Web Analytics

„Nu sunt un monarhist, dar am fost cucerit. Era un om blajin şi înţelegător”

de | 27.12.2017 12:50 | Actualitate

20 JeanDumitrascu RegeleMihai# Jean Dumitraşcu, despre întâlnirea cu Regele Mihai din 1998

În anii ‚90, Jean Dumitrașcu, directorul Filarmonicii piteștene, l-a întâlnit de trei ori  pe Regele Mihai I în timpul vizitelor monarhului în Argeș. Cel mai mult, peste o oră, a stat în preajma ultimului rege al României în cadrul unei vizite la Uzina Dacia din Mioveni. Acolo a fost realizată și fotografia în care Majestatea Sa îi strânge mâna. Jean Dumitrașcu ne-a povestit că nu a reușit să realizeze un interviu cu Regele Mihai, dar are un autograf de la Majestatea Sa.

„L-am întâlnit de trei ori pe Regele Mihai, în perioada 1997-1998: la Nucșoara, la Mioveni și la Pitești, unde Regele a fost la Prefectura Argeș, în 1998. L-am cunoscut pe Regele Mihai în calitate de trimis al ziarului Argeșul la aceste evenimente. La Nucșoara, am fost martor când a îmbrățișat-o pe Elisabeta Rizea. A mers special să îi mulțumească Elisabetei Rizea, luptătoarea noastră din munți, pentru tot ce a făcut pentru români. Din păcate, nu am poze de atunci. Nu era ca acum. Singura fotografie pe care o am cu Regele Mihai a fost făcută la Mioveni, în fața pavilionului central de la Automobile Dacia, clădire care din păcate a fost dărâmată acum câțiva ani. Chiar am avut onoarea, când a coborât din mașină, să fiu prima persoană cu care a intrat în contact, să-i urez bun venit la Mioveni. Am stat foarte mult pe lângă Majestatea Sa, practic am stat de vorbă, dar nu am reușit, deși am avut mereu reportofon, să fac un interviu. Doar un autograf am de la Regele Mihai. Era un om tăcut. Privea, tăcea, răspundea foarte puțin. Eu n-am fost un monarhist, nu sunt un monarhist, dar am fost cucerit și impresionat de Regele Mihai, ca om. Era un om blajin și înțelegător, un om bun. Afișa o simplitate impresionantă și practic stătea de vorbă cu oricine”, a rememorat directorul Filarmonicii piteștene întâlnirea cu ultimul monarh al României.

„L-am întrebat dacă există șanse să revină în țara sa, ca rege, și mi-a spus că asta va hotărî poporul român”

Ne-am interesat și ce anume a discutat cu Regele Mihai, ce i-a spus Majestatea Sa. „Țin minte că l-am întrebat dacă există șanse să revină în țara sa, ca rege, și mi-a spus că asta va hotărî poporul român. Trebuia să îl întreb acest lucru pentru că în anii respectivi circula zvonul că Emil Constantinescu se va retrage din funcția de președinte și va organiza referendumul pentru revenirea la monarhie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mie mi s-a părut resemnat. Am rămas cu o fotografie și cu autograful său. Cel mai mult timp am stat de vorbă la Uzina Dacia. Peste o oră am stat în preajma Regelui. La Prefectură a fost ceva pe fugă, din păcate, și nu am mai putut comunica”, ne-a povestit Jean Dumitrașcu.
Acesta a fost prezent și la funeraliile de la Curtea de Argeș, pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I. „Am plecat de la ora 15.00 la Curtea de Argeș și am așteptat la gară. L-am condus și eu pe ultimul drum pe Regele Mihai, din mulțime. Am avut așa, o emoție. Dar mă așteptam ca oamenii să scandeze mai mult, doar câțiva au scandat «Regele Mihai» și «Monarhia salvează România». S-a scandat mai mult la Pitești decât la Curtea de Argeș, din ce am văzut. Din păcate a fost și târziu, era și întuneric”, mai spune Jean Dumitrașcu.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii