Web Analytics

Ministrul Culturii, prezent la Simpozionul “URMUZ 140 – 100” de la Curtea de Argeș

de | 17.03.2023 14:22 | Actualitate, Cultură, Home

Astăzi, la Curtea de Argeș a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Internațional “URMUZ 140 – 100”, o noutate absolută în peisajul cultural și jurnalistic românesc.

Manifestarea reprezintă, în primul rând, deschiderea Anului Internațional Urmuz, ce se va încheia în luna noiembrie, când se vor comemora 140 de ani de la moartea scriitorului.  

La deschidere oficială, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a fost alături de președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu, academicianul Gheorghe Păun, primarul municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu – organizatori ai evenimentului.

De asemenea, numeroase alte personalități ale lumii academice și culturale românești au venit la Curtea de Argeș, între care amintim pe academicianul Ion Pop sau Giovanni Rotiroti – profesor universitar de limba şi literatura română la Universitatea „L’Orientale“ din Napoli, traducător şi editor, Cristina Popescu –  Director General Romfilatelia.

“Sunt bucuros și onorat că mă aflu aici. Este de domeniul miracolului și cred că Urmuz, de acolo de unde este, se miră mai mult decât oricine de ceea ce a putut să se întâmple cu opera lui care este foarte mică, dacă vorbim de întindere, dar atât de transformatoare pentru literatură încât astăzi avem discuții, congrese. Este excepțional ceea ce întâmplă la Curtea de Argeș! Este important pentru faptul că este posibil ca noi să fi avut primul, poate, suprarealist din literatura europeană. Vă felicit pentru că îi duceți memoria mai departe!” – Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

„Cu ocazia acestui eveniment, Consiliul Județean Argeș a editat albumul filatelic aniversar – “ Pe Argeș în Sus/De la Meșterul Manole la Urmuz”, pentru că anul 2023 este Anul Urmuz în Argeș. Susținem dezvoltarea și promovarea turistică a județului, precum și activitatea culturală, iar demersul domnului academicianului Gheorghe Păun de recuperare culturală și istorică a lui Urmuz se alătură eforturilor noastre, motiv pentru care considerăm acest parteneriat pe cât de necesar, pe atât de onorant”, a spus Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.

“Ne bucurăm că noi, Consiliul Județean Argeș, facem parte dintre organizatorii acestui proiect, pentru a aduce în conștiința publică argeșeană, și nu numai, personalitatea celui care a fost mult prea puțin cunoscutul URMUZ. Urmuz este mult mai cunoscut peste hotare, decât în România și în Argeș, acolo unde opera sa crează efervescență literară. Acest lucru reprezintă un imbold pentru noi de a promova personalități mai puțin cunoscute. În ceea ce privește personalitatea și opera lui Urmuz, cred că aceasta poate face parte și din programa școlară de liceu” – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș. 

În cadrul acestui simpozion, sâmbătă, 18 martie la ora 19.00, pe scena Centrului Județean de Cultură și Arte ,,George Topârceanu” din Curtea de Argeș va avea loc premiera spectacolului ,,URMUZ” de Valeriu Butulescu, în regia Monei Gavrilaș, pusă în scenă de Teatrul Al. Davila. Intrarea este liberă.

Duminică, 19 martie, 19 martie, la Centrul de Cultură și Arte „George Topârceanu” va fi vernisată expoziția „Urmuz văzut de graficienii lumii”. 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *