Web Analytics
scris joi, 06.01.2022

O jumătate de secol între două expediţii în Africa cu M461

Cuplul din Cluj-Napoca care a parcurs peste 5.000 de kilometri în Africa cu un ARO M461 a trecut recent pe la Muzeul Automobilului Românesc din Câmpulung, acolo unde s-a întâlnit cu doi dintre membrii Expediției Transafricane de acum o jumătate de secol. A fost un moment de omagiere a ”Zimbrului” fabricat pe vremuri la Câmpulung, organizat de cel care a amenajat muzeul din Muscel, Emil Hagi.

O jumătate de secol între două expediţii în Africa cu M461

Aventurierii de acum au fost Ioan și Adela Pogăcean, cei de dinainte erau profesorii Nicolae Coman și Sever Popa. Ultimii, supraviețuitori peste timp ai expediției științifice din 1970-1971, atunci când M461 a parcurs aproape douăzeci de mii de kilometri. Au fost atunci două mașini TV și două M-uri de la Câmpulung, oamenii de la uzină care au plecat în Africa fiind Ion Cataranciuc și Constantin Ludu.

Citește și Un cuplu din Cluj traversează Africa cu un ARO IMS

Clujenii se află de câțiva ani într-un periplu mondial denumit ”Călător în jurul lumii”. Pe continentul african au folosit un M461. ”Suntem mândri de această mașină, denumită de către uzină ARO M461, dar alintată de cunoscători «Zimbrul»; bună sau rea, cum o consideră unii sau alții, ne-a adus până aici, la peste 5000 km depărtare de casă, pe drumuri de toate felurile sau chiar fără drum deloc pe segmente de sute de kilometri, pe călduri până la 37°C și la altitudini de până la 3000 de metri”, așa au prezentat Ioan și Adela Pogăcean modul cum mașina fabricată la Câmpulung s-a comportat pe traseul din Africa.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și „Câmpulung în amintiri” cu ARO M461

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...