Web Analytics

Modificare la Legea drepturilor pacientului. În caz de deces, familia are acces la datele sale medicale

de | 2.03.2023 11:07 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 1 martie, o ordonanță de urgență pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003.

Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidențiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconștiență și fără aparținători, iar evoluția patologică a dus la decesul acestuia. Datele privind diagnosticul, medicația, investigațiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unității sanitare.

Citește și: Grav accident de muncă în Argeș. Bărbat dus la spital în comă!

Prin acest act normativ aprobat, autoritățile sanitare completează cadrul legal privind dreptul pacientului, în sensul creării posibilității aparținătorilor/moștenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situația în care defunctul nu și-a exprimat, în timpul vieții, o dorință contrară și consemnată în scris, în acest sens.

Până în prezent, toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale erau confidențiale, chiar şi după decesul acestuia. Accesul la aceste informații se făcea doar în situația în care pacientul și-a dat consimțământul explicit de a se comunica datele sale medicale.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *