Web Analytics

Muncitorii de la Arpechim pleacă săptămâna viitoare la Bruxelles, cu jalba-n proţap

de | 12.03.2014 09:40 | Actualitate

# Luni, 17 martie, va fi organizat un nou miting în piața Vasile Milea, atât împotriva executărilor silite de care au parte muncitorii de la Arpechim cât și împotriva exploatărilor din România. Peste 2500 de muncitori de la Arpechim au primit „cadou” după un proces îndelungat cu cei de la OMV Petrom, plin de întorsături radicale de situație, executarea silită pentru recuperarea deja celebrelor „prime pentru murături”. Deși s-au făcut mai multe demersuri pentru protecția muncitorilor de la Arpechim, acestea care au rămas fără niciun rezultat. În schimb, executorii au început să blocheze deja conturile oamenilor.

Lipsa luării unor măsuri de către Guvern i-a obligat pe cei de la ONG-ul „Justiție până la capăt”, organizație ce s-a înființat pentru a apăra muncitorii implicați în procesul cu OMV, să apeleze la măsuri radicale. Președintele ONG-ului, Adrian Maghinici, a obținut zilele trecute o audiență la Bruxelles unde, împreună cu europarlamentarul PSD Victor Boștinaru, se va discuta toată această chestiune.
Delegația care va pleca în Belgia, marți 18 martie, va fi formată din șase persoane, cinci dintre ei fiind membrii ai ONG-ului, la care se adaugă și viceprimarul Cornel Ionică. Adrian Maghinici va avea pe parcursul întâlnirii discuții și cu fosta judecătoare Eva Joly, candidată la ultimele alegeri prezidenţiale din Franţa din partea ecologiştilor.
„În urma intervenţiilor domnului primar Pendiuc, am reușit să obținem o delegaţie săptămâna viitoare, la Bruxelles la europarlamentarul Boştinaru unde vom depune o primă plângere. Aceasta este prima ieşire la nivel internațional în urma conflictului dintre OMV şi salariaţii de la Arpechim. Trebuie să menționez că dosarul oamenilor se află deja în atenţia Comitetului Juridic al Europarlamentarilor. Voi avea o întâlnire și cu Eva Joly care a studiat şi studiază problema muncitorilor de la Arpechim. Vor avea loc întâlniri la nivel înalt”, a precizat Adrian Maghinici.

Există somaţii de la executori din Vâlcea că oamenii trebuie să depună banii de pe o zi pe alta

Întâlnirea poate juca un rol decisiv pentru că muncitorilor au început să li se blocheze toate conturile bancare, iar soarta lor se află la mila OMV-ului. Mai mult, se pare că există somaţii de la executori din Vâlcea că banii trebuie depuşi de pe o zi pe alta.
„În momentul în care a existat un contract de muncă colectiv semnat pe branşă petrolieră, care prevedea aceste prime, nu aveau de ce să le ceară înapoi banii. Fără intervenţia fostului ministru Predoiu şi a cabinetului de avocatură Predoiu care au pledat cauza OMV-ului lucrurile nu ar fi stat aşa, oamenii şi-ar fi menţinut bunurile câştigate. Ar trebui să ştim că OMV-ul nu este principala sursă de venituri a României, el fiind de fapt un comerciant de joasă speţă care vinde produse celor din România”, a mai precizat Adrian Maghinici.

Un nou miting organizat de muncitorii de la Arpechim „hăituiți” de OMV Petrom

Cu o zi înainte de întâlnirea decisivă de la Bruxelles, luni 17 martie, în intervalul 16.00-18.00 muncitorii de la Arpechim anunță un nou miting de protest la care sunt anunțați 500 de oameni. Acesta se va desfășura între Primăria Pitești și Piața Vasile Milea, sub prezența unui europarlamentar ecologist şi a unui deputat francez, după cum am aflat de la Adrian Maghinici.
Protestul va căpăta și o conotație ecologică, fiind expuse și problemele legate de gazele de șist sau Roșia Montană. Participanții vor să dovedească că nu sunt doar interesaţi de problemele lor financiare, dar şi de viitorul ţării şi ceea ce vor lăsa în urmă copiilor.
Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii