Web Analytics

Ministrul Agriculturii, întâlnire cu fermierii și directorii de deconcentrate din Argeș

de | 7.08.2020 19:33 | Actualitate

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros și președintele ANSVSA, Robert Viorel Chioveanu, au efectuat vineri o vizită de lucru în județul Argeș. Cei doi s-au întâlnit cu prefectul Emanuel Soare, la sediul Instituției Prefectului Argeș, unde au susținut și o conferință de presă. Au participat și președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului – Adrian Miuțescu, deputatul argeșean Dănuț Bica și președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Gheorghe Alecsei.

Ministrul Agriculturii, la Pitești: „Fermierii vor primi despăgubiri de aproximativ 200 euro/ hectar”

„Din păcate, criza cauzată de pandemia de Covid- 19 s-a suprapus cu o secetă extremă și puternică, nemaîntâlnită în ultimii zeci de ani, iar județul Argeș nu a fost ocolit. În această perioadă, la nivelul Ministerului Agriculturii am încercat să monitorizăm, pe de o parte, evoluția stocurilor și a capacității de procesare, nu știam cât va dura criza și care vor fi consecințele asupra agriculturii și industriei alimentare. Pe de altă parte, ne interesa foarte mult să monitorizăm și prețurile, să evaluăm stocurile pentru produsele de bază. La finele lunii martie am fost nevoiți să luăm acea măsură extremă și unică de sistare a exporturilor, pentru că ritmul în care se făcea export, mai ales cu cereale în luna martie era îngrijorător, față de luna martie a anului 2019 și am vrut să ne asigurăm că rezervele și produsele de cereale sunt suficiente până la noua recoltă. (..) O parte dintre suprafețele însămânțate, 1,2 milioane ha din cele 2, 9 milioane ha, în toamnă au fost calamitate într-o proporție mai mare de 30 %, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, așa cum am spus în martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 euro/ hectar și vor fi virate în conturile fermierilor păgubiți imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1, 2 miliarde lei care este cuprinsă într-o ordonanță”. (..) Am văzut că și pentru culturile însămânțate în această primăvară, chiar aici în județ, seceta și-a spus cuvântul. Am văzut și floarea – soarelui și porumbul, venind aici și culturile sunt afectate într-un grad destul de mare. După ce terminăm cu primele despăgubiri, vom găsi resurse să sprijinim și fermierii care au avut pierderi pentru culturile din primăvară”, a spus ministrul.

Ministrul Agriculturii, președintele ANSVSA și prefectul Argeșului au participat la o întâlnire cu directorii instituțiilor deconcentrate din județ, din domeniul agricol, la sediul Instituției Prefectului, pentru a evalua stadiul derulării programelor desfășurate în această perioadă. Ministrul Adrian Oros s-a interesat despre culturile afectate de fenomenele meteo extreme din Argeș și i-a informat pe directorii de deconcentrate despre programele prin care fermierii pot atrage fonduri europene și subvenții. Astfel, ministrul Adrian Oros a anunțat un amplu program de sprijin, în valoare totală de 200 de milioane de euro, pentru antreprenorii care fac angajări în mediul rural. La rândul său, ministrul Adrian Oros a fost informat despre problemele fermierilor din Argeș, printre care și prezența mistreților pe unele terenuri agricole, care suferă pagube în mod constant din această cauză.

Delegația Ministerului Agriculturii a vizitat o fermă de bovine din comuna Rociu, deplasându-se apoi la un abator și o fabrică de preparate din carne din Ștefănești. A urmat o vizită la Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Pomicultură din Mărăcineni, o deplasare la o fabrică de pâine și produse de panificație din Pitești și o vizită la o fabrică de conserve de fructe și legume din Curtea de Argeș. În plus, la Curtea de Argeș ministrul, însoțit de prefectul Emanuel Soare, s-a întâlnit și cu fermierii din zona de nord a județului.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii