Medicii elvețieni trag un semnal de alarmă cu privire la periculoasa „provocare Paracetamol” de pe TikTok, care câștigă popularitate pe rețelele sociale. Mai multe cantoane din vestul țării au emis avertismente asupra riscurilor acestei tendințe, care a fost semnalată și în Franța. Medicul român Gabriel Tatu-Chițoiu avertizează că supradozajul cu paracetamol poate provoca leziuni hepatice ireversibile, subliniind gravitatea fenomenului.
Potrivit swissinfo.ch, această provocare periculoasă îi încurajează pe tineri să înghită doze mari de paracetamol, un analgezic frecvent utilizat, cu riscuri care pot fi fatale. Autoritățile sanitare din cantoanele Fribourg, Jura și Vaud au emis avertismente privind pericolele acestei practici și au cerut farmaciilor să fie mai vigilente atunci când vând acest medicament tinerilor.
Citește și: Româncă din Olanda, percheziționată în dosarul tezaurului dacic furat
Paracetamolul este unul dintre cele mai răspândite analgezice la nivel global, fiind prezent în numeroase medicamente, precum Paracetamol-Mepha, Dafalgan, Panadol, Neocitran și Algifor. Supradozajul poate provoca insuficiență hepatică severă și, în cazuri extreme, poate fi fatal. Simptomele intoxicației, care includ dureri abdominale, greață, probleme de coordonare și îngălbenirea pielii, pot apărea la 24-48 de ore după ingerare.
Tendința de a consuma în exces analgezice ca parte a unor provocări online nu este nouă, mai multe țări europene emițând avertismente similare în vara anului 2023.
Medicul român Gabriel Tatu-Chițoiu, specialist în cardiologie și medicină internă, a declarat într-o postare pe Facebook că a primit o atenționare similară de la un coleg din Franța, semnalând gravitatea fenomenului.
„Semnele supradozajului cu paracetamol depind de doza ingerată și de condițiile de sănătate preexistente. Ele pot apărea până la 48 de ore după ingestie, pot fi minim simptomatice sau pot provoca greață, vărsături și dureri de stomac. Când supradozajul este semnificativ, pielea poate căpăta o nuanță mai galbenă (icter), semn de afectare a ficatului. Dacă aveți cea mai mică îndoială dacă copilul dumneavoastră a participat la această provocare, vă recomandăm să sunați cât mai repede la 112″, a scris medicul Gabriel Tatu-Chițoiu într-o postare pe Facebook.
Citește și: O profesoară a dat bacul în locul fiului său. A ajuns la închisoare
0 Comentarii