Web Analytics

Moartea autorului triplei crime de la Stoeneşti – o „sinucidere asistată”

de | 11.01.2018 14:01 | Dezvăluiri

7 Durleci# Ipoteză incendiară a avocatului Florentin Sorescu despre ce s-a petrecut la Penitenciarul Colibaşi

La o săptămână şi jumătate de la moartea lui Laurenţiu Durleci, tânărul care în primăvara anului 2016 a înjunghiat-o mortal pe fosta sa concubină, Laurenţia Durleci (17 ani), pe tatăl acesteia, Filip Tinca (37 ani) şi pe bunicul fetei, Paul Durleci (57 ani), încă nu se ştie cauza morţii. Necropsia a arătat că bărbatul a murit în urma unei insuficiențe cardio-respiratorii, însă nu se ştie încă ce anume a provocat-o, dacă este vorba de ingerarea unor substanţe toxice sau altceva. Un examen toxicologic va arăta dacă este vorba de o otravă, dar chiar şi aşa mai rămân de arătat circumstanţele în care aceasta a ajuns în organismul său. Părinţii lui Laurenţiu Durleci cred că acesta a fost bătut în penitenciar şi lăsat să agonizeze, mai ales că medicii le-au spus că tânărul a fost adus prea târziu la spital. Şi Florentin Sorescu, avocatul lui Laurenţiu Durleci, crede că ar fi vorba de mai mulţi factori conjugaţi care au dus la moartea clientului său, inclusiv lovituri administrate în locuri în care nu rămân urme.
În discuţiile purtate cu avocatul Florentin Sorescu, mama lui Laurenţiu Durleci a relatat, pe lângă mărturisirile făcute de fiul său, la vorbitor, cu ceva timp înainte de a muri, potrivit cărora în celulă ar fi intrat de mai multe ori „urşii” (adică „mascații”, în accepțiunea părinților și a avocatului) peste el şi l-ar fi bătut, și dialogurile purtate cu medicii de la Urgenţele Spitalului Judeţean, unde condamnatul a fost transferat în stare gravă de la Spitalul Penitenciar Colibaşi. Potrivit acestora, tânărul ar fi fost adus prea târziu ca să mai poată fi salvat. De altfel, relatează mama, medicii i-ar fi apostrofat inclusiv pe gardienii de la Colibaşi care au rămas să-l păzească pe deţinut în perioada internării, pe motiv că au intervenit tardiv.
„Când am intrat la el, era cald. Sufla. Erau toate aparatele pe el. Când am ieșit afară, am vrut să vorbim şi noi cu domnul doctor: cum a ajuns aici şi ce speranţe îmi dă (…). Doctorul le spunea gardienilor că, dacă era resuscitat şi ajutat la timp, nu se ajungea aici: «Îmi pare rău, dar are totul terminat în el»”, a relatat mama lui Laurenţiu Durleci.

„Penitenciarele nu prea sunt pregătite pentru cei cu probleme psihice”

Deşi Laurenţiu Durleci era diagnosticat cu probleme psihice grave, încă dinaintea pronunțării de către instanţa de fond a pedepsei cu închisoarea pe viață, iar ipoteza sinuciderii pare cea mai plauzibilă în acest moment (mai ales că bărbatul avusese o tentativă de sinucidere încă de la momentul reţinerii lui) și suspiciunile părinţilor par îndreptăţite. Mai ales că rezultatul necropsiei efectuate la SML Piteşti arată că Laurenţiu Durleci a murit în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, valabilă în cazul a peste 90% dintre decese, iar ce a provocat această insuficiență este, în continuare, incert, pentru că nu se știe, deocamdată, dacă a fost vorba de ingerarea unei substanțe toxice sau altceva.
„Cu suspiciune și regret. Așa îi privesc moartea (n.red. părinții). Sunt convinși că tratamentul primit nu a fost tocmai corespunzător, că a fost lăsat de izbeliște. În ultima vreme tot spunea că vin „urșii” peste el, adică „mascaţii”. Penitenciarele nu prea sunt pregătite pentru cei cu probleme psihice, li se administrează în mod exagerat sedative pentru ca personalul să nu fie deranjat”, spune avocatul Florentin Sorescu.

„În ultima vreme, starea de nebunie a evoluat în ritm accelerat”

Ipoteza potrivit căreia Laurențiu Durleci ar fi fost bătut în penitenciar e luată în calcul și de avocatul acestuia.
„Ţinând cont de situaţia în care se afla, Laurenţiu Durleci avea stări convulsive foarte puternice generate de mustrările de conștiinţă pe care le avea în urma faptelor comise. Din spusele doctorilor, striga în curtea penitenciarului: «Doamne, am devenit din înger, Satan!».  În ultima vreme, starea de nebunie a evoluat în ritm accelerat, confunda din ce în ce mai des realul cu imaginarul. Cine credeţi că avea răbdare și chef să se ocupe de problemele lui? Probabil că mascaţii interveneau în forţă pentru a-l potoli, nu dispun de rafinamente psihologice…”, mai spune Florentin Sorescu.

„Tatăl lui îl bătea des în închisoare”

De altfel, avocatul Florentin Sorescu spera ca la apel să obțină o pedeapsă mai blândă pentru Laurențiu Durleci (condamnat pe fond la închisoare pe viață), date fiind tocmai problemele psihice ale acestuia.
„Reamintesc că faptele de omor par a fi mai degrabă rodul nebuniei și al persecuţiilor la care l-a supus familia victimelor, un fel de clan de la Berevoiești. Dar acest lucru este puţin cunoscut, oamenii tind să judece după aparenţe”, precizează Florentin Sorescu.
„Tatăl lui are puternice remușcări, întrucât, în penitenciar, fiind încarceraţi în aceeași celulă, îl bătea adeseori ţinând cont că din pricina lui ajunsese să fie și el închis, alături de fratele mai mare, deși erau nevinovaţi. Nu putea accepta că a comis aceste fapte. Nici el nu putea accepta (autorul crimelor), spunea că parcă a fost altcineva în locul lui. Dar, cine știe? Poate că a fost mai bine așa. Moartea este o formă de eliberare. Păcat de el, păcat de destinul lui tragic. Și de noi, în cele din urmă, pentru că, deși nu vrem să o recunoaștem, avem partea noastră de vină la producerea unor astfel de tragedii. Poate că dacă autorităţile nu ar fi închis ochii la zecile de plângeri pe care le-a făcut împotriva familiei victimelor, întrucât era tot timpul agresat, nu se ajungea aici. La fel cum nu s-ar mai ajunge nici dacă noi nu i-am mai privi în continuare ca pe niște rebuturi ale societăţii, lipindu-le etichete de genul „ciori”, „coloraţi” etc, ci ne-am ocupa ceva mai mult (și mai serios) de educarea și integrarea lor”, mai spune Florentin Sorescu.

Avocatul Sorescu: „A fost un fel de euthanasiere”

7 sorescuUna peste alta, Laurențiu Durleci suporta greu povara crimei. Rămâne de văzut dacă în cazul său chiar a fost vorba de o sinucidere sau de ceva mai mult.
„Personal, cred că au fost mai mulţi factori care s-au conjugat: starea de nebunie avansată, loviturile administrate în locuri care nu lasă urme, sedative multe și puternice, lipsa unei alimentări adecvate (slăbise foarte, foarte mult în ultimul timp), mustrările de conștiinţă și faptul că își dorea moartea din adâncul fiinţei au dus în cele din urmă la acest rezultat. A fost un fel de sinucidere asistată și alimentată, o euthanasiere. Aceasta este părerea mea”, încheie avocatul Florentin Sorescu.
Amintim că probele toxicologice prelevate de la Laurențiu Durleci au fost trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din București pentru a se stabili dacă în cazul morții lui este vorba de o soluție toxică și dacă da, despre ce anume este vorba. Rezultatul analizelor ar trebui să fie gata în cursul acestei săptămâni. Mai rămân de stabilit circumstanțele exacte în care a ajuns în starea care i-a provocat decesul.

Anchetă internă la Penitenciarul Colibaşi

De cealaltă parte, Iulia Florea, purtător de cuvânt al Spitalului Penitenciar Mioveni declară că „la noi nu a ajuns încă certificatul constatator. Nu avem ipoteze şi nici supoziţii ale unei eventuale sinucideri, aşa cum s-a scris în presă”. În paralel cu ancheta procurorilor, la Penitenciarul Colibași are loc o anchetă internă legată de acest caz.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii