Web Analytics
scris vineri, 02.02.2024

Oamenii de afaceri din Argeș i-au cerut socoteală directorului Liviu Mușat. „S-ar putea să mergem în instanță”

Reprezentanți ai Autorității de Management din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în frunte cu directorul general Liviu Mușat, s-au întâlnit vineri, 2 februarie, în Sala Mare și proaspăt renovată a Consiliului Județean Argeș, cu oameni de afaceri din județ.

Oamenii de afaceri din Argeș i-au cerut socoteală directorului Liviu Mușat. „S-ar putea să mergem în instanță”

Citește și: AOA Argeş acuză ADR Sud-Muntenia de discriminare la finanţarea IMM-urilor din Argeş cu fonduri UE

La întâlnirea, la care au fost prezenți, printre alții, și George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, Ion Glișcă, președintele Patronatului Județean al IPMM Argeș, Marian Toma și Dan Ionescu, din partea Consiliului Director al AOA Argeș, s-au prezentat detalii privind oportunitățile imediate de afaceri destinate mediului privat din județ.

S-a discutat în detaliu despre două scheme de finanțare pentru proiecte care să încurajeze activități productive și crearea de locuri de muncă. Numai că, la un moment dat, în sală spiritele s-au încins, oamenii de afaceri cerându-i socoteală directorului general Liviu Mușat pentru un criteriu de selecție introdus în Ghidul Solicitantului, privind densitatea IMM-urilor la mia de locuitori, criteriu care – spun ei – favorizează județele mai sărace din Regiunea Sud-Muntenia în detrimentul Argeșului.

Pe tonuri ridicate, unii întreprinzători și-au spus oful: „Nu suntem de acord cu depunctarea județului Argeș!”; „De ce puneți frână la locomotiva județului?!” (cu referire la mediul privat care susține dezvoltarea economică); „Vreau să plec de pe aceeași linie de start!” (la criteriile de selecție pentru finanțarea proiectelor) etc.

„Regiunile cele mai sărace au luat cei mai mulți bani”

Liviu Mușat a încercat să explice că unul dintre obiectivele politicii regionale a UE este „diminuarea dezechilibrelor regionale existente, prin stimularea dezvoltării echilibrate, recuperarea accelerată a întârzierilor în domeniul economic și social al zonelor mai puțin dezvoltate va urmare a unor condiții istorice, geografice, economice, sociale, politice, precum și preîntâmpinarea producerii de noi dezechilibre. (…) Noi, care funcționăm după această lege, trebuie să facem ceva pentru a încerca să mai reducem aceste decalaje.

Liviu Mușat

Mai mult, programele regionale anterioare s-au făcut cu niște alocări ale regiunilor invers proporționale cu PIB-ul acelor regiuni. Astfel încât regiunile cele mai sărace au luat cei mai mulți bani”.

„Așa spune Curtea Constituțională și aceste lucruri trebuie respectate!”

La un moment dat, avocata Mariana Vârgă, fostă judecătoare, reprezentantă a Organizației Femeilor de Afaceri din Argeș, i s-a adresat directorului general Mușat, cu referire la respectivul criteriu considerat discriminatoriu: „Eu vreau să întreb, pentru că s-ar putea să mergem în instanță: este prevăzut prin lege acest criteriu? Este prevăzut în lege sau doar în Ghid, pentru că dacă este doar în Ghid, este o problemă juridică, fiindcă nu se adaugă la lege!? Așa spune Curtea Constituțională și aceste lucruri trebuie respectate! A doua chestiune, din punctul meu de vedere: dumneavoastră sancționați oamenii de afaceri din Argeș, pentru că au investit, sunt serioși, s-au preocupat de zona dumnealor, și îi trimiteți pur și simplu în alte județe, Dâmbovița, Călărași, Ialomița, dar care este vina dumnealor să nu poată accesa în condiții de egalitate de șanse aceste proiecte.

Mariana Vârgă

Deci, noi trebuie să verificăm dacă aceste proiecte nu conțin chestiuni discriminatorii, pentru că, oricât ar veni Comisia Europeană să ne impună, noi avem o lege, avem o Constituție, avem un Regulament European cu aplicabilitate directă în Dreptul intern exact pe acestă chestiune. Și acolo spune foarte clar: fără discriminări! Eu cred și la această oră, atât cât am reușit să înțeleg, că acest punctaj poate fi diminuat de la 5 (cât primesc celelate județe n.n.), la 1, la 2. O să încercăm să vedem de ce credeți dv. că se opune Comisia Europeană la acestă chestiune sau dacă nu este una subiectivă”.

„Județul Argeș va avea în continuare cele mai multe proiecte”

Marius Nicolaescu, vicepreședinte al C.J. Argeș, a spus în finalul acestor discuții aprinse că n-ar trebui să se ajungă în instanță, pentru că un astfel de demers ar fi în dezavantajul oamenilor de afaceri, care ar putea pierde respectivele scheme de finațare.

În fine, directorul general Liviu Mușat ne-a declarat că, după atingerea datelor de depunere, județul Argeș va avea în continuare cele mai multe proiecte, „dar, așa cum am prezentat în graficele noastre, să nu mai fie o difernță de la 200 milioane de euro la 10 milioane, ci să fie o diferență, eu știu, 150 cu 30-40. (…) Eu sunt bucuros că există o emulație, că lumea vine să depună proiecte (…) Cele mai multe vor fi finanțate”.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Stimați colegi întreprinzători privați, vă rugăm cu respect și colegialitate ca pe viitor să mediatizați mai mult astfel de acțiuni… Stăpânim foarte bine problematica ADR și suntem interesați în rezolvarea aplicată a acestor situații… Sunt 80% aberații ilegale. L-am semnalat și noi împreună cu partenerii noștri. Există în practica judiciară multe cazuri în care instanța a indicat acest fapt.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Revine Leo Messi în Europa?

Italienii „aruncă bomba” pe final de an și anunță că Leo Messi poate reveni în Europa, unde se...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită