Noaptea Cercetătorilor la Universitatea din Pitești

de | 27.09.2021 07:49 | Actualitate, Home

Universitatea din Pitești a organizat pe data de 24 septembrie, în cadrul proiectului de parteneriat ReCoN-nect,evenimentul Noaptea Cercetătorilor, coordonatorii fiind conf. univ. dr. ing. Ana Gavriluță, director CCDI&TT, și prof. univ. dr. ing. Adrian Clenci, Prorector pentru cercetare și informatizare la UPIT.

Citește și Peste 6000 de locuri la admiterea UPIT


Evenimentul a
avut loc în Corpul A al Universității din Pitești, situat pe strada Doaga, numărul 11, unde au venit în vizită copii, adolescenți, dar și adulți, cu vârste cuprinse între 6 ani și 50 de ani. Studenții, elevii și profesorii participanți provin din licee, școli generale și de la unele specializări ale Universității din Pitești, Liceul Dinu Brătianu din Ștefănești, Liceul Tehnologic Dacia, Colegiul Tehnic „Costin D Nenițescu”, Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino”, Colegiul Național I.C. Brătianu ș.a.

Turul a început la ora 16:00, cu prezentarea Laboratorului de Materiale avansate-Microscopie electronică, urmat de încă alte 4 laboratoare: Laboratorul de Combustibil și Lubrifianți, CRC&D-AUTO, Laboratorul multifuncțional didactic și de cercetare și s-a terminat cu vizita în Centrul de Cercetare – Ingineria Automobilului la ora 21:00. Vizitatorii au avut parte de explicații și de demonstrații de microscopie optică și electronică pentru investigații în domenii dintre cele mai diverse: știința materialelor, nanomateriale, biologie, mineralogie, criminalistică, automobile inteligentemodelarea comportamentului uman, captarea și prelucrarea imaginilor, utilizarea termoviziunii în conducerea vehiculelor pe timp de noapte, 3D printing sau fabricare asistată de calculator, realitate virtuală și augmentată (VR-AR), carburanți și motoare termice, simulare avansată referitoare la aerodinamica internă și externă a autovehiculelor.

Citește și Slujbă săvârșită de IPS Calinic la UPIT. La eveniment va participa și principele Nicolae

Fiecare laborator a fost prezentat de către cercetătorii și cadrele universitare specializate: Denis Negrea, Victor Iorga, Claudiu Malea și Cătălina Neacșu, cercetători științifici la Centrul Regional de Cercetare – Dezvoltare pentru produse, procese şi materiale inovatoare destinate industriei de automobile (CRC&D-Auto), conf. univ. dr. ing. Rodica Niculescu, prodecan Facultatea de Mecanică și Tehnologie, prof. univ. dr. ing. Silviu Ioniță, prof. univ. dr. Ștefan Tabacu, ș. l. dr. Anca Șuțan și conf. univ. dr. Daniel Anghel.

Manifestarea a avut ca scop atragerea elevilor și tuturor celor interesați spre lumea științei și a cunoașterii științifice, prezentarea celor mai dotate laboratoare de cercetare ale UPIT tuturor persoanelor pasionate de știință. Evenimentul se înscrie în seria celor organizate pentru a marca Noaptea cercetătorilor.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentul își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Promovat de Comisia Europeană, proiectul se adresează minţilorcurioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei. Anual,   cercetători, exploratori şi inventatori îți dau întâlnire la cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg din România. Alături de poți lua parte la experimente inedite, conferinţecaptivante și concursuri cu premii atrăgătoare. Celor mici, le sunt destinate zone  pline de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. Pentru cei mai mari, studentii pregătesc dezbateri și conferințe pe temele de interes la ora actuală în cercetare. Nu rata șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători români și a lua parte la activitățile pregătite de aceștia.

Distribuie!

Articol scris de Bianca Solomon

Redactor- Jurnalul de Argeș, Pitești. Absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea din Pitești. Studentă la programul Master-Comunicare Organizațională, UPIT.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 comentarii

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Furt de lemne la Curtea de Argeș, Călinești și Bughea de Sus
Furt de lemne la Curtea de Argeș, Călinești și Bughea de Sus

În ziua de 26 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș au depistat un bărbat de 55 de ani, din Curtea de Argeș, care transporta, cu un motocultor, pe strada Valea Sasului de pe raza municipiului Curtea de Argeș, 0,6 mc de...

Pitești. Se extinde spațiul verde de pe Strada Victoriei
Pitești. Se extinde spațiul verde de pe Strada Victoriei

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, efectuează lucrări de reamenajare la intersecția Bulevardului Republicii cu strada Victoriei pentru a mări suprafața spațiului verde. Citește și:Simona Bucura-Oprescu: „De pe Dealul Sasului pot fi...

345 de cazuri noi Covid-19 înregistrate în Argeș
345 de cazuri noi Covid-19 înregistrate în Argeș

Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel: -incidența pe ultimele 14 zile: 5,83 (ieri 5,49) -persoane internate la ATI: 23 (ieri 23) -persoane internate...