Web Analytics

Neurochirurgul care a spus „Eu cred că Dumnezeu este în creierul omului”, a primit titlul dr. Honoris Causa la UPIT

de | 30.03.2018 14:23 | Actualitate

ciureadhscFestivitate de excepţie la Universitatea Pitești care a omagiat astăzi personalitatea Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea prin acordarea disticției doctor honoris causa în mijlocul comunității academice piteștene dar și în prezența unor oaspeți de seamă, printre care, fostul ambasador al României la Venezuela.
“Acordarea de către Universitatea din Pitești a distincţiei de „doctor honoris causa”, domnului Profesor Universitar Doctor MSc. Multi.H.c. Alexandru Vlad Ciurea este în egală măsură o importantă recunoaştere academică, dar şi un moment de bucurie. Ne face o deosebită plăcere să subliniem faptul că este un eveniment de valoare incontestabilă şi că Universitatea din Pitesti isi exprimă admiraţia şi preţuirea faţă de o personalitate recunoscută pe plan naţional şi internaţional, cu contribuţii ştiinţifice deosebite în domeniul neurochirurgiei si nu numai. Totodată, valorizăm recunoştinţa faţă de un mare prieten al universităţii noastre, pe care îl dorim în continuare prezent în viaţa academică din Pitești” a spus prof.univ.dr. Mihai Popescu, șeful secției neurochirurgie al Spitalului Județean de Urgență. Dr Popescu a fost cel care a și dat citire unui laudatio în onoarea reputatului neurochirurg de numele căruia se leagă nu doar nenumărate studii și lucrări științifice, participări la conferințe internaționale și la cercetarea mondială în materie dar, pe plan intern, va rămâne în istoria neurochirurgiei româneşti prin miile de vieţi care au renăscut din mâinile sale şi prin extraordinarele eforturi făcute pentru progresul acestei ştiinţe. Departamentul de Cercetare în Neuroştiinţe al Spitalului Clinic Bagdasar-Arseni şi primul Centru de Excelenţă în Neurochirurgie şi Neurologie, dotat la cele mai înalte standarde internaţionale, există acum în medicina românească, datorită Profesorului Ciurea. De asemenea, Profesorul deţine şi un brevet de invenţie cu titlul „Drena Unitub”, pentru un procedeu chirurgical folosit pentru tratamentul hidrocefaliei.

Însă activitatea domnului Prof. Univ. Dr. MSc. Multi.h.c. Alexandru Vlad Ciurea nu se rezumă doar la domeniul medical. Acesta ascris și 5 cărți, Calatorii in centrul gandirii, consemnate de Tudor Artenie; E-urile, mica enciclopedie pe întelesul tuturor; E-urile, ghid de buzunar; Probleme de nocivitate in alimentele uzuale, și Medicina pe muchie de cutit. “Marturisesc ca am citit cu mare emotie cartea Calatorii in centrul gandirii. Aceasta este o istorie a unei mari personalități, dar și o istorie trăită a neurochirurgiei românești, căreia autorul i s-a dedicat cu întreaga ființă. Iar expresivitatea artistică a cărții este dată tocmai de viziunea profundă pe care se întemeiază. A practica neurochirurgia de mare performanță asupra celui mai sensibil, mai misterios și mai complicat organ al omului, creierul, pentru Alexandru Vlad Ciurea înseamnă a face, de fiecare dată, câte o călătorie către centrul gândirii. E un centru tainic, niciodată revelat pe deplin, la care, în operațiile pe creier, se ajunge prin mișcări, gesturi și instrumente medicale de mare finețe, pe căi cu totul surprinzătoare și neobișnuite pentru omul comun, toate descrise cu amănunte incitante în carte, desprinse din zecile de mii de operații asupra sistemului nervos într-o viață de om”, a mai spus dr Popescu. În Călătorii în centrul gândirii întâlnim o mărturisire sublimă, sub semnul căreia stă întreaga viață spirituală a autorului: „Eu cred că Dumnezeu este în creierul omului”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii