Web Analytics

Nouă ofertanţi pentru Oltchim de care depinde soarta petrochimiei piteştene şi chiar a rafinăriei Arpechim

de | 13.07.2017 12:15 | Economie

12 01Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanți, pentru pachetele de active ale societății, acestea urmând să fie analizate în perioada următoare, se arată într-un anunț publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Reamintim că de privatizarea Oltchim depinde direct soarta Diviziei Petrochimice Bradu și chiar cea a Rafinăriei Arpechim.

Un fond american de investiții a depășit termenul limită

Una dintre ofertele pentru cumpărarea de active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, a fost depusă de către fondul de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, după termenul limită care a fost joi, 6 iulie, ora 18.00, au declarat sâmbătă, pentru News.ro, surse apropiate procesului de privatizare. Aceleaşi surse au precizat că, deşi a fost depusă după termenul limită şi ar putea fi descalificată din această cauză, oferta ar putea fi acceptată în cazul în care este considerată suficient de atractivă. White Tiger este o firmă de investiţii fondată în 2001, cu birouri la New York, Londra, San Marino şi Hong Kong, dar care deţine mai multe subsidiare în Marea Britanie, SUA şi în alte ţări, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a companiei. Joi seară, surse apropiate procesului de privatizare au declarat, pentru News.ro, că opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, însă nicio ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului.

Controversații Ștefan Vuza și Gruia Stoica cu ochii pe Oltchim și Arpechim

Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit de la Chimcomplex Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), IPP, Louisiana Chemical (SUA), GFR Group (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim), Aiotech, Dynamic SG Galaţi (care a mai cumpărat active de la Oltchim în 2013) şi BNS Group. Unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate, au precizat sursele.

PCC, dușmanul Arpechim Pitești nu a depus ofertă pentru Oltchim

Vineri, Oltchim a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un anunţ în care a precizat că nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da alte detalii. Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti a anunţat joi dimineaţă că a depus, în ultima zi în care se pot depune oferte, ofertă pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea, susţinând că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică. Joi seară, producătorul polonez de produse chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, a notificat Bursa de Valori din Varşovia, pe care este listat, că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Compania PCC Rokita este controlată de grupul PCC SE Duisburg, Germania, care deţine 84,16% din acţiuni. PCC SE este, de asemenea, principalul acţionar minoritar al Oltchim, cu o participaţie de 32,3%, dar a participat în procesul de privatizare de la Oltchim prin filiala poloneză PCC Rokita. Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă, a fost prelungit de două ori, ultimul termen fiind 6 iulie, ora 18.00.

Chimcomplex susținută de parteneri internaționali

Chimcomplex susţine că i s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordinate de ING şi două fonduri de investiţii din Londra şi Dubai, arată un comunicat emis joi de Chimcomplex. Grupului SCR, care deţine în prezent Chimcomplex, va deveni garantul direct al tranzacţiei, având active de peste 120 de milioane de euro. Compania nu a dezvăluit valoarea financiară a ofertei.

Acțiunile Oltchim au crescut cu 3% după depunerea ofertelor

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. „Aceste oferte vor fi analizate în perioada următoare”, a anuţat RomInsolv, administratorul judiciar şi Bogdan Stănescu, administratorul special. Administratorul legal al Oltchim, compania aflată în insolveţă, este BDO Business Restructuri SPRL. Oficial, numai Chimcomplex Borzeşti a anunţat că a depus ofertă pentru o parte din activele Oltchim scoase la vânzare. Chimcomplex vrea să cumpere activele Oltchim pentru a creea o companie naţională în industria chimică. Acţiunile Oltchim au crescut vineri pe bursă cu 3%, fiind cotate la 0,34 lei/act. La acest preţ, capitalizarea bursieră a Oltchim este de 113,2 milioane lei.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii