Web Analytics
scris joi, 29.06.2017

O denunţătoare şi-a lăsat mama la morga Spitalului Judeţean şi s-a dus la Parchet, unde i s-au pus microfoane

11 01# Ea era nemulţumită că i s-au cerut bani
Miercuri, 21 iunie, la Tribunalul Argeș a avut loc un nou termen  în procesul în care sunt inculpați patru autopsieri de la Spitalul Județean Argeș pentru luare de mită. Cei patru au fost trimiși în judecată de procurori în primăvara anului trecut, în urma unor denunțuri.  Doi dintre aceștia, Vasile Stan şi Marian Păun, lucrează  la Anatomie Patologică iar ceilalți doi  sunt de  la Medicină Legală, respectiv Marinel Maria şi Nedelcu Cristian.

O denunţătoare şi-a lăsat mama la morga Spitalului Judeţean şi s-a dus la Parchet, unde i s-au pus microfoane

Toți patru au apărut săptămâna trecută în fața judecătorului care a reușit să audieze unul dintre martori, respectiv pe Octavian Rizea, care le declarase anchetatorilor, în faza de urmărire penală, că fratele său ar fi achitat o sumă de bani pentru ca tatăl lor să poată fi ridicat de la morgă mai devreme decât prevedea legea, pentru că Octavian, fratele său, urma să plece în Germania și vroiau să își înmormânteze părintele cât mai repede. Interesant, dar, martorul nu a putut da indicații clare asupra persoanei care ar fi pretins banii și chiar a declarat, în fața instanței, că pentru serviciile de îmbălsămare s-a emis chitanță. De fapt, bomboana pe colivă o constituie tocmai aceste servicii funerare pe care cei de la medicină legală au dreptul să le efectueze iar cei de la anatomopatologic, nu. Însă aceștia din urmă și-au făcut firme prin care pot efectua aceste munci urâte (dar necesare în cazul decesului persoanelor apropiate), pentru a nu fi acuzați de evaziune fiscală. Iată ce a declarat martorul  Octavian Rizea la tribunal.

„Mi s-a eliberat chitanță pe suma pe care am plătit-o pentru îmbălsămare”

„Nu mai îmi aduc exact aminte dar atunci când a decedat tatăl meu, în 27 iunie 2014, la Spitalul Județean și m-am dus a doua zi, trupul acestuia era depus la morga spitalului. Așa cum am menționat la urmărirea penală, eu am rămas să plătesc taxa de îmbălsămare iar fratele meu a rămas pe holul de la morgă să discute cu personalul de acolo. Nu mai îmi aduc aminte cât a fost taxa de îmbălsămare dar mi s-a eliberat chitanță pentru suma pe care am plătit-o și după ce am îndeplinit toate formalitățile m-am întors la tatăl meu. Fratele meu, Rizea Claudiu, mi-a spus că a dat o sumă de bani, repectiv 350 de lei, la solicitarea unuia dintre angajații de la morgă pentru a putea ridica trupul tatălui meu în ziua respectivă. Acest angajat i-a spus fratelui meu să pună suma respectivă într-un caiet care se afla pe o masă, într-o cameră alăturată. Fratele meu nu mi-a spus cum îl cheamă pe angajat, dar la urmărirea penală, procurorul care mi-a luat declarația mi-a arătat niște poze și m-a întrebat dacă recunosc dintre persoanele de acolo pe vreuna care era de serviciu în ziua respectivă. Persoana respectivă a venit după un anumit timp la depozitul unde lucrez pentru a achiziționa materiale și am întrebat-o dacă e corect să se procedeze așa. Acesta a dat din umeri și mi-a spus că așa se obișnuiește, dar nu că a primit bani. În ședința publică de astăzi recunosc această persoană ca fiind inculpatul Marinel Maria”. Judecătorul a mai dorit să afle, la finalul audierii dacă fratele lui Rizea a pus banii în caiet înainte sau după îmbălsămare însă răspunsul nu a adus nicio clarificare, martorul spunând că fratele lui nu i-a spus.

Patronul unei firme de pompe funebre, principalul denunţător

În condițiile în care martorul audiat miercuri nu a făcut prea multă lumină în cauză, instanța contează pe declarația unui alt martor important, care până acum, însă, nu a răspuns când a fost citat de Tribunalul Argeș, motiv pentru care s-a dispus reluarea procedurii de citare cu mandat de aducere. Este vorba despre Titus Aurel Voinopol, patronul unei firme de pompe funebre care își are spațiul de desfacere chiar în curtea Spitalului Județean. După cum se vede chiar de pe site-ul firmei, aceasta oferă, printre altele, servicii de îmbălsămare, iar surse din proximitatea dosarului ne-au declarat că Voinopol ar fi principalul denunțător.  
Pe lângă interceptările din dosar, anchetatorii s-au folosit și de înregistrări ambientale iar sursele noastre spun că o altă denunțătoare, supărată că i s-au pretins bani și-a lăsat mama la morgă, cadavrul acesteia prezentând o stare avansată de putrefacție, fiind plin de viermi, și s-a dus glonț la Parchet unde a fost căptușită cu microfoane. De altfel, s-ar părea că interesul anchetatorilor a vizat serviciile de medicină legală din Argeș până la vârf.

Care sunt tarifele de la morgă

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1609 din 8 noiembrie 2006 privind aprobarea tarifelor pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico legale, tariful perceput în mod legal pentru îmbălsămarea cadavrelor la sediul unităţilor medico legale este de 76 lei, îmbălsămarea cadavrelor de către personalul unităţilor medico-legale la domiciliu, fără transport autopsier – 220 lei, conservarea şi împachetarea cadavrelor putrefiate/boli transmisibile – 320 lei, cosmetizarea şi igienizarea cadavrelor – 45 lei, pregătirea şi prelucrarea pieselor scheletale în vederea expertizei antropologice – 150 lei, măsuri speciale de combatere a contaminării  biologice şi conservare a cadavrelor în cazuri cu hazard biologic crescut, cadavre putrefiate, boli transmisibile: antrax, SIDA, TBC, hepatită etc. – 100 lei.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită