Web Analytics

Obsesia mâncatului sănătos este o BOALĂ. Ce este ortorexia și cum poate fi identificată

de | 11.06.2022 16:47 | Actualitate

Persoanele care petrec mai mult de o oră la raioanele alimentare din supermarket-uri pentru a citi compoziţia etichetei fiecărui produs, care mestecă alimentele de 50 de ori pentru a da impresia creierului că mănâncă mai mult s-ar putea confrunta cu o tulburare numită ortorexie – sau obsesia mâncatului sănătos.

Citește și: Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești invită argeșenii să doneze sânge de Ziua mondială a donatorului

În prezent, nu există un consens ştiinţific în ceea ce priveşte ortorexia. Cele două teorii susţinute cel mai frecvent se referă fie la clasarea printre tulburările de comportament alimentar (TCA), fie printre tulburările obsesive de comportament. Ortorexia, care face obiectul unui număr mic de cercetări, poate fi identificată printr-un test alcătuit din zece întrebări şi elaborat de Steven Bratman, medic american care a dat în 1995 acest nume unei tulburări de care suferea chiar el, notează Agerpres, preluând AFP.

Citește și: Telegram lansează luna aceasta un abonament contra-cost pentru utilizatori

„Dacă pacientul face o distincţie între alimentele sănătoase şi nesănătoase, iar emoţii puternice şi disproporţionate îl invadează în legătură cu alimentele nesănătoase, iar acest lucru are un impact asupra vieţii sale cotidiene, se confruntă probabil cu ortorexie”, a rezumat Alexandre Chapy, un psiholog francez.

Foto: descriptiv

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *