Web Analytics

Mitropolitul Moldovei, Teofan: „În jurul Mitropoliei sunt mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători”

de | 9.10.2020 14:02 | Actualitate

Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a lansat un mesaj dur la adresa autorităților locale și naționale, în contextul interzicerii accesului la pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva pentru credincioșii care nu au domiciliul sau reședința în municipiul Iași.

Mesajul vine și în continuarea unui demers al Mitropoliei demarat joi, care a solicitat Prefecturii să trimită o adresă la Consiliul Național pentru Situații de Urgență prin care să permită din nou accesul pelerinilor din alte localități.

Doar câțiva călugări și jandarmi acolo unde anul trecut erau rânduri uriașe cu credincioși

În textul său, mitropolitul spune că „Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa”, precizând că pe lângă suferința adusă de noua epidemie, credincioșii au fost surprinși de decizia autorităților de a nu permite accesul în spațiul Mitropoliei, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, pentru cei care nu sunt din Iași.

„Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.

Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat. Credincioșii care vin în Iași cu diferite motive – la spital, la cumpărături, la instanțele judecătorești sau la locul de muncă – dacă nu au domiciliul în Iași, nu se pot închina la Sfânta Parascheva”, a precizat IPS Teofan în mesajul său.

După o ploaie torențială, dezolarea este parcă și mai apăsată

El mai susține că este pentru prima dată în istoria Moldovei când se întâmplă asta, invocând faptul că nici în timpul invaziilor, războaielor, molimelor sau a regimurilor totalitare nu a fost oprit accesul credincioșilor care voiau să se închine.

Citește mai departe pe presshub.ro, rețea de știri naționale

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii