Web Analytics

O spun auditorii Curţii de Conturi: Primăria Bradu a cheltuit aproape 400.000 de lei pe onorariile avocaţilor în trei ani, deşi avea jurist

de | 16.02.2017 11:46 | Politica si Administratie

3 fraticaCel mai recent raport al Camerei de Conturi Argeș scoate la iveală faptul că în trei ani, în perioada 2013-2015, Primăria Bradu a cheltuit aproape 400.000 de lei pe onorariile avocaților. Asta deși avea jurist, iar legea spune clar că în condițiile în care o primărie are aparat juridic propriu, nu are voie să facă contracte cu avocați sau case de avocatură.

Concret, după cum spun cei de la Camera de Conturi Argeș, în acest caz  au fost efectuate cheltuieli fără respectarea principiilor economicității, eficienței şi eficacității în administrarea patrimoniului public şi privat al Primăriei Bradu, precum şi în utilizarea fondurilor publice: ”echipa de audit a constatat că în perioada 2013-2015, au fost achiziționate servicii externe de consultanță juridică (onorarii avocați) în sumă totală de 384.715 lei (din care 165.150 lei în anul 2013, 149.488 lei în anul 2014 și 70.077 lei în anul 2015), în condițiile în care UATC Bradu are angajat personal propriu de specialitate juridică. Din analiza documentelor puse la dispoziţie a rezultat că nu au fost respectate cerințele de reducere a cheltuielilor publice impuse prin actul normativ invocat întrucât Hotărârea Consiliului Local nr. 19/28.03.2013 nu a statuat şi instituit condiţionalităţile acestuia, respectiv nu specifică perioada pentru care își produce efectele și nici nu nominalizează acele situații – temeinic justificate – ce impun angajarea fondurilor publice pentru serviciile de reprezentare juridică.”
Concret, în Hotărârea de Consiliu Local dată la Bradu în martie 2013 se spune că „se aprobă achiziționarea de către Consiliul Local Bradu de servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare juridică a autorităților locale (CL Bradu, Primarul, Primăria comunei Bradu, comisii și servicii și compartimente de specialitate) în fața instanțelor de judecată sau arbitrale în litigii născute din desfășurarea acestora”. O hotărâre controversată și interpretabilă ce dădea practic și posibilitatea primarului de la Bradu să fie apărat de exemplu pe banii de la bugetul local în procese de corupție, evaziune sau conflict de interese.
Și pentru că au fost voci care au spus că o parte dintre cele 384.715 lei au fost cheltuite pe procese ale primarului Florin Frătică, am luat legătura cu acesta pentru a ne spune mai multe.

Ce spune Florin Frătică: ”Avem un jurist la Bradu, dar nu face față la ce probleme avem”

Iată cum motivează viceprimarul cu atribuții de primar Florin Frătică faptul că s-au cheltuit sume foarte mari pe onorariile avocaților: „Primăria Bradu are un jurist, dar acesta nu face față la ce probleme juridice avem. Aș vrea să vă spun că au fost și spețe în care s-au câștigat mai mulți bani decât au costat onorariile avocaților. Aș dori să precizez că toate procesele mele mi le-am plătit din buzunarul meu. Sunt chitanțe ce atestă acest lucru și pot fi verificate. Iar faptul că au fost cazuri în care avocați din procesele mele au reprezentat și Primăria Bradu este datorat relațiilor de prietenie pe care le avem. În plus, trebuie spus că toate acele contracte cu avocați au fost aprobate de către Consiliul Local”.

Primăria Bradu are și acum contract cu un avocat

Deși cei de la Curtea de Conturi au cerut Primăriei Bradu să nu mai încheie contracte cu avocați în condițiile în care are un jurist, acest lucru nu s-a întâmplat. Inclusiv Florin Frătică ne-a confirmat faptul că Primăria are în derulare un contract cu avocatul Bogdan Dragomir.
Iar cazul de la Bradu cu sume mari cheltuite pe avocați, în condițiile în care există un aparat propriu de specialitate, nu este singular în județ.
Și Consiliul Județean Argeș este în culpă. Astfel, în 2013 CJ Argeș a cheltuit pentru plata avocaților 70.700 lei, iar în 2014-70.900 lei. Totul, în condițiile în care și CJ Argeș are un departament juridic, și încă unul foarte puternic.
Culmea este că legea nu prevede niciun fel de sancțiuni în aceste cazuri. Iar banii publici dați pe onorariile mari ale avocaților nu mai pot fi recuperați.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole