Web Analytics
scris vineri, 27.10.2023

Ministrul Muncii a coborât în Mina Vulcan. „Aici poți vedea pe viu că pentru mineri condițiile de lucru sunt cu adevărat speciale”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit cu reprezentanții Sindicatului „Muntele”, vineri, 27 octombrie, la Petroșani. Apoi a coborât în Mina Vulcan și a văzut condițiile de lucru ale minerilor.

Ministrul Muncii a coborât în Mina Vulcan. „Aici poți vedea pe viu că pentru mineri condițiile de lucru sunt cu adevărat speciale”

„Am discutat despre noua lege a pensiilor și despre condițiile de muncă speciale și deosebite, condiții în care minerii își desfășoară activitatea zi de zi. Am dat asigurări că rămânem un partener de dialog și că lucrăm la o lege care să elimine inechitățile, dar și să aducă recunoașterea binemeritată celor care au muncit pentru dezvoltarea acestei țări.

Adevărata dimensiune a ceea ce fac acești oameni zi după zi și an după an am avut-o însă după ce am coborât în Mina Vulcan! După lămpărie, intrăm unul după altul în “colivie”, un lift care ne coboară în adâncurile pământului. Semnalizatorul ne urează “Noroc bun!”. Ajungem în șut și, prin galerii croite la sute de metri adâncime, urmăm drumul spre abataj. Se merge greu, inspirând la fiecare pas particule fine de praf și cărbune. Avertizoarele de acumulări de gaz metan ne arată că, momentan, nu avem de ce să ne temem. Dar capcane sunt la tot pasul, pe măsură ce galeria avansează printre vagonete, șine ascuțite, puțuri, utilaje, benzi transportoare, bârne, contraforți din fier, iar scări alunecoase și abrupte ne pun toată atenția la încercare.

În abataj, minerii sfredelesc măruntaiele pământului cu pickamere și ghidează “recolta” de cărbuni cu lopeți. Mi se spune că sunt primul ministru care intră în mina Vulcan după 1990. De abia când pășești pe acest tărâm realizezi că este o lume despre care puțini știu cu adevărat câte ceva măcar. Aici poți vedea pe viu că pentru mineri condițiile de lucru sunt cu adevărat speciale, ca și oamenii care se dedică acestei munci.

Citește și 11 deținuți de la Penitenciarul Mioveni au căutat locuri de muncă la târgul organizat de AJOFM Argeș

Minerii sunt muncitori și luptători și au tot sprijinul meu. Prin toate măsurile pe care le avem în vedere la Ministerul Muncii principalul obiectiv este acela de a respecta demnitatea muncii salariaților din minerit atât cât aceștia sunt în activitate, cât și la pensie. Pe de altă parte, având în vedere perioada de tranziție către energia verde, trebuie să gândim programe de formare profesională care să țină cont de nevoile zonei și care să reușească să țină aici, acasă, această resursă umană extraordinară și să o pună în valoare așa cum merită pentru ca zona Văii Jiului să aibă un viitor cât mai bun”, a transmis ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită