Web Analytics
scris joi, 10.09.2020

Ministrul Sănătății, la sediul PNL din Pitești: „Am avut transmitere accentuată în Argeș”

Astăzi, la sediul PNL din Pitești a avut loc o conferință de presă susținută de Ministrul Sănătății – Nelu Tătaru, Președintele PNL Argeș – Adrian Miuțescu, Deputatul de Argeș Dănuț Bica, candidatul PNL pentru Președinția Consiliului Județean Argeș – Emanuel Soare, candidatul PNL pentru Primăria Pitești – Sorin Apostoliceanu și candidatul PNL pentru Primăria Câmpulung Muscel – Nicolae Zaharia.

Ministrul Sănătății, la sediul PNL din Pitești: „Am avut transmitere accentuată în Argeș”

Ministrul a lăudat colaborarea pe care a avut-o cu prefectul Emanuel Soare în trecut, a oferit precizări despre adeverința de la medicul de familie pentru copiii care pot face școala doar online. A mai spus, printre altele, că este necesar spitalul Municipal pe care Sorin  Apostoliceanu îl are ca proiect pentru Pitești.

Ministrul Nelu Tătaru: „În toată această perioadă de pandemie am fost cam peste tot în țară, acolo unde a fost nevoie și unde am considerat că trebuie îndreptat ceva. Am avut legătură directă cu domnul Emanuel Soare, pe atunci prefect, cu care am ținut permanent legătura și am gestionat situația pandemică, cu care am putut să realizăm o evaluare perfectă, corectă la nivel local și am putut preîntâmpina un număr crescut de cazuri. În același timp, odată cu modificările planului de tratament pentru infecția Sars-Cov 2, la insistențele domnului Miuțescu, avem în Argeș, la Centrul de Diagnostic, și acel aparat de plasmafereză. Tot în acest timp am avut discuții cu domnul Apostoliceanu despre ideea pe care vrea să o pună în practică cu acest spital municipal de urgență, pe care și eu îl consider necesar. În măsura în care și nivelul de dezvoltare își aduce aportul, sunt în aceleași asentimente. (..) Am văzut ce înseamnă această a doua fază a valului pandemic în Spitalul Județean de Urgență. Consider necesar acest spital și aveți tot suportul din partea Ministerului Sănătății. Am avut, în această perioadă, și discuții cu domnul Zaharia despre Spitalul suport COVID de la Câmpulung. Odată cu starea de urgență, au fost limitate foarte mult internările cu pacienții cronici, iar aceștia s-au putut adresa spitalelor județene care au rămas spitale de fază trei, cele mai bine dotate și utilate și care au primit tot timpul și pacienții cronici care au prezentat forme acute. (..) Odată cu starea de alertă am solicitat fiecărui manager al fiecărui spital COVID să își reanalizeze situația, prezența patologiei COVID, iar în măsura în care poate să pregătească și un scenariu pentru cei cu patologie non-COVID, ori prin relocarea pacienților cu infecție Sars-Cov 2 în anumite pavilioane cu circuite separate, ori prin transferarea acestora, dacă există posibilități, către spitale de faza 1 sau 2, de boli infecțioase sau pneumoftiziologie. În acest moment, și spitalul din Câmpulung poate să facă această evaluare în condițiile în care găsește circuitul epidemiologic, cât și resursele pentru a putea reveni la patologiile non-COVID, în măsura în care pacienții cu patologie COVID și alte comorbidități pot fi relocați într-un pavilion separat sau pot merge către spitalele de fază 1 și fază 2. În toate discuțiile pe care le-am avut cu domnul Apostoliceanu, cu domnul Zaharia, dar și cu domnul Soare, primordial în instituțiile lor rămâne sistemul sanitar”.

Ministrul Sănătății- Nelu Tătaru a mai spus că trebuie să existe un responsabil în fiecare școală care să supravegheze triajul epidemiologic al elevilor. Legat de adeverința medicală pentru elevii care nu se pot duce la școală și care vor urma cursuri online, ministrul a declarat „recomandarea mea a fost pentru cei care au patologii cronice pentru a putea decide dacă pot veni la învățământ față-n față sau să aleagă opțiunea de învățământ online. Am lăsat opțiunea de învățământ online și pentru persoanele care au membrii cu comorbidități acasă sau persoane vârstnice pe care vor să le protejeze”.

Propunerea Ministerului Sănătății este prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile

Ministrul a mai declarat că măsurile luate de fostul prefect Emanuel Soare în Argeș au fost benefice. „Trebuie să ne uităm și la prima fază a pandemiei. În Argeș am avut o transmitere comunitară accentuată într-un context economic, într-un context de transport intra și interjudețean. S-s putut gestiona, avem o industrie destul de dezvoltată în această zonă. S-a putut gestiona și prin aportul domnului Soare”.

Nicolae Zaharia: „DSP Argeș să întreprindă toate măsurile pentru ca Spitalul Municipal Câmpulung să trateze pacienții non-COVID”

Legat de situația spitalelor de la Câmpulung, Nicolae Zaharia a precizat: „Noi la Câmpulung avem o situație delicată, ambele spitale sunt COVID, motiv pentru care am solicitat sprijinul Prefecturii, cât și al domnului ministru pentru ca aceste spitale să devină și spitale non-COVID. Spitalul municipal deservește o zonă foarte întinsă. Așadar, muscelenii au nevoie urgentă ca Spitalul municipal să îi trateze. Ieri, în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, s-a dat o hotărâre, anume DSP Argeș să întreprindă toate măsurile pentru ca Spitalul Municipal să trateze pacienții non-COVID”.

Aflat la conferință, Sorin Apostoliceanu a făcut declarații referitoare la proiectul spitalului municipal: „Am găsit mai multe locuri pentru acest spital, sunt mai multe terenuri, chiar mai mari și unele dintre ele sunt aflate în rezerva primăriei, dar cu ordin de Guvern, cu ajutorul Prefecturii, cu siguranță vom putea schimba destinația acestora. După cum bine știți, tot PNL-ul a mai încercat acum mulți ani să pornească acest Spital municipal de Urgență. Cu siguranță o vom face în perioada următoare”.

Emanuel Soare și-a arătat aprecierea față de vizita ministrului și a spus că 65 de mii de cetățeni ai județului Argeș vor beneficia de măști gratuite, achiziționate cu bani din fondurile de rezervă ale Guvernului României. „Mă bucur că măsurile care au fost luate în Argeș au permis în acest moment discuția ca spitalele să se reorganizeze, însă responsabilitatea fundamentală revine autorităților județene și locale care au în gestiune aceste spitale. Eu sper că administrația actuală din Argeș este capabilă să înțeleagă responsabilitatea legală pe care o are și să aibă competențele necesare să redea anumite pavilioane din spitale tratării cetățenilor, pacienților non-covid. (..) Apreciez faptul că astăzi și mâine, la nivelul întregului județ, cele 3 milioane 3 sute de mii de măști care au sosit în județ din fondul de rezervă al Guvernului prin DSP Argeș vor fi distribuite tuturor primăriilor”. 

După conferință, Ministrul Sănătății a mers la Laboratorul de Plasmafereză din Pitești și la Spitalul municipal din Curtea de Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...