Web Analytics
scris duminică, 02.06.2024

O treime din tinerii majori își uită părinții

Epidemia de abandon: generația crescută cu teamă de părinți se teme azi și de propriii copii.

Suntem în mijlocul unei epidemii mondiale de înstrăinare parentală, ne avertizează experții. Tot mai mulți părinți se confruntă cu o realitate dureroasă: copiii lor, azi adulți, îi resping și rup legătura cu ei, fără avertisment. Un studiu recent arată că 32% din tinerii adulți nu mai simt să-și viziteze casa părintească: 26% dintre ei sunt înstrăinați de tații lor și 6% de mamele lor. Aceste cifre record par să-și aibă rădăcinile în tipul diferit de parenting adoptat de generațiile mai noi.

O treime din tinerii majori își uită părinții

Ce s-a întâmplat: Părinții Baby Boomers (născuți între 1946 și 1964) au crescut sub o disciplină strictă, cu părinți care foloseau cureaua și frica pentru a asigura comportamentul „adecvat”. Drept reacție, când le-a venit vremea, au adoptat un stil de parenting mai blând și mai implicat, încercând să nu facă aceleași greșeli. Evitarea conflictelor și dorința de a crea relații egalitare cu copiii lor nu au avut însă doar efectul scontat – ba chiar au dus la perpetuarea unei lipse de experiență în gestionarea sănătoasă a disputelor.

Citește și:

Această abordare a crescut copii care nu au învățat cum să-și gestioneze furia și dezamăgirile – așa că azi cei mai mulți tineri nu se mai ceartă cu părinții lor – ci aleg mai degrabă să se retragă, să reducă la minim discuțiile, ori chiar să taie complet legăturile. În mod paradoxal, generația care a crescut temându-se de părinți a ajuns acum să se teamă și de respingerea propriilor copii.

Ce putem face: Dialogul e cheia, și, ce să vezi, nu există „scurtături”. E nevoie ca și părinții și copiii să învețe să își asume și consume conflictele într-un mod sănătos. Să înlocuim fuga cu o înțelegere profundă a durerilor noastre poate întrerupe ciclul de înstrăinare și teamă care ne marchează relațiile familiale.

Consideră-l un imbold să pui mâna pe telefon și să vezi ce mai fac ai tăi. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...