Web Analytics

Mormintele regelui Mihai şi ale reginei Ana pot fi văzute de public doar cu programare

de | 11.01.2018 13:57 | Dezvăluiri

4 necopolaA trecut aproape o lună de la înmormântarea regelui Mihai, iar noua catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeș a devenit loc de pelerinaj pentru din ce în ce mai mulți oameni din toată țara. Mulți vin deoarece știau că noua catedrală va putea fi vizitată de cei care doresc să vadă mormintele regelui Mihai și ale reginei Ana după șapte zile de la înmormântare. Am fost și noi la Curtea de Argeș la sfârșitul lui decembrie 2017 pentru a lua pulsul atmosferei.

La intrarea în noua catedrală arhiepiscopală ai parte de o surpriză: este încuiată. Zecile de vizitatori care au venit la 9 dimineața aici sunt nedumeriți. „Scria pe toate site-urile că se pot vizita catedrala și mormintele regelui Mihai și ale reginei Ana după șapte zile de la funeralii. Au trecut două săptămâni și aici e închis, nu ne dă nimeni nicio explicație”, spune Aurelia Tănase (54 de ani), care a venit tocmai de la Ploiești cu soțul, băiatul și nora.
Geamurile noii catedrale, care este și necropolă regală, sunt acoperite de draperii. Cu o excepție. La unul dintre geamuri au fost date draperiile la o parte pentru a se vedea crucile de lemn ale regelui Mihai și reginei Ana. Atât. În fața geamului sunt zeci de buchete de flori. Puțin mai în stânga a fost amenajat un loc pentru cei care doresc să aprindă lumânări pentru rege și regină. Și sunt deja zeci și zeci de lumânări.

Fetiță de 4 ani pusă la cerșit în fața necropolei regale

Pe scările din fața necropolei regale avem parte de o surpriză neplăcută și tristă: o fetiță de vreo 4 ani de etnie romă e pusă de mama sa, o femeie cu gabarit depășit, să cerșească și să se țină după numeroșii vizitatori, doar-doar o obține un bănuț. Fetița e îmbrăcată sumar și poartă un batic subțire pe cap, deși afară sunt doar două grade. Ne-am bucura ca cei de la Protecția Copilului Argeș să aibă cumva o reacție.
Mergem și la mănăstirea Curtea de Argeș în vizită și pentru a afla motivul pentru care nu poate fi vizitată necropola regală. Un preot tânăr aflat la intrare ne lămurește repede, nu înainte de a ne preciza că nu dorește să își vadă numele publicat în ziar: „Se fac lucrări de realizare a decorațiunilor interioare, de aceea nu se poate intra. E posibil ca publicul să aibă cumva acces la necropolă la slujba de pomenire de 40 de zile a regelui Mihai. În orice caz, realizarea decorațiunilor va dura destul de mult, e posibil chiar și 2-3 ani, e o lucrare complexă”.
Vizităm mănăstirea, unde e un frig de crapă zidurile și ne întoarcem spre necropolă. Pe drum, suntem interceptați din nou de micuța cerșetoare, care are o insistență dusă până aproape de paroxism. Când ne apropiem de necropolă, ne abordează și mama sa, cerșetoare cu vechime și cu zâmbet pe buze. O refuzăm.
În fața necropolei continuă să vină alți și alți vizitatori, iar parcarea de lângă mănăstire e plină de mașini cu numere de Dâmbovița, Prahova, Olt și Argeș.
Deocamdată însă, vizitatorii trebuie să se mulțumească doar cu văzutul de la geam al crucilor regelui Mihai și reginei Ana.

Ion Tucă, directorul Casei Regale: „Vizitarea noii catedrale se poate face numai la cerere.

Din partea Casei Regale nu este niciun fel de restricție”
I-am solicitat un punct de vedere consilierului eparhial Caliopie Ichim legat de faptul că vizitatorii nu pot intra în noua catedrală, iar acesta ne-a spus că  acest lucru nu este posibil deoarece „încă se lucrează la interiorul Catedralei”.
Pentru a afla cum este reglementat accesul vizitatorilor la mormintele regelui Mihai și reginei Ana, am luat legătura cu Ion Tucă, directorul Casei Regale. „În interiorul noii catedrale sunt schele pentru amenajările interioare și pentru picturile murale. Din punctul nostru de vedere, vizitarea poate fi făcută în orice moment. Doar că există acolo acea custodie din partea celor de la șantier. Este domnul Drăgoi, care deține cheile respective, și trebuie cumva anunțat, când cineva vrea să viziteze. Nu este ca la muzeu, cu un program prestabilit. Este numai la cerere, trebuie cumva anunțat înainte. Când cineva dorește vizitarea noii catedrale și a mormintelor, poate să intre fără niciun fel de restricție, dar trebuie supraveghere. În necropolă nu e niciun fel de restricție din partea Casei Regale”, spune Ion Tucă.
Pe 13 ianuarie, imediat după liturghia de sâmbătă, va fi parastasul de 40 de zile al regelui Mihai, la care vor fi prezenți membrii Familiei Regale. „Slujba de pomenire va fi oficiată de la ora 12 de către Înalt Prea Sfințitul Calinic. În ziua parastasului, noua catedrală va putea fi vizitată după slujba de pomenire”, ne-a declarat Ion Tucă, directorul Casei Regale.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii