Web Analytics

NOU! Societățile cu acțiuni la purtător pot fi excluse de la achizițiile publice

de | 27.07.2020 11:20 | Actualitate

     Societățile cu acțiuni la purtător, care nu emit declarații privind acționarii reali, vor putea fi excluse de la licitațiile publice, începând din data de 27 iulie 2020, când legea intră în vigoare. (Foto: Themis, zeița dreptății în mitologia greacă)

     Acțiunile la purtător sunt existente în legislația românească începând chiar din Legea nr. 31/1990.

     Acțiunile la purtător conferă calitatea de asociat al unei societăți oricărei persoane care deține un înscris care atestă acest lucru și pot fi transmise de la un acționar la altul fără nicio formă legală, prin simpla înmânare. Un procedeu perfect asemănător cu trecerea bancnotelor de la un proprietar la altul, având în vedere că acțiunile la purtător nu sunt nominale, adică nu au înscris pe ele numele proprietarului.

     Autoritatea contractantă a achiziției publice are obligația de a exclude de la procedura de atribuire un participant care are emise acțiuni la purtător și nu emite declarația privind beneficiarii reali.

     Conform inițiatorilor legii, la nivelul anilor 2017-2018, existau în România un număr de aproximativ 360 de societăți comerciale care emiteau acțiuni la purtător, iar acestor societăți le-au fost atribuite contracte de achiziție publică „la nivelul zecilor de miliarde de euro”.

     Reamintim că începând cu luna iulie 2019, emiterea de noi acțiuni la purtător a fost interzisă. Prin aceeași lege intrată în vigoare în urmă cu aproximativ un an, deținătorii acțiunilor la purtător sunt obligați să depună la sediul societății emitente acțiunile la purtător sub sancțiunea anulării acestora. Termenul de îndeplinire al acestei obligații este de maximum 18 luni calculat din luna iulie 2019, termen care va expira în luna ianuarie 2021.

Informațiile de mai sus sunt publicate pe juridice.ro, sub semnătura Av. dr. Daniel Moreanu
MOREANU Law

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii