Web Analytics

Ministrul Adriana Petcu: „Analizăm suplimentarea personalului Gărzii Forestiere în judeţul Argeş”

de | 10.03.2017 12:29 | Actualitate

vizita ministru petcu

Vineri dimineaţă, ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, s-a aflat în Argeş, unde a avut o întrevedere cu primarii din judeţ, în sala mare a Consiliului Judeţean.

Şedinţa a fost una cu uşile închise, jurnaliştii fiind invitaţi la o conferinţă de presă, la finalul întâlnirii ministrului cu autorităţile locale din Argeş. Printre problemele ridicate de edili s-au numărat regularizarea cursurilor de apă, cadastrul apelor şi al pădurilor, precum şi probleme legate de ocuparea terenurilor în albia minoră a râurilor.
„Legat de problemele de regularizare a cursului de apă, le-am explicat că s-a elaborat şi aprobat planul de management al riscului la inundaţie ca o condiţie obligatorie să putem accesa fondurile europene. De la începutul lunii ianuarie, am convenit cu cei de la ministerul Fondurilor Europene să transmitem fişe tehnice ale proiectelor care dorim să le finanţăm pe fonduri europene, ca până se elaborează aplicaţia de finanţare să ştim care dintre ele sunt eligibile şi ce măsuri ar trebui să luăm ca să îmbunătăţim aceste proiecte, ca ele să fie eligibile şi a putea fi finanţate cu fonduri europene, principala sursă de finanţare a obiectivelor de investiţii pentru apărare împotriva inundaţiilor”, a afirmat ministrul Apelor şi Pădurilor.

Decolmatarea Lacului de acumulare Prundu, doar pe fonduri europene

Salubrizarea cursurilor de apă a fost o altă problemă ridicată de primarii argeşeni. „I-am rugat pe domnii primari să colaborăm mai strâns, că nici la nivelul Administraţiei Bazinale Argeş – Vedea nu avem un număr foarte mare de salariaţi care să urmărească permanent cursurile de apă şi atunci să avem o colaborare strânsă, să depistăm din timp pe cei care depozitează gunoaie pe malul cursurilor de apă, să-i amendăm pe respectivii şi nu unităţile administrativ-teritoriale, respectiv comunitatea”, a mai explicat Adriana Petcu. Aceasta a mai precizat că discuţiile au vizat mai multe sectoare de pe cursul râului Argeş, iar acolo unde au fost elaborate proiecte pentru decolmatare se vor căuta soluţii de finanţare, cu atât mai mult cu cât există un program întocmit de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în ordinea priorităţilor, urmărind punctele critice care necesită urgenţa intervenţiei. Ministrul a mai vorbit despre proiectul de punere în siguranţă care vizează Lacul de acumulare Prundu şi care prevede inclusiv lucrări de decolmatare. Proiectul este în curs de avizare şi se doreşte finanţarea sa din fonduri europene, datorită costurilor foarte ridicate.
Întrebată de jurnalişti de ce judeţul Argeş nu are un sediu al Gărzii Forestiere, deşi are un procent mult mai ridicat de tăieri ilegale faţă de judeţul Prahova, unde se află în prezent sediul regional al instituţiei, ministrul Adriana Petcu a declarat că va face o analiză pentru a vedea dacă se impune o reorganizare a gărzilor forestiere. „Punct de lucru al Gărzii Forestiere există, la Piteşti. Tăierile ilegale nu necesită să ai o instituţie regională ca să le combaţi. Ce pot să vă spun, că s-a aprobat acum suplimentarea numărului personalului Gărzii Forestiere şi o să analizăm suplimentarea numărului personalului în judeţul Argeş”, a mai spus ministrul. Care a comentat şi pe marginea acţiunii activiştilor Agent Green, care au blocat pe Transfăgărăşan, în această dimineaţă, mai multe camioane încărcate cu arbori din munţii Făgăraş, în semn de protest faţă de distrugerea pădurilor, care ar pune în pericol şi Lacul Vidraru. „Am cunoştinţă de această acţiune, sens în care am solicitat colegilor mei de la Garda Forestieră să îmi facă o informare dacă acolo se exploatează cu acte în regulă sau sunt unele probleme”, a afirmat Adriana Petcu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Hai sa dam mana cu mana, totul sa defrisam, sa ne facem ca nu stim, sa le dam cu creanga-n fata astora de indraznesc sa se puna cu noi marii smecheri oameni de stat cu burti si averi ce trebuie marite s.a.m.d.