Web Analytics

O binevenită reparaţie istorică: Brătienii au Muzeul Naţional la Ştefăneşti

de | 28.05.2020 14:25 | Actualitate, Politica si Administratie

Orașul Ștefănești are cel mai „tânăr” muzeu național. Este vorba de Muzeul Naţional „Brătianu”, care are sediul în Vila Florica, fosta reşedinţă a familiei Brătianu din Ştefăneşti și care a fost inaugurat duminică, 24 mai, la 145 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal. Vila Florica a revenit în ianuarie a.c. Ministerului Culturii și, tot atunci, a fost votată şi legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu” la Florica. La inaugurare au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghe, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, deputații Dănuț Bica și Gigel Știrbu (doi dintre inițiatorii legii privind înființarea Muzeului Național „Brătianu”), președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, dar și prefectul județului Argeș, Emanuel Soare. Pentru a marca momentul, premierul Ludovic Orban și președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, au plantat un stejar în fața Muzeului Național „Brătianu”.

Premierul Orban: „Locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine un loc în care oamenii vin să
regăsească istoria”

„Am o mare satisfacție sufletească să pot să fiu astăzi prezent aici, la un moment extrem de important. Locul în care Brătienii au luat decizii fundamentale pentru țară, locul în care au gândit propășirea națiunii române, locul, ca să spunem așa, de pelerinaj al reprezentanților marilor puteri, mai ales în ajunul Primului Război Mondial, care veneau la Ionel Brătianu încercând să obțină intrarea României în război și care, de fiecare dată, plecau descumpăniți, pentru că, după ce credeau că s-au înțeles cu Ionel Brătianu, acesta le punea niște condiții suplimentare pentru România. Locul în care s-a făcut istorie pentru România redevine, căci este firesc în orice țară civilizată, un loc în care oamenii care vin aici să regăsească istoria, să regăsească momente din viața publică, dar și din viața privată a marilor noștri înaintași care au pus piatră pe temelie pentru România modernă, pentru România mare, pentru România democratică. Vreau ca acest moment să fie și un moment de continuitate în zidirea unei Românii puternice, zidire care, atât în trecut, cât și în prezent, poate fi făcută de români și poate fi făcută de Partidul Național Liberal”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Adrian Miuțescu: „Este un moment la care visam de 30 de ani”

Preşedintele PNL Argeş, Adrian Miuţescu, a precizat că momentul înfiinţării unui muzeu dedicat familiei Brătianu este aşteptat de liberali de trei decenii. „Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi astăzi aici, în condiţii grele, într-o perioadă grea pentru România. Am fi dorit ca acest eveniment să fie mult mai amplu, dar acestea fiind condiţiile, ne-am limitat şi am încercat să respectăm toate legile. Este un moment la care visam de 30 de ani. Împreună am gândit și am sperat. În urmă cu un an, când nu am fost primiți la capela de la Florica, am spus că ne vom bate pentru acest moment. Vreau să le mulțumesc domnului prim-ministru Ludovic Orban, domnului ministru al Culturii, Bogdan Gheorghe, domnului deputat Gigel Știrbu, domnului deputat Dănuț Bica pentru acest moment. Sper că vom fi sprijiniți în continuare pentru modernizarea acestui edificiu, în așa fel încât toți care vor trece pe aici să vadă istoria Brătienilor și istoria PNL”, a declarat liderul PNL Argeș, Adrian Miuţescu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii