Web Analytics

Nicolae Brânzeu, piteşteanul care a înfiinţat Filarmonica Arad, aflată, azi, în pericol de a fi desfiinţată

de | 13.05.2021 13:54 | Cultură, Actualitate

# Premiat de două ori de George Enescu
Un mare fiu al Piteștiului, cvasiuitat: Nicolae Brânzeu – compozitor, dirijor, profesor şi pianist. Când s-a născut la Piteşti, la 28 decembrie 1907, tatăl său, profesorul Nicolae Brânzeu, era prefect de Argeş, din 10 august 1907.

Au mai urmat șase frați – Cornel şi… cinci fete, Elisabeta, Viorica, Silvia, Adela şi Consuela. Cum arată într-un articol Ioana-Maria Brânzeu, profesoară de muzică la Arad, în 1994, într-o scrisoare, Consuela, sora cea mică, scria: „Toţi copiii lui Nicolae Brânzeu au fost premianţi în liceu şi toţi şi-au dobândit în mod demn o carieră prin studii universitare aprofundate. Aşa, bunăoară, băiatul cel mare, Nicolae, avusese – ca şi tatăl său – trei licenţe, dintre care una era obţinută la Paris, la Schola Cantorum”.

Viitorul compozitor şi-a început studiile muzicale cu Maria Lerescu şi Lucia Stănescu, după care, la 19 ani, Nicolae Brânzeu se stabileşte în Bucureşti pentru a urma cursurile Conservatorului (1926-1931). Aici îi are ca profesori pe D.G. Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora și Dimitrie Cuclin. În 1931, după ce obține licența și în Drept (făcând pofta tatălui său), solicită bursă pentru a studia la Schola Cantorum, din Paris, Compoziţia şi Contrapunctul, ca și Arta dirijorală şi Pianul….

Rudele ar fi vrut ca Filarmonica Pitești să-i poarte numele

Revenit în ţară, Nicolae Brânzeu a devenit corepetitor la Opera Română, iar apoi a dirijat succesiv Orchestra Operei din Bucureşti și Orchestra Operei din Sibiu. În 1948, compozitorul Nicolae Brânzeu s-a stabilit în Arad, iar la 29 iunie 1948 a susţinut primul său concert, după ce a adunat în jurul său numeroşi instrumentişti, înfiinţând Filarmonica de Stat din Arad. Iată un piteștean care înființează o filarmonică, pe cea din Arad. Una care ar trebui să-i poarte numele (după cum am aflat, rudele compozitorului au făcut demersuri ca Filarmonica din Pitești să-i poarte numele, dar fără rezultat.

Consultându-l pe Jean Dumitrașcu, cel care nu a fost de acord cu propunerea, acesta ne-a precizat: „Nicolae Brânzeu este cel mai important muzician născut la Pitești de-a lungul timpului, autor de nenumărate opusuri muzicale importante, care oricând pot fi puse în scenă, și îmi pare tare rău că nu am apucat să fac asta cât am fost director. Din păcate, în perioada interbelică, Nicolae Brânzeu are și câteva compoziții cu tentă legionară, iar în anii 50-60 a compus și lucrări dedicate comunismului. De aceea am evitat, nu am vrut să fim loviți nici de la dreapta, nici de evrei, cred că e de ajuns Filarmonica Pitești”).

A murit într-un accident de mașină

Nicolae Brânzeu a realizat o originală sinteză între lumea folclorului românesc și aceea a mijloacelor de expresie cultivate de neoromantismul de la Schola Cantorum. Nimeni nu mai știe că George Enescu l-a premiat de două ori! Ținând cont de lucrările create şi pentru activitatea sa dirijorală, Nicolae Brânzeu a fost distins cu Premiul al II-lea „George Enescu” (în 1934) şi cu Premiul I „George Enescu” (în 1942). Un alt premiu important a fost oferit de oficialitățile comuniste, Ordinul „Meritul Cultural” (în 1968).
A murit în plină putere creatoare, în urma unui accident rutier, la 07.08.1983. În prezent, este puțin cântat, la aniversări. Filarmonicile din Arad și din Pitești au datorii morale față de Nicolae Brânzeu!
Ion Dumitrescu

Citește și Concertul nr. 3 al lui Beethoven, la Filarmonica Pitești

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii