor la Ministerul Mediului, prin care s-a avizat favorabil instituirea regimului de arie naturală pentru o suprafaţă de 432,3363 mp din Pădurea Trivale. Ce vrea să spună conducerea Primăriei în răspunsul semnat de șeful Biroului Cadastru şi Evidenţă Patrimoniu, Constantin Balcan, şi de secretarul Andrei Cătălin Călugăru e că Primăria şi-ar dori declararea ariei protejate, doar că ar exista nişte impedimente ce nu ţin de instituţie. Ce nu spune Primăria e că oficialii Ministerului Mediului au cerut autorităţilor locale de la Piteşti o nouă hotărâre de consiliu local, act necesar declarării pădurii drept arie protejată, pe care municipalitatea refuză s-o iniţieze, tergiversând, astfel, finalizarea demersului. Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, reaminteşte Primăriei Piteşti că anul trecut i-a solicitat să reînnoiască avizul dat de către Consiliul Local pentru declararea suprafeței din proiect drept arie protejată şi s-a lovit de un refuz categoric, cu invocarea unor motive discutabile, identice cu cele din răspunsul transmis recent consilierului Ionuţ Olariu.

În răspunsul transmis consilierului Ionuţ Olariu, Primăria Pitești explică situația juridică a terenului în suprafaţă de 432,3363 ha, „proprietatea publică a statului”, situată în Pădurea Trivale.
„În suprafața 432,3363 ha propusă pentru instituirea ariei naturale protejate este inclusă și suprafaţa de 6,7707 ha de teren cu vegetație forestieră care aparține domeniului public al Municipiului Pitești. Din suprafața de 432,3363 ha propusă pentru instituirea ariei naturale protejate, suprafața de 312,2920 ha este înscrisă în anexa 3 la Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, iar suprafața de 75,8495 ha se află pe teritoriul administrativ al comunei Moșoaia”, se arată în răspunsul amintit.

Primăria invocă niște cereri de restituire a terenurilor forestire, dar nu poate nominaliza solicitanții

În continuare sunt înşirate aceleaşi aspecte prin care care municipalitatea a pasat problema la Direcția Silvică, atunci când s-a „scuzat” Ministerului Mediului, care nu i-a cerut decât să spună care sunt acei proprietari puși în posesie sau care au solicitat să fie puși în posesie, astfel încât, în baza unor notificări, să poată fi continuată procedura pentru declararea pădurii drept arie protejată. O listă doar probabilă, de care oficialii Ministerului Mediului se întreabă dacă ea chiar există şi care, în fapt, tergiversează lucrurile. Și vă arătăm, în continuare, de ce.
Concret, Primăria Piteşti răspunde negru pe alb că nu deține o listă cu numele și datele de contact ale solicitanților care au depus cereri de restituire a terenurilor forestiere pentru care restituirea dreptului de proprietate s-a realizat sau urmează a se realiza pe fondul forestier propus pentru instituirea ariei naturale protejate. „Menționăm că suntem în imposibilitatea de a întocmi o asemenea listă, din moment ce în cererile la care se face referire nu pot fi identificate amplasamentele foștilor proprietari deposedați abuziv de terenurile de vegetație forestieră în perioada anilor 1945-1990. Până la această dată, Direcția Silvică Argeș nu a pus la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Pitești, în condițiile L 165/2013, niciun metru pătrat de teren cu vegetație forestieră din Pădurea Trivale propusă pentru a fi declarată sau instituită ca arie naturală protejată”, se arată în răspunsul transmis consilierului Olariu.
Un răspuns abracadabrant, de care, așa cum aminteam, au avut parte și oficialii Ministerului Mediului.

Ce spune reprezentantul Ministerului Mediului

Consilierul din cadrul Direcției Biodiversitate a Ministerului Mediu care se ocupă de această problemă spune că Direcția Silvică Argeș a răspuns încă din 2017 că nu există astfel de retrocedări.
„Eu am impresia că s-a făcut un răspuns în care încearcă să meargă în altă parte spunând că alții trebuie să aibă datele astea și nu ei. Atunci eu, ca să mă duc înainte cu această hotărâre, va trebui să fac din nou o adresă către Direcția Silvică, care, probabil, o să-mi spună, domnule, noi nu cunoaștem. Şi așa, eu mă aflu într-o buclă din asta, în care fiecare instituție își declină competențele și nu pot să-mi fac treaba. Pe mine mă interesează să ştiu dacă există la această oră oameni puşi în posesie pe suprafaţa Pădurii Trivale, acolo unde vrem noi să facem arie protejată, ca să-i informăm. Asta e obligaţia mea ca minister. Eu le-am solicitat să-mi dea asta şi exact același lucru mi-au răspuns și mie, că ei nu sunt în măsură. Trebuie să primesc nişte informaţii, adică cineva să-şi asume: «acestea sunt persoanele, x, y» sau «ele nu există»”, a explicat, luni, 3 iunie, pentru Jurnalul de Argeș, Anca Crăciunaș, consilier la Direcția Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.
Chiar dacă va obține, într-un final, acest răspuns, mingea rămâne tot la Primăria Pitești, căreia Ministerul Mediului i-a cerut să reînnoiască prin HCL avizul dat de către Consiliul Local în 2012 pentru declararea suprafeței din proiect drept arie protejată. Iar până acum răspunsul Primăriei a fost negativ. „Au răspuns ceva de genul că nu găsesc niciun motiv pentru care s-o reînnoiască”, a mai spus oficialul Ministerului Mediului.

„Trebuie pus proiectul pe ordinea de zi şi vedem cine are curaj să voteze contra…”

Iată și ce spune consilierul local Ionuţ Olariu despre reacţia primarului Cornel Ionică la solicitarea sa de a fi sprijinit pentru iniţierea unei hotărâri de Consiliu Local prin care să fie reavizată suprafaţa de teren din Pădurea Trivale ce urmează să facă parte din aria protejată.
„Eu am depus solicitarea când dl. Ionică era suspendat, în speranța că viceprimarul cu atribuții de primar (Sorin Apostoliceanu, n.red.) o să promoveze o astfel de hotărâre. Între timp, a revenit domnul Ionică și în prima conferință a simțit nevoia să-mi răspundă indirect”, spune Ionuţ Olariu.
Care insistă însă cu reavizarea. „Trebuie pus proiectul pe ordinea de zi şi supus votului. Atunci vedem cine are curaj să voteze contra”, mai spune Ionuţ Olariu. L-am căutat pentru un punct de vedere și pe primarul Ionică, însă nu ne-a răspuns la telefon.
I.M.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Asa este, domnul primar Ionica se opune caci a spus-o foarte clar, vrea sa demareze constructii in padurea Trivale. Numai ca nu cred ca va mai apuca caci dupa cum s-a vazut la alegerile recente, PSD poate pierde foarte usor in Pitesti primaria in cazul in care PNL si USR+ isi unesc fortele. Se pare ca asta este singura solutie pentru a mai salva padurea Trivale, PSD sa piarda alegerile..