Web Analytics

O nouă pensie în România, plătită separat de cea de serviciu: pensia paneuropeană

de | 30.10.2022 09:56 | Actualitate, Economie, Home

O nouă pensie va apărea în sistemul public de pensii din România. Aceasta va fi achitată în plus față de pensia de serviciu.

Noua pensie se numește produsul paneuropean de pensii personale, prescurtarea oficială fiind (PEPP). Venitul care va rezulta la finalul carierei, adică la împlinirea vârstei de pensionare, se plătește separat față de pensia de serviciu, calculată în baza principiului contributivității. PEPP este recunoscută la nivelul Uniunii Europene, iar de acum înainte și în țara noastră scrie evz.ro.

Citește și: Cont bancar gratuit, fără comisioane, pentru pensie, salariu sau plăți online

„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, susține Guvernul României într-un comunicat de presă.

Plata pensiei aferente unui cont sau subcont naţional din România va începe la momentul în care beneficiarul va depune o cerere. În plus, persoana în cauză mai poate primi PEPP, de drept, la împlinirea vârstei de pensionare sau la la data încadrării în pensia de invaliditate.

Condiții de plată

Români care lucrează în țară vor putea investi într-o pensie paneuropeană, iar la final, banii acestora li se vor întoarce sub formă de rate. Este un principiu simplu, în baza căruia funcționează și sistemele de pensii private, conform sursei citate.

De asemenea, românii care lucrează în țări ale UE vor putea investi în această pensie paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state. La împlinirea vârstei de pensionare, persoana respective poate solicita furnizorului deschiderea unui subcont sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *