Web Analytics

O fetiţă diagnosticată cu scarlatină continuă să fie raportată de DSP Argeş ca un caz de… suspiciune

de | 16.02.2017 12:19 | Dezvăluiri

4 01# Dezinformare halucinantă şi haos total în cazul îmbolnăvirilor de la o grădiniţă 

Direcția de Sănătate Publică Argeș n-a învățat nimic din scandalul bebelușilor cu sindrom hemolitic uremic, de anul trecut, când trei copii au murit și alți 16 au ajuns la București, târziu, cu starea de sănătate mult alterată, din cauza bâjbâielilor de comunicare și protocoalelor deficitare dintre spitalele din Argeș și DSP evidențiate de raportul anchetelor ulterioare.

La fix un an de la declanșarea teribilelor îmbolnăviri în lanț, asistăm la o raportare defectuoasă care ar putea costa sănătatea altor sute de copii. Este vorba de cazurile de scarlatină la preșcolari, pe care, deși confirmate, DSP le raportează către Ministerul Sănătății și ajung în informările transmise către grădinițe doar ca simple „suspiciuni”. Raportarea de „suspiciuni” scutește însă Direcția de Sănătate Publică atât de efectuarea analizelor pentru toți copiii și pentru personalul unității cât și de efectuarea dezinfecției generale, obligatorii doar în cazurile de scarlatină confirmată.

În timp ce gunoiul este ținut de DSP sub preș, iar grădinițele n-au nicio pârghie legală (fiindcă, pe hârtie, boala nu există), să-i informeze oficial pe părinți asupra pericolelor la care-și supun copiii, aducându-i în mijlocul focarului de infecție, streptococul betahemolitic răspunzător de declanșarea bolii contagioase, continuă să îmbolnăvească și alți micuți.
Mama unei fetițe de 5 ani diagnosticată la începutul acestei luni cu scarlatină, boală confirmată atât de un laborator privat cât și de fișa de externare a copilului, care timp de 6 zile a fost internat și tratat pentru acest diagnostic în secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Argeș, îi avertizează ea însăși pe părinți că micuța, înscrisă la Grădinița „Floare de Colț” este un caz concret de scarlatină și că în unitate ar putea fi un focar de infecție. Asta pentru că, oficial, fetița ei apare în continuare în statistica Direcției de Sănătate Publică Argeș și în înștiințarea trimisă de DSP Grădiniței „Floare de Colț” ca un caz de simplă suspiciune, iar grădinița, neavând confirmarea DSP și nefiind acoperită de vreun document, nu-și permite să-i alarmeze pe părinți.
„Fetiţa mea este cel de-al 3-lea caz de scarlatină din grupa piticilor în decurs de aproximativ o lună şi tot ce a considerat necesar DSP-ul să facă a fost să trimită câte un fax la grădiniţă cu «suspect de scarlatină». Copilul meu nu este suspect, este chiar diagnosticat, confirmat cu scarlatină, internat şi sub tratament şi înţeleg că şi celelalte cazuri au fost asemănătoare. În acest caz este clar că există un focar şi măsurile care trebuiesc luate de către DSP sunt cu totul altele, luarea de probe, testarea tuturor copiilor şi a întregului personal (bucătărie, îngrijitoare, educatoare, personal medical), şi impunerea dezinfectării complete şi corecte a sălilor, veselei, pereţilor, suprafeţelor, jucăriilor, aşternuturilor, covoarelor… etc. Nu a venit absolut nimeni de la DSP în grădiniţă”, arată Adina Moisescu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a grădiniţei „Floare de Colţ” din Piteşti.

„Dacă îmi dau bilet de ieşire cu scarlatină, cum e posibil ca pe circuit să rămână suspiciune de scarlatină?”

Femeia a explicat, pentru Jurnal de Argeş, că nu s-a bazat pe un singur diagnostic, ci pe două și că asupra bolii micuței nu mai există niciun dubiu.
„Prezenţa streptococului betahemolitic grup A a fost confirmată mai întâi de laboratorul Synevo (foto), unde rezultatul exudatului faringian a ieşit pozitiv. Apoi, am mers la spital, la secția «Boli infecţioase copii». Deja simptomele erau evidente. Am internat-o, pentru că în cazul acestui diagnostic internarea este obligatorie. Acolo mi-au cerut toate informaţiile, cu cine a intrat copilul în contact, care a fost ultima zi de colectivitate… procedura standard pentru bolile contagioase. Eu, soţul, bunica, am trecut automat pe Ospen, de teamă ca nu cumva să fi luat streptococul. Am ținut să anunț și la grădiniţă, pentru că așa mi s-a părut corect față de ceilalți părinţi şi am aflat că în aceeaşi seară s-a primit un fax de la DSP Argeș în care scria suspect de scarlatină. După 6 zile de spitalizare şi tratament, cu bilet de externare în care scrie negru pe alb scarlatină, singura informare transmisă grădiniţei rămâne, în continuare, cea de… suspiciune. Eu nu ştiu cum transmit ei între ei informațiile… Dacă de la spital îmi dau bilet de ieşire cu scarlatină, cum e posibil ca pe circuit să rămână suspiciune de scarlatină?! Eu am impresia că atâta vreme cât cazul nu e declarat confirmat sunt acoperiţi să nu vină să facă anchetă epidemiologică”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Adina Moisescu.
Într-adevăr, potrivit evidențelor Spitalului Județean, fetița a fost internată între 2-8 februarie în secţia Boli Infecţioase Copii a Spitalului Judeţean Argeş, iar pe biletul de ieşire semnat şi parafat miercurea trecută de dr. Mihai Constantin Jianu apare ca diagnostic principal SCARLATINĂ.

Minciună sau incompetență la DSP Argeș?

Pe 10 februarie, la două zile de la externare şi la mai bine de o săptămână de la diagnosticare, conducerea DSP Argeş susţinea, în continuare, că în cazul fetiţei de la grădinița „Floare de colţ” este vorba doar de suspiciune de scarlatină şi nu de scarlatină.
„La «Floare de Colţ» nu avem decât un caz de suspiciune. Un singur copil la care proba a ieşit negativă, deci nu este bolnav. Cazul a fost pe 3 februarie 2017. Este o fetiţă de 5 ani şi două luni”, a declarat Sorina Honțaru, directorul DSP Argeş, întrebată despre acest caz de Jurnal de Argeş.
Un răspuns cel puţin dubios, dacă ne uităm pe diagnosticul confirmat şi care are două explicaţii: fie DSP ascunde în mod deliberat situția reală de la grădiniţa „Floare de Colţ” şi nu raportează datele reale, fie încă o dată directorul Sorina Honțaru află din presă despre situația reală din teren, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul copiilor diagnosticaţi cu SHU, iar aici poate fi incriminată proasta comunicare între secția „Boli Infecțioase a SJ Argeș și DSP”, un lucru la fel de „obișnuit”, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în scandalul bebelușilor.
5 Hontaru„Iniţial, toate cazurile sunt suspiciuni, până se confirmă prin analizele de exudat nazo-faringian… Dacă este internat la «Boli infecţioase», înseamnă că urmează să sosească la noi buletinul. N-a sosit încă. Ei se prezintă la «Boli Infecţioase» şi de la «Boli Infecţioase» noi primim buletinele. Noi înştiinţăm grădiniţa în momentul în care avem rezultatul, dar noi trebuie să primim informarea de la «Boli Infecţioase». Apoi dăm dezinfectante, mergem şi colectăm probe din colectivitate etc”, mai spune Sorina Honțaru.

Acuza mamei: „DSP Argeș preferă să trateze cazurile ca „suspecte” ca să nu facă ancheta epidemiologică ce se impune”

5 SynevoIndiferent de situaţie, cei care au de tras sunt copiii şi părinții acestora.
„Una este să afli din timp că în grădiniță există un caz de scarlatină, să-i faci copilului exudat şi să începi tratamentul înainte, când boala e în stadiu incipient și să-l vindeci cu un siropel, alta e să-l ţii în spital cu perfuzii şi injecţii plus alte două luni de tratament”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeş, Adina Moisescu.
5 externareFemeia a tras un semnal de alarmă şi pe pagina de Facebok a grădiniţei.
„Această boală este una care poate avea urmări tardive grave şi nu trebuie tratată cu atâta superficialitate din partea DSP Argeș. Este vorba atât de sănătatea copiilor, cât şi a personalului, sunt doamne educatoare gravide. Conducerea grădiniţei a fost extrem de colaborantă, eu ținând personal legătura cu dânșii, însă nu poate impune nici personalului, nici copiilor să se testeze pe cheltuiala proprie (este fals ceea ce au transmis cei de la DSP, şi anume că cine vine cu trimitere la ei beneficiază gratuit de exudat. D-nei educatoare de la grupă i s-a refuzat recoltarea gratuită după ce au ţinut-o mai mult de o oră pe holuri şi în ciuda faptului că a spus că este din grupa cu cele 3 cazuri „suspecte”). DSP Argeș preferă să trateze cazurile ca „suspecte” ca să nu facă ancheta epidemiologică ce se impune. O situaţie similară a fost anul trecut la grădiniţa „Pui de lei” din Prundu, unde după 3 cazuri apărute, abia după revoltarea şi autosesizarea părinţilor şi-a făcut DSP-ul datoria, adică testarea gratuită a tuturor, luarea de probe, grădiniţa a fost aproape golită, totul fiind dezinfectat, DSP-ul a stat acolo o lună întreagă (sursa informaţiilor este o mămică)”, scrie Adina Moisescu.

Ce spune conducerea grădiniţei

Cum oficial n-a fost înştiinţată de DSP despre boală, grădiniţa le comunică în continuare copiilor, varianta cu „suspiciunea”.
„În privinţa cazului semnalat de doamna Moisescu, grădiniţa a luat toate măsurile pentru dezinfecţia tuturor jucăriilor, mobilierului, lenjeriei, veselei, a sălii de grupă şi a băii. De asemenea, vă  aducem la cunoştinţă că vesela se spală zilnic la maşinile de spălat vase din dotare, în care, pe lângă tabletă cu detergent 3 în 1, punem şi dezinfectant în lăcaşul special pentru acest lucru (cloramină – cum o numim generic, de fapt SUMA D4). Cei care folosesc maşini de spălat vase cunosc acest lucru.
Procedurile după care acţionează DSP Argeş nu pot fi discutate, nu este de competenţa noastră, noi acţionând conform cerinţelor dumnealor.
Nu am ascuns şi nu vom ascunde «gunoiul sub preş», dovadă stând faptul că părinţii din grupa respectivă au fost anunţaţi de cazul de «suspect de scarlatină», aşa cum reiese din adresa DSP înregistrată în unitate (…)”, răspunde, pe aceeaşi pagină, Teodor Minciună, director GPP „Floare de Colţ”.

Şi în scandalul SHU, informaţiile au circulat tot haotic

Felul halucinant în care circulă (sau, mai bine zis, nu circulă) informațiile între Spitalul Județean și DSP Argeș seamănă izbitor cu situația de anul trecut. Proasta comunicare între spitale şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş a făcut ca oficialii DSP să afle foarte târziu de existenţa primelor cazuri de SHU în Argeş.
„Spitalul de Pediatrie Piteşti nu a raportat la DSP apariţia evenimentului neobişnuit/neaşteptat (agregare de cazuri cu semne şi simptome asemănătoare de cauză necunoscută grupate în timp şi/sau spaţiu), fiind sancţionat în timpul controlului Ministerului Sănătăţii”.
În plus, ancheta făcută de Corpul de Control al premierului în Piteşti, după îmbolnăvirea în lanţ cu sindrom hemolitic uremic, la începutul anului, a celor 16 bebeluşi din Argeş, arată că în cazul mai multor copii internaţi în secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti nu s-a respectat protocolul transferului interclinic al pacienţilor și că ancheta DSP Argeş ar fi fost una de mântuială.
Și cu toate aceste concluzii devastatoare și cazuri revoltătoare de îmbolnăviri, e de-a dreptul bizar și inexplicabil cum directoarea Sorina Honțaru nu a primit nici măcar o sancțiune cât de mică. Asta ca să nu mai vorbim de o demitere. Probabil că cineva acolo sus la Ministerul Sănătății o iubește pe doamna Honțaru, șefa de la DSP Argeș care află din presă de îmbolnăvirile bebelușilor și copiilor de la grădinițe.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii