Web Analytics

Miting sub geamurile Poliţiei Câmpulung: „Demisia! La puşcărie!”

de | 5.03.2020 13:32 | Dezvăluiri

# Premieră tristă în istoria judeţului: protest împotriva poliţiştilor care îi acoperă pe traficanţii de carne vie din Muscel # Au strigat sute de persoane care s-au adunat sâmbăta trecută în fața sediului poliției din Câmpulung # Alexandru Cumpănașu, împreună cu părinții Dariei Soroiu și bunicii Luizei Melencu din Caracal, a organizat un marș de protest pe b-dul Pardon, cerând pedepsirea polițiștilor vinovați de proliferarea proxenetismului și a traficului de carne vie în municipiu

În anii trecuţi, pe final de februarie, dacă vedeai agitaţie în Piaţa Primăriei Câmpulung, ştiai că e târg de mărţişoare, inimioare şi floricele. În 2020 nu apropierea lui 1 Martie a scos oamenii în buricul târgului! Dar a fost tot ideea ca domnişoarele oraşului să se poată bucura de venirea primăverii şi de iubire şi linişte. Asta fiindcă unele fete trăiesc un coşmar de adolescenţă în loc să zâmbească cu mărţişor în piept, la şcoală sau pe Bulevardul Pardon… A fost protest împotriva celor care permit ca ruptura de copilărie să trimită tinereţea în sensul interzis al unei vieţi normale, iar venirea la Câmpulung a lui Alexandru Cumpănaşu a adunat câteva sute de oameni în jurul familiilor fetelor de la Caracal şi al părinţilor Dariei de la Câmpulung, cei care cer ca poliţiştii vinovaţi de soarta fetiţei lor să primească pedeapsă.

Cumpănașu: „Aici, la Câmpulung, începe o revoluție împotriva clanurilor de interlopi și a polițiștilor corupți”

Mişcarea de protest a fost autorizată la nivel de urgenţă, deşi a existat şi varianta adunării de tip „spontan”. Oricum era clar că lucrurile trebuia să fie ţinute sub atenţie, fiindcă una e să te revolţi fiindcă se taie pensiile speciale, alta e să te îndrepţi împotriva poliţiştilor şi a interlopilor. Iar oamenii au început să se adune pe lângă Primărie cu zeci de minute înainte de ora anunţată pentru declanşarea protestului. Elevi de la Colegiul Tehnic au adus pancarte care să evidenţieze mesajul mitingului, eliminând din zona de încredere instituţiile locale şi de stat, astfel că doar „Cumpănaşu salvează oraşul!”. Iar salvatorul a venit mai devreme, a salutat, s-a îmbrăţişat, a discutat cu oamenii, apoi s-a adresat celor care, treptat, formau o mulţime mai mare. „Cerem destituirea comisarilor vinovaţi! Şi dăm termen o săptămână. Dacă nu, vom protesta la Bucureşti, în faţa Poliţiei Române, fiindcă nu ne lăsăm. Aici, la Câmpulung, începe o revoluţie împotriva clanurilor de interlopi şi a poliţiştilor corupţi!”, a încins astfel Alexandru Cumpănaşu revolta şi speranţa oamenilor. Alături de el, bunicul Luizei Melencu preia atitudinea şi face un rechizitoriu presei care se vinde şi care este coruptă, de parcă jurnaliştii au pornit urgia, astfel că se deschide posibilitatea de a se discuta şi despre alte situaţii, fiindcă peste tot sunt oameni nemulţumiţi. Aşa că, în timp ce se aşteaptă logistica, diverse cazuri sunt prezentate, iar când portavocea, vuvuzelele, steagurile tricolore şi baloanele ajung la oameni, protestul este mutat în faţa Poliţiei Câmpulung, acolo unde geamurile fostei bănci trepidează la vuietul mulţimii: „Demisia! La puşcărie!”. Astfel că şi discursul lui Cumpănaşu se radicalizează: „Dacă cei vinovaţi nu sunt demişi într-o săptămână, vin înapoi şi îi vom goni noi. O să ne facem singuri dreptate!”. Şi totuşi… „Sper că autorităţile române îi vor demite şi vor scăpa Câmpulungul de cei o mie de interlopi”, anunţă Cumpănaşu după ce sparge, în mod simbolic, câteva seringi, pe scările Poliţiei, acolo unde lasă şi baloanele albe inscripţionate cu mesaje de protest. Dar şi câteva zeci de gură cască, asistenţă de pe margine care i-a făcut pe unii să se întrebe dacă nu cumva cei vizaţi au avut nevoie de observatori la miting.

Marș pe ruta Judecătorie-Parchet-Poliție

Şi începe marşul… Pe lângă Judecătorie, că doar şi cu magistraţii au oamenii probleme, iar apoi la Parchet, acolo unde nu e nicio problemă că portavocea nu mai e pe baricadă. În mod ironic, pe când mulţimea se depărta de Primărie, un grup de nouă generaţie se amuza inconştient, un tânăr neputându-se abţine: „Legalizaţi, bă, drogurile!”…
Iar la Parchet vine rândul tatălui şi mamei Dariei Soroiu să facă rechizitoriu, de data aceasta împotriva procurorilor, aşa că se revine la unul dintre primele mesaje auzite în Piaţa Primăriei: „Jos Mafia!”. Marşul continuă, dar puţini se conformează îndemnului „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. „Ruşine!” – şi Cumpănaşu spera să vadă mai mulţi profesori şi elevi! De fapt, Câmpulungul a mai păţit o ruşine cetăţenească în urmă cu aproape cinci ani, atunci când protestul împotriva cazării imigranţilor nu a sensibilizat prea mulţi oameni. Dacă, între timp, veneau sirienii, nu mai era nevoie să apară cineva cu spirit civic, toţi s-ar fi declarat protestatari!

Protestatarii au trecut și prin fața liceelor unde se consumă droguri

S-a trecut şi pe la licee, dar şi prin locuri despre care Cumpănaşu a aflat că sunt frecventate sau deţinute de interlopi. Cu risc mare, noroc că nu s-a ajuns la reacţii atunci când Alexandru Cumpănaşu anunţa că se întoarce cu „instrumente de mâncat” şi că „acest avertisment este unul foarte serios”. Şi „spuneţi-le alor voştri că îi ia mama naibii şi venim peste ei. Gata, s-a terminat cu acoperirea Poliţiei”. Şi s-a dovedit că nu era nevoie de transmiterea mesajului, fiindcă la un moment dat Cumpănaşu a exclamat surprins: „Îşi băgaseră interlopii printre noi! Protestau şi ei împotriva traficului de persoane şi de droguri!”.

Primarul Ţâroiu: „Nu am atribuţii!”

După două ore de marş, s-a revenit la Primărie, acolo unde tot scările au fost folosite ca rampă de protest. Dar şi de solicitări: „Să vină primarul!”. Iar Ţâroiu a venit, deşi unul dintre consilierii lui a încercat să-i convingă pe protestatari că edilul oraşului nu e şef peste poliţişti. Idee susţinută şi de primar, pus la punct imediat: „Haideţi, domnule, păi se bat cu săbiile în faţa Primăriei şi nu puteţi face nimic?!”. A fost o discuţie în contradictoriu, cu atitudine specifică din partea lui Liviu Ţâroiu, de deviere a subiectului – „Nu mi-e frică de nimeni, decât de mine, dar nu mai puneţi nişte probleme care nu sunt ale mele”. Aşa că oamenii au plecat nemulţumiţi…, iar Ţâroiu s-a ales cu ameninţarea că va afla de pe facebook care îi sunt atribuţiile şi cu îndemnul de a nu mai candida.

Mama Dariei: „Avem aşteptări să fie demiși și pedepsiți cei vinovați”

Familia Dariei Soroiu este recunoscătoare celor care s-au implicat şi au protestat împotriva neregulilor de la Câmpulung. Şi aşteaptă acum reacţia autorităţilor. „Avem aşteptări, normal, fiindcă sperăm să fie demişi şi pedepsiţi cei vinovaţi. Şi n-o să cedăm! Dacă e nevoie, facem un nou miting, ne ducem şi la IGPR să protestăm!”, ne-a declarat mama fetei, care nu a scăpat de înjurături pe facebook după manifestarea de sâmbătă.

Şeful Poliţiei Câmpulung a intrat în concediu

Praf de puşcă, nu de aruncat în ochi, fiindcă presiunea pusă în spaţiul public de acţiuni precum protestul de sâmbătă dau să aprindă fitilul situaţiei explozive. Ca să elimine stresul, şeful cel mare, adică Gheorghe Ciolan, s-a băgat în concediu, fiind proaspăt recăsătorit, la revenire urmând să se războiască cu toată lumea, de la jurnaliştii care au scris că a fost demis, după informaţia „pe surse” de la Alexandru Cumpănaşu, la cei care au fost aproape de nunta sa, astfel apărând şi un proces pe rolul Judecătoriei Câmpulung. Mai mult, la mijloc este şi atmosfera din cadrul Poliţiei, în condiţiile în care s-au tolerat informaţii legate de doi poliţişti care ar fi avut relaţii cu minore (fapt infirmat de cei de la DIICOT). În plus, irită lipsa de reacţie a comisarului-şef Ciolan şi a şefului Inspectoratului Judeţean faţă de acuzele aduse celor de la Judiciar în cazul fetei traficate.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii