Web Analytics

Nedelescu i-a săpat groapa lui Nicolae, dar a căzut singur în ea

de | 19.01.2012 13:48 | Dezvăluiri

# Caracatiţa din poliţie a rămas fără un braţ. # Nici măcar nea Nae Berechet nu l-a mai putut salva pe poliţistul transpartinic Costel Nedelescu # Deşi oameni influenţi din PDL şi PSD, plus afacerişti importanţi din judeţul Argeş, au dus o adevărate campanie în luna decembrie pentru salvarea prim-adjunctului IPJ Argeş, Costel Nedelescu a fost destituit de şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. Cine sapă groapa altuia cade singur în ea. Astfel se poate rezuma cutremurul iscat în poliţia argeşeană la acest început de an, în urma căruia prim-adjunctul Costel Nedelescu a fost demis de însuşi şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. Schimbarea lui Nedelescu, dincolo de lipsa cronică de rezultate a acestui personaj mediocru din punct de vedere profesional, dar care s-a eternizat la conducere în IPJ Argeş prin baletul permanent făcut pe portativul tuturor partidelor care s-au aflat la putere, fie că ele s-au numit PSD, PNL sau PDL, scoate la iveală o adevărată conspiraţie împotriva actualului comandant, comisarul-şef Dan Nicolae. Iar gaz pe foc a pus şi chestorul în rezervă  Nicolae Berechet, care nu s-a abţinut, deşi are statut de pensionar, să-şi bage şi el coada la Bucureşti, pentru Nedelescu şi împotriva lui Nicolae. Această intervenţie, ca să nu-i spunem şi mai direct presiune, a umplut paharul răbdării chestorului Liviu Popa, care n-a mai ezitat în a-l demite  pe adjunctul Costel Nedelescu.

Nu-i pentru cine se pregăteşte…

De fapt, Corpul de Control al M.A.I, care a venit în luna noiembrie la Piteşti să verifice întreaga comandă a IPJ Argeş, fusese setat politic în prima fază, pe filiera PDL, ca să găsească „argumente” pentru schimbarea lui Nicolae. Acest ofiţer cu CV impecabil (Dan Nicolae e cel care a instrumentat cu succes dosarul permiselor auto) devenise incomod pentru putere prin faptul că refuza sistematic să răspundă la comenzi şi, prin urmare, trebuia neapărat scos din joc. Pe surse, se vorbeşte chiar şi de oferirea unei sacoşe de bani (de către un important om de afaceri din judeţ către un director portocaliu de direcţie deconcentrată) pentru ca Nicolae să fie schimbat din funcţie sau măcar să i se facă vânt din judeţ, prin avansare la Bucureşti. Cert este că verificările au scos la iveală numeroase deficienţe în actul managerial, imputabile în primul rând celor doi prim-adjuncţi: cele mai grave lui Costel Nedelescu, apoi şi celuilalt comisar şef, Petre Ioniţescu. Tot atunci au primit sancţiuni mai mici  şi alţi ofiţeri cu funcţii de comandă din cadrul IPJ Argeş, precum Mihai Neagoe, şeful Poliţiei Piteşti, Ionel Ispir, şeful Poliţiei Curtea de Argeş, Cristian Mihalcea, şeful Poliţiei Costeşti sau Gabriel Gherghe şeful de la Serviciul Antifraudă. Altfel spus, comanda politică a fost una, iar realitatea verificărilor din teren a arătat cu totul altfel, în sensul că Nedelescu, omul protejat de politicienii de toate culorile, la pachet cu numeroşi oameni de afaceri, s-a dovedit a fi şi cel mai vulnerabil din punct de vedere profesional. În fine, după ce Corpul de Control şi-a făcut treaba, acesta a plecat la Bucureşti, urmând ca şeful IGPR să dispună în consecinţă în legătură cu cei doi prim-adjuncţi.
Elegant, chestorul Liviu Popa, cel care până să fie numit şeful IGPR a deţinut funcţia de şef al DGA Bihor (nota bene, e un om de informaţii!) a transmis la Argeş mesajul că cei doi prim adjuncţi trebuie să facă un pas înapoi şi să demisioneze. Iar acest lucru trebuie să se întâmple până la Anul Nou.

Teledonul lunii decembrie pentru susţinerea lui Nedelescu

Nu numai că cei doi n-au înţeles să facă un pas înapoi, dar întreaga lună decembrie s-a transformat într-un Teledon, pe filiera Piteşti-Bucureşti, în special pentru salvarea şi albirea lui  Costel Nedelescu. Oameni de afaceri super-potenţi din Piteşti, personaje influente din conducerea PDL Argeş, dar şi demnitari cu funcţii în PSD Argeş, ca să nu mai vorbim de şefi de direcţii deconcentrate, toţi aceştia s-au încolonat şi au pus umărul cu câte o pilă pentru poliţistul transpartinic Costel Nedelescu. Iar peste toţi aceştia, ca bomboana pe colivă, chestorul pensionar nea Nae Berechet a cărui intervenţie l-a înfuriat, pe bună dreptate, pe şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. Adică nu e de ajuns că Nedelescu e de nota 0,5 profesional şi are destule bube în cap, mai trebuie să intervină pentru el şi  chestorul Berechet, un om care a fost vreme de 20 de ani tătucul Poliţiei Române, dar care nu se obişnuieşte cu gândul că  e pensionar şi nu mai are nici o legătură cu structurile de comandă ale Ministerului de Interne. Pe cale de consecinţă, pe 4 ianuarie, prin decizia chestorului Liviu Popa,  şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul-şef Costel Nedelescu a fost demis din funcţia de prim-adjunct al IPJ Argeş. Celălat adjunct, comisarul şef Petre Ioniţescu, s-a salvat in extremis şi a scăpat doar cu diminuarea salariului pe şase luni. Din informaţiile noastre,  chiar comandantul Dan Nicolae ar fi insistat pentru menţinerea lui Ioniţescu pe funcţia de prim-adjunct, invocând o anumită continuitate a actului de comandă la nivelul poliţiei argeşene. Petre Ioniţescu are la dispoziţie o perioadă de şase luni ca să remedieze deficienţele constatate în raportul Corpului de Control, răstimp în care va fi în continuare monitorizat.

Procurorul general, plus şefii DNA şi SRI au sărit în sprijinul lui Dan Nicolae

Tot pe surse am mai aflat că, în afară de sprijinul total al chestorului Liviu Popa, şeful IGPR, comisarul Dan Nicolae a mai fost susţinut de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, dar şi de conducerile DNA şi SRI la nivel naţional, cu care comandantul poliţiei argeşene a lucrat în ultimii doi ani pe cauze deosebit de complexe şi cu impact naţional, vezi dosarul vameşilor de pe graniţa de Vest sau cele ale contrabandei cu alcool şi ţigări. De ce a fost nevoie ca toţi şefii acestor instituţii de grad zero să-l gireze şi să-l sprijine pe Dan Nicolae? Pentru că ghemul de interese politice şi de afaceri ţesut întru apărarea prim-adjunctului Costel Nedelescu a fost atât de mare încât s-a ajuns la o adevărată conspiraţie transpartinică pentru mazilirea lui Dan Nicolae.

Noul prim adjunct se va alege dintre Neagoe, Bâlă şi Badea

O dată tranşată problema demiterii lui Nedelescu, la nivelul conducerii IPJ Argeş s-a declanşat, oarecum firesc, bătălia pentru scaunul de prim-adjunct lăsat liber de acesta. Foarte probabil, înlocuitorul se va alege dintr-un grup de trei ofiţeri din generaţia tânără, vizaţi pentru a face echipă cu Dan Nicolae la comanda IPJ Argeş. Cei trei sunt comisarii şefi Mihai Neagoe, actualul comandant al Poliţiei Municipiului Piteşti, Eduard Bâlă, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale şi  Marian Badea, şeful Poliţiei Rutiere. Toţi sunt oameni tineri din aceeaşi generaţie cu actualul comandant şi care au făcut echipă bună cu el pe funcţiile deţinute până acum. Totuşi, din informaţiile noastre, cele mai mare şanse de a deveni prim-adjunct al şefului IPJ Argeş le are Mihai Neagoe, foarte apreciat pentru faptul că e în primul rând un om de teren, prezent 24 de ore din 24 în stradă, lucru confirmat şi de faptul că Piteştiul, sub comanda sa, n-a avut deloc probleme în menţinerea siguranţei publice sub control. În cazul în care informaţia noastră se confirmă şi Neagoe  va deveni prim-adjunct, locul său la comanda Poliţiei Municipiului Piteşti va fi luat de Eduard Bâlă, actualul şef de la Investigaţii Criminale.
Gabriel Grigore

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii