Web Analytics
scris joi, 12.01.2017

O carte inedită despre Piteşti, la a doua ediţie

După ce am întâmpinat călduros, anul trecut, apariția cărții „Pitești. Povestiri dintr-o geografie urbană” a profesorului Florin Chivoci, ca pe un eveniment deosebit în peisajul editorial local, ne bucurăm să semnalăm acum, la început de an publicarea celei de-a doua ediții a volumului. Cărții i-au fost adăugite alte titluri inedite, care se îmbină armonios cu vechiul cuprins, în căutarea descrierii unor permanențe ale devenirii târgului și orașului Pitești.

O carte inedită despre Piteşti, la a doua ediţie

În această ediție a cărții, autorul ne propune, așadar, noi teme de reflecție, scriind, printre altele, despre felul cum dispunerea geografică a așezării a influențat alcătuirea sufletească a oamenilor care au viețuit aici din cele mai vechi vremuri, despre aflarea unui centru spiritual al Piteștilor sau împărtășind o viziune proprie despre Trivalea, gândită ca un tărâm ivit dintr-o zodie a începuturilor, iradiind spiritualitate și cultură peste matca așezării de pe malul Argeșului.

Dincolo de incursiunea spre atemporal sau de încercarea de a fixa o mitologie a acestui spațiu, volumul conține pagini captivante despre teme istorice locale, pornind chiar de la vechimea Piteștilor (susținută prin dovezi care se opresc undeva foarte departe, în timp), până la interpretări din epoci mai apropiate (urmărind, de pildă, evenimentele marcante traversate de așezare în veacul trecut). Alegerea acestor repere din ultimul secol i-ar putea surprinde pe unii, din perspectiva momentelor alese. „Problematica delicată a interpretării e însă farmecul istoriei, până la urmă!”, după cum afirmă chiar autorul în debutul cărții.
În afară de aceste subiecte, cei care vor citi paginile cărții vor descoperi titluri, idei și pasaje interesante evidențiate prin amintirile unor călători de talia lui Nicolae Iorga, Mihail Kogălniceanu, baroneasa Aloïse-Christine de Carlowitz și geograful Ion Simionescu ori prin condeiul unor gazetari și scriitori precum Sanda Movilă sau Tudor Teodorescu-Braniște.  Fără a fi considerată o carte narativă, „Pitești. Povestiri dintr-o geografie urbană” poate fi, în schimb văzută ca un studiu ce adună opiniile autorului despre ce e mai interesant și mai important în istoria acestui loc, sub aspect social, politic, cultural. Cartea, care reunește, așadar, o suită de eseuri și povestiri despre Pitești este concepută într-un spirit critic, cu un stil a cărui precizie și limpezime se împletește armonios cu o perspectivă poetică a scriituri, reunind astfel sub pana autorului atât rigoarea istoricului cât și măiestria literatului.
Avem de-a face cu un fel nemaiîntâlnit de a vorbi despre acest oraș, cu un gen care vine să umple un gol din istoriografia și din repertoriul bibliografic al localității. Numai dacă ne referim la o temă în vogă precum aceea a „geografiei urbane”, anunțată din titlul cărții, putem intui că ne aflăm în fața unei abordări originale a trecutului și prezentului urbei, privite printr-o optică situată la intersecția mai multor discipline, sau împrumutând câte ceva din obiectul de lucru al fiecăreia. Apariția unei asemenea scrieri tinde să acopere exact breșa care îi lipsea istoriografiei acestui oraș; de aceea ea poate fi citită și ca o carte-manifest, ca o istorie critică sau ca o încercare de critică a istoriilor scrise până acum despre orașul Pitești.

Distribuie!

0 Comentarii