Web Analytics

O familie din Bascov reclamă lipsa de interes şi reacţie a autorităţilor după inundaţiile din 2014

de | 24.11.2016 18:54 | Actualitate

# Un pod prăbuşit în iulie 2014 nu a fost reparat nici acum

Inundaţiile din iulie 2014 au afectat numeroase gospodării în Argeş şi în special în comuna Bascov. Deşi autorităţile au luat măsurile ce se impuneau în destule cazuri, mai sunt şi situaţii în care cei responsabili au încă lipsă de reacţie şi interes. Am fost vizitaţi recent la redacţia Jurnalul de Argeş de doamna Cristina Andrei din satul Scheau-Bascov, care ne-a reclamat, cu documente, mai multe nereguli.

„Am cerut sprijin la Primăria Bascov cu trei luni înainte de inundaţii. Nu ne-au răspuns la adresă”

Familia Andrei a fost printre cele mai afectate de inundaţiile din iulie 2014: casa le-a fost distrusă şi zeci de animale le-au murit. După cum spune doamna Cristina Andrei, „cu trei luni înainte de inundaţii, pe 25 aprilie 2014, am trimis o adresă la Primăria Bascov prin care solicitam sprijin în găsirea unei soluţii tehnice pentru a realiza taluzarea malurilor pârâului Scheau şi mărirea podului. Tot în acea adresă menţionam că, urmare a efectelor inundaţiilor, malurile sunt roase sistematic”.
Ce a urmat, se ştie: inundaţiile din iulie 2014 ce au făcut prăpăd. Acolo unde locuia familia Andrei au fost două viituri, podeţul de acces spre casă a fost distrus, iar podul de beton din spatele casei, ce deservea şi tancodromul unei unităţi militare, s-a prăbuşit în zeci de bucăţi în albia pârâului Scheau.

„Inspectoratul în Construcţii nu a verificat dacă podeţul de acces la proprietate a fost făcut după un proiect”

A urmat un lung şir de petiţii şi cereri ale familiei Andrei pe axa Primăria Bascov-Prefectura Argeş-Direcţia Apelor Argeş Vedea şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Podeţul de acces spre locuinţa familiei a fost refăcut, însă nu cum ar trebui. Familia Andrei reclamă că acest podeţ „nu are rigole şi dacă vine o viitură se poate inunda iar o parte din sat. Am făcut adresă şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii Argeş, însă aceştia ne-au dat un răspuns sec şi nu au verificat dacă podeţul de acces la proprietate a fost făcut după un proiect, aşa cum era normal”.
Tot Cristina Andrei mai spune că la prima verificare făcută de Garda de Mediu Argeş în septembrie 2014, oficialii de acolo nici măcar nu au trecut în raport faptul că un pod din beton se prăbuşise în albia pârâului Scheau. De abia în acest an, pe 29 iulie, cei de la Garda de Mediu au spus, într-un alt raport, că „s-a constatat existenţa de prefabricate din beton în albia pârâului Scheau provenite din surparea podului ce traversa pârâul”.
Acum, la mai bine de doi ani de la inundaţii, zeci de bucăţi mari din fostul pod din beton stau în continuare în albia pârâului. Primăria Bascov a trimis în septembrie a.c. o adresă Prefecturii Argeş în care preciza că îndepărtarea bucăţilor de beton din albie va fi făcută cu un utilaj de la Direcţia Apelor Argeş. Au trecut peste două luni de la acea adresă, şi nici Direcţia Apelor Argeş-Vedea, nici Prefectura Argeş nu au avut vreo reacţie efectivă. Până când?
Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii