Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat joi că la persoanele cu handicap şi la cele cu afecţiuni oncologice nu se va aplica taxa CASS.
„În ceea ce priveşte baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la asigurări de sănătate, pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxa CASS. De asemenea, se menţine calitatea de asigurat fără plata contribuţiei pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate până la vindecarea respectivei afecţiuni. Bolnavii neasiguraţi, dar care beneficiază de alt tip de programe naţionale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Şi aici vă dau ca exemplu diabetul sau cardiologia”, a afirmat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Citește și: Un tribunal din România a fost executat silit. Are de plătit sume restante de 70.000 de euro
Potrivit acestuia, persoanele coasigurate, respectiv soţul/soţia sau părinţii fără venituri proprii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, vor dobândi calitatea de asigurat în condiţiile în care persoana care le coasigură va plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru şase luni calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată şi astfel se acordă calitatea de asigurat pentru 12 luni.
„Pentru celelalte categorii se vor ridica excepţiile de la plata CASS”, a precizat Alexandru Rogobete. El a spus că numărul de contribuabili la CASS va creşte de la 6,5 la 10 milioane de persoane.
„Vom creşte de la 6,5 milioane de contribuabili la CASS la aproximativ 10 milioane de contribuabili, automat bugetele alocate sănătăţii vor creşte direct proporţional şi atunci nu vom mai avea anumite segmente pentru că nu aş dori să generalizăm. (….) O creştere a alocării pentru sănătate cu siguranţă va creşte şi disponibilitatea produselor farmaceutice şi a materialelor sanitare în unităţile sanitare”, a susţinut ministrul.
Citește și: Cât pierd pensionarii prin plata CASS în funcție de valoarea pensiei
0 Comentarii