Web Analytics

Noi secvenţe din dosarul fraudei de 900.000 de euro de la Spitalul Judeţean

de | 5.10.2017 10:42 | Dezvăluiri

10 dumitrascu# Amalia Dumitrașcu a participat la implementarea Sistemului informatic Hipocrate, i-a aflat hibele însă a ținut informația doar pentru ea, în scopul delapidării

Ies la iveală noi și noi amănunte despre modul în care Amalia Dumitrașcu a reușit să fenteze programul de contabilitate al Spitalului Județean, să dubleze facturile furnizorilor și să trimită lunar în conturile firmei Rivertex Project aproximativ un miliard de lei vechi fără ca nimeni să observe.

După îndepărtarea Amaliei de la Serviciul Contabilitate, angajații care au preluat atribuțiile delapidatoarei au descoperit foarte multe deficiențe ale aplicației de contabilitate a spitalului. Și, un alt mare semn de întrebare: de ce Spitalul Județean Argeș nu avea în 2017 un sistem integrat Contabilitate – Achiziții – Salarizare și o bază de date unificată, deși programul Hipocrate funcționa în unitate de mai bine de 10 ani? Cine și de ce avea interesul ca fiecare angajat să aibă acces strict la bucățica sa de activitate, fără a ști ce se întâmplă în celelalte compartimente ale unității sanitare?

Amalia a aflat punctele slabe ale programului de contabilitate, dar a ținut informația doar pentru ea

Sistemul informatic Hipocrate a fost achiziționat de Spitalul Județean Argeș de la Romanian Soft Company SRL în anul 2007, mai întâi pentru monitorizarea activității din sectorul medical, mai exact pentru gestiunea stocurilor de medicamente și materiale sanitare. Pentru evidența contabilă și bugetară spitalul avea pe atunci o altă aplicație, ZBuget. În 2011, platforma Hipocrate este extinsă și în sectorul financiar al spitalului, iar Amalia Dumitrașcu participă la implementarea programului. Ca orice aplicație, și Hipocrate avea hibele lui, numai că Amalia nu le raportează, tocmai în ideea de a se folosi de aceste chichițe pentru a delapida. Cert este că imediat după înlăturarea Amaliei de la Serviciul Contabilitate, angajații care au preluat atribuțiile acesteia au descoperit în programul Hipocrate numeroase probleme pe care nu au reușit să le gestioneze. „Sunt foarte multe rapoarte unde angajații nu știu să intre. Am solicitat firmei să vină la fața locului pentru a regla aceste operațiuni și pentru a instrui personalul”, ne-a spus directorul economic al spitalului, Isabela Din. În cursul acestei săptămâni, o echipă de specialiști din cadrul firmei Romanian Soft Company  SRL urmează să sosească la Pitești pentru a remedia deficiențele și pentru a instrui din nou personalul de la Contabilitate în ceea ce privește utilizarea aplicației.

O parte din furnizorii spitalului nu și-au primit nici acum banii

Mecanismul prin care Amalia Dumitrașcu a reușit să transfere aproape 40 de miliarde lei vechi din bugetul spitalului în conturile firmei Rivertex a constat în dublarea facturilor plătite către furnizori. Economista plătea factura unui furnizor real, iar după un timp, crea o datorie fictivă a spitalului către același furnizor, având aceeași valoare cu cea deja plătită. Apoi, Amalia le băga sub nas șefelor de la birourile Financiar și Contabilitate factura emisă pe numele furnizorului care își încasase banii, dar conținând contul de trezorerie al firmei Rivertex Project. Imediat ce banii erau virați în contul societății din Ștefănești, complicii economistei, Cătălin și Nicolae Iordache, ridicau banii în numerar. Un alt mare semn de întrebare este și cum de nimeni din Trezoreria Statului nu a sesizat faptul că cele 70 de bilete la ordin emise de Amalia conțineau datele de contact ale unui furnizor și contul unei alte firme.
Un alt aspect pe care îl investighează procurorii DIICOT se referă la perturbarea sistemelor informatice ale spitalului prin introducerea datelor false și dublarea facturilor. Plata acestor facturi nereale a dus la denaturarea rezultatelor financiare ale spitalului, mai exact micșorarea fondurilor destinate plății furnizorilor, ceea ce presupune că la ora actuală o parte dintre furnizori nu și-au primit banii pentru mărfurile și serviciile livrate unității spitalicești. De ce până acum niciun furnizor nu a reclamat faptul că nu și-a primit banii? Pentru că spitalul are la dispoziție 60 de zile pentru a plăti factura emisă de un furnizor și, de fiecare dată, Amalia se încadra în acest termen.

Șefa Serviciului Financiar a părăsit țara anul trecut

Printre martorii audiați în dosar în seara zilei de joi, 21 septembrie, când au avut loc perchezițiile la locuințele Amaliei Dumitrașcu și complicilor ei se numără contabila firmei Rivertex Project, precum și mai mulți angajați ai Spitalului Județean. Procurorii DIICOT au audiat-o pe fosta directoare economică a spitalului, Rodica Beșliu, pe șefa Serviciului Contabilitate, Ileana Diaconescu (martor în dosar), și pe șefa Serviciului Financiar-Buget, Felicia Ștefănescu. În aceeași seară, la audieri trebuia să ajungă și Gabriela Epingeac, fosta șefă a Serviciului Financiar, cea care verifica și semna, alături de șefa de la Contabilitate, Ileana Diaconescu, biletele la ordin emise de Amalia. Numai că anchetatorii nu au reușit să o audieze pe fosta șefă a Serviciului Financiar din simplul motiv că aceasta se află în concediu fără plată, fiind  plecată, încă de anul trecut în străinătate, din cauza unor probleme de familie. Surse din spital ne-au declarat că Gabriela Epingeac urmează să se întoarcă în ţară în primăvara anului viitor. De altfel, nimeni din spital nu își explică deloc cum de fosta șefă a Serviciului Financiar nu a sesizat faptul că, timp de cinci ani, Amalia a dublat facturile furnizorilor, de vreme ce doamna Epingeac verifica la sânge fiecare document pe care își punea semnătura.

Trei factori care au favorizat perpetuarea fraudei

1. Spitalul nu avea sistem integrat Contabilitate – Achiziţii – Salarizare
Un alt aspect care trezește suspiciuni este și faptul că Spitalul Județean Argeș nu avea în 2017 un sistem integrat Contabilitate – Achiziții – Salarizare și o bază de date unificată, deși programul Hipocrate funcționa în unitate încă din anul 2007, inițial pe partea strict medicală. După patru ani, în anul 2011, aplicația a fost extinsă și în sectorul contabilitate. La compartimentele Salarizare și Achiziții, programul Hipocrate a fost implementat abia după venirea Isabelei Din pe postul de director economic al spitalului, respectiv în mai 2016 (Salarizare) și martie 2017 (Achiziții).

2. Niciun alt angajat nu stăpânea la fel de bine aplicaţia de contabilitate a spitalului
Din câte se pare, sub conducerea fostei directoare economice Rodica Beșliu, fiecare angajat de la Compartimentul Financiar-Contabil cunoștea doar partea de aplicație care corespundea atribuțiilor sale de serviciu. Cu alte cuvinte, niciun angajat nu cunoștea integral aplicația de contabilitate a spitalului, astfel că nu prea avea cine să demaște operațiunile Amaliei, care lunar transfera circa un miliard de lei vechi în contul firmei Rivertex Project.

3. Din baza de date lipsea codul fiscal al firmelor furnizoare
O altă problemă cu care directoarea Isabela Din s-a confruntat și care i-a permis Amaliei să delapideze timp de cinci ani de zile fără a fi prinsă a fost faptul că o mare parte din furnizorii spitalului nu aveau introdus în baza de date codul de identificare fiscală. După descoperirea fraudei colosale provocate de economistă, directoarea Din a cerut completarea datelor fiecărui furnizor cu codul fiscal aferent acestuia.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii