Web Analytics
scris joi, 27.09.2012

Moş Martine, iată ce zic specialiştii despre tine!

# Cum comentează patru silvicultori argeșeni și vânători recunoscuți atacurile din ultima vreme ale urșilor. Coborârea urşilor din sălbăticia habitatului lor e un fenomen care i-a băgat în sperieți pe români, în ultima vreme. Chiar săptămâna trecută, la o partidă de vânătoare în nordul județului, la Corbeni, un urs infestat cu rabie a atacat doi gonaci, unul dintre aceștia fiind transportat în stare gravă la Spitalul Județean. Iată de ce am dorit să aflăm și părerea unor specialiști recunoscuți ai Argeșului, pe marginea acestor atacuri venite în ultima vreme din partea urșilor.

Moş Martine, iată ce zic specialiştii despre tine!

Mitică Georgescu: „Este un fenomen obişnuit”

Mitică Georgescu, fost şef al vânătorii pe vremea lui Ceauşescu, ne-a spus că această apropiere a urşilor de sate este un fenomen care se repetă în fiecare toamnă deoarece animalele coboară în livezile cu pruni, pentru a-şi asigura necesarul de rezerve energetice pentru hibernare. „În zona Domneşti, unde se făceau vânătorile pe timpul lui Ceauşescu, așa ceva este un fenomen obişnuit. Nu ştiu ce legătură au atacurile urşilor cu seceta, cum s-a spus în ultima vreme, că ar exista o legătură între cele două fenomene. Se exagerează. Într-adevăr, s-au înmulţit contactele între oameni şi urşi. În Argeş, la Corbeni, a fost un accident datorat uşoarei imprudenţe a vânătorului. Ceea ce a rămas inexplicabil a fost cazul ursului despre care s-a spus că a omorât un om în Dâmboviţa. După părerea mea, acest urs era nevinovat. După ce a fost împuşcat, nu s-au găsit sub unghiile lui resturi de ţesuturi umane. Ca să se găsească un pretext pentru împuşcarea lui, s-a spus că ursul a fost turbat. Dacă ar fi fost turbat, ar fi trebuit să apară în zonă şi alte animale turbate”, a mai spus inginerul Mitică Georgescu, cel care, în cei peste 50 de ani de vânătoare, a avut numeroase întâlniri cu urşii. „Şi la 75 de cm distanţă am avut o întâlnire cu un urs. Nu eram înarmat, dar am scăpat pentru că ursul nu e agresiv, în general. Ursoaica cu pui atacă sau ursul care este deranjat în timp ce se hrăneşte cu carne”, a mai adăugat Mitică Georgescu, care ne sfătuiește ca atunci când călătorim prin zone unde vieţuiesc urşi să mergem prin pădure făcând zgomot, pentru că ursul se retrage din calea omului, iar dacă avem cumva „norocul” să dăm peste vreunul, să stăm nemişcaţi şi să nu facem gesturi bruşte care să-l întărâte.

Filip Georgescu: „Le-am braconat hrana şi le-am distrus ecosistemul”

Filip Georgescu, fost şef la Regia Naţională a Pădurilor, a afirmat că există două explicaţii ale acestui fenomen. „În primul rând, am tăiat aproape 4 milioane ha de păduri, am golit munţii şi am distrus ecosistemul urşilor. Nu mai avem fag, al cărui fruct, jirul, constituie o sursă de hrană pentru urşi. Nu mai avem stejar şi conifere. Le-am braconat hrana, fiindcă urşii se hrănesc şi cu animale sălbatice şi, nemaiavând hrană, atacă la drumul mare. În al doilea rând comitem o mare greşeală învăţându-i pe urşi la mâncare. Adică îi concentrăm în diferite zone, ca să vină vânătorii străini să îi împuşte, iar noi să ne luăm astfel nişte bănuţi”. L-am întrebat pe dl Georgescu şi dacă a avut vreo întâlnire cu ursul la vânătorile la care a participat. „Nu am avut genul acesta de întâlniri cu urşii, dar am împuşcat 4 urşi. Chiar mă uitam la televizor la cei care vânau ursul. Nu păreau a fi vânători profesionişti. Parcă erau nişte ageamii”.

Gogu Davidescu: „Nu este ursul de vină”

Gogu Davidescu, fost şef al Direcţiei Silvice Argeş: „În Dâmboviţa, urşii au atacat nişte braconieri, iar în Argeş ghinionul a fost că ursul avea rabie. A fost poate un atac generat de teamă. Oamenii îl vânau de la spate, ursul s-a simţit atacat şi a reacţionat. Eu nu cred că s-au înmulţit contactele dintre om şi urs. Se face o mediatizare foarte intensă. Urşii nu atacă de foame şi nici nu există o înmulţire a lor peste limita firească. Hrană a fost şi există. Anul acesta a fost chiar unul foarte abundent în fructe. Iar omul, în condiţii normale, nu se poate întâlni cu ursul, care se fereşte, nu stă în calea omului. Există foarte multe imagini cu urşi cărora unii turişti inconştienţi le dau din mână să mănânce şi nu păţesc nimic. Atacurile urşilor sunt provocate de om. Nu este ursul de vină”.

Armand Chiriloiu: „Sunt doar coincidenţe”

Armand Chiriloiu, actualul şef al Direcţiei Silvice Argeş, a ţinut să ne asigure că atacul ursului de la Corbeni a fost doar un accident petrecut la o vânătoare organizată: „Nu a fost un atac concret. Erau colectate doar exemplarele de urs care provocau pagube. Nu s-au înmulţit deloc contactele dintre om şi urs. Sunt doar nişte coincidenţe. Iar dacă te întâlneşti cu ursul, ideea e să faci gălăgie, să te plimbi şi să nu-l surprinzi. Ursul atacă doar atunci când e deranjat de la masă, când are pui sau e turbat”, ne-a asigurat şeful Direcţiei Silvice Argeş.
Iustina HARCO-BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...