Web Analytics

Națiunile Unite comemorează pe 30 noiembrie victimele războiului chimic

de | 30.11.2022 12:20 | Actualitate, Home

Conferinţa statelor-părţi (CSP) la Convenţia privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention – CWC) a hotărât, la cea de-a 20-a sesiune (30 noiembrie – 4 decembrie 2015), ca în data de 30 noiembrie a fiecărui an să fie celebrată Ziua internaţională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic, transmite Agerpres.

Potrivit ONU, marcarea Zilei internaţionale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic oferă o oportunitate de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum şi de a reafirma angajamentul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de a elimina ameninţarea cu arme chimice, promovând astfel pacea, securitatea şi multilateralismul.

Citește și: Programul piețelor agroalimentare din Pitești, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie

Cea de-a treia Conferinţă de examinare a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention – CWC), care a avut loc în perioada 8-19 aprilie 2013, la Haga, a adoptat prin consens o declaraţie politică care confirmă „angajamentul fără echivoc” al statelor-părţi faţă de interzicerea globală a armelor chimice.

Pe plan internaţional, dezvoltarea, producţia, importul şi exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CWC), adoptată la Geneva, la 3 septembrie 1992, şi deschisă semnării la Paris, la 13 ianuarie 1993. Convenţia a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997. Depozitarul Convenţiei este Secretarul General al ONU.

În prezent, există 193 de state-părţi la CWC. Prin Convenţie, statele-părţi se angajează, inter alia, să renunţe definitiv la armele chimice, un obiectiv principal reprezentând distrugerea stocurilor existente de arme chimice şi a instalaţiilor de producere a acestora. Până în prezent, 98% din stocurile declarate de arme chimice au fost distruse.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *