Web Analytics

Ministerul Culturii a atacat deja contractul prin care Vernel Crăciunescu a vândut 50% din Ferma Florica

de | 12.06.2020 10:26 | Dezvăluiri

# Miuţescu susţine că a început bătălia pentru recuperarea Fermei Florica # „Cei care au vândut ferma nu au notificat Ministerul Culturii pentru a-și putea exercita dreptul de preempțiune”, mai spune Miuțescu # Vernel Crăciunescu, proprietarul care a înstrăinat 50% din fermă în 2018: „Aveam deja o notificare făcută la Ministerul Culturii, am considerat că nu mai era necesar”

Președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu, a declarat într-o conferință de presă că un proiect turistic care suscită interesul liberalilor în această perioadă îl reprezintă recuperarea obiectivelor înstrăinate din conacul Brătienilor de la Ștefănești, printre care se numără și Ferma Florica. „Domeniul Brătienilor este o parte importantă din acest circuit turistic european, al muzeelor și obiectivelor turistice din Argeș, de la Muzeul Golești până la Mânăstirea din Curtea de Argeș și Metropola Regală. Acesta este un proiect pe care noi îl vom propune în viitorul mandat de Consiliu Județean și de guvernare, dacă vom ajunge. Vom avea susținerea guvernului. Avem deja susținerea premierului în acest proiect și când a fost la Ferma Florica am discutat despre acest lucru. Vom încerca să recuperăm tot ceea ce s-a pierdut, distrus și furat de la aceste valori ale Argeșului și României. Când spun asta mă refer la Ferma Brătienilor de la Florica, la Observatorul astronomic de acolo, mă gândesc la Turnul de Apă și la toate celelalte obiective pe care le vom avea și le avem în vedere de a le recupera, plăti, pentru a crește valoarea acestui proiect turistic”, a declarat liderul PNL Argeș în cadrul celei mai recente conferințe de presă organizate la sediul PNL Argeș.

Adrian Miuțescu: „Ministerul Culturii a dat în judecată și contestă contractul de vânzare-cumpărare între italianul care a cumpărat și persoana de aici care i-a vândut”

„Cei care au vândut ferma nu au notificat Ministerul Culturii pentru a-și putea exercita dreptul de preempțiune, motiv pentru care acesta a dat în judecată acum și contestă contractul de vânzare-cumpărare între italianul care a cumpărat și persoana de aici care i-a vândut (Vernel Crăciunescu, cel care a deținut 50% și a vândut în 2018 firmei italiene EGP, n. red.). Acest lucru este la ora actuală pe agenda ministerului pentru a fi lămurit și cred că acel contract va fi anulat. Ce-i drept, Consiliul Județean s-a eliberat, nu a dorit să își exercite dreptul de preempțiune, dar Ministerul Culturii a contestat acea vânzare. În continuare, există intenția de recuperare a acestor lucruri. Ministerul Culturii a spus că nu este interesat să cumpere doar 50%, doar partea lui Prodănel, ci vrea să cumpere tot (și partea de 50% a firmei EGP, ca să întregească ferma, n.red.), că nu stă încurcat cu Prodănel. Nu poate cumpăra decât dacă cei doi proprietari vând. Unul a vrut să vândă și a vândut la italieni încălcând legea (Vernel Crăciunescu, n.red.), nerespectând dreptul de preempțiune, de aceea vânzarea a fost contestată de Ministerul Culturii și se cere anularea contractului; celălalt (Prodănel, n.red.) așteptăm să vândă. Există voința din punctul de vedere al Ministerului, al premierului de a recupera și a reconstrui această avere a domeniului Brătienilor și cu Ferma Florica. Secretarul de stat Liviu Brătescu a venit săptămâna trecută la mine în birou și am discutat cu el acest lucru, mi-a confirmat că el s-a ocupat împreună cu cei de acolo de a contesta acel contract de vânzare-cumpărare, iar toate celelalte demersuri le va face în continuare. S-a format un grup de lucru la nivelul Ministerului Culturii care culege informații și se ocupă de această problemă. Nu știu în cât timp se pot realiza aceste lucruri, în 5 ani, 10 ani. Important este că există această intenție”, a mai declarat liderul PNL Argeș.

Vernel Crăciunescu: „Nu cred că Ministerul Culturii a contestat vânzarea, altfel aș fi aflat. Dacă avea de gând să facă acest lucru, bănuiesc că mă anunța și pe mine”

Cum spuneam, omul de afaceri Vernel Crăciunescu deținea jumătate din ferma de Florica, pe care a vândut-o în primăvara lui 2018 către firma italiană EGP, fără a notifica Ministerul Culturii. „Aveam deja o notificare făcută la Ministerul Culturii, am considerat că nu mai era necesar (să notifice din nou, n.red.). Aveam o notificare din momentul în care am cumpărat”. Când a vândut jumătatea sa din fermă, omul de afaceri nu a notificat nici Consiliul Local Ștefănești și nici Consiliul Județean Argeș. „Dacă ar fi vrut cu tot dinadinsul să-și exercite dreptul de preempțiune, cred că primul lucru pe care ar fi trebuit să îl facă e să-și fi înregistrat acest drept la Oficiul de Cadastru, pentru că, în momentul respectiv, el nu avea sarcini”, a mai spus Vernel Crăciunescu. Asta când l-am întrebat de ce nu a mai notificat încă o dată Ministerul Culturii, în 2018, pentru ca acesta să își exercite dreptul de preempțiune.
Omul de afaceri nu a crezut când i-am spus că Ministerul Culturii a contestat actul de vânzare-cumpărare a fostei sale părți de 50% din ferma Florica, încheiat între el și firma italiană EGP, ai cărei acționari sunt Polo Enrico din Treviso și argeșeanca Mirela State. „În ce scop a contestat? Vrea să-l cumpere? (Râde, n.red.) Nu, nu cred că a contestat, că altfel aș fi aflat. Dacă avea de gând să facă acest lucru, bănuiesc că mă anunța și pe mine. Documentul de vânzare-cumpărare este valid. Atât timp cât nu este atacat în justiție și nu e constestat de nimeni, e valid, părerea mea. Dacă vrea Ministerul Culturii să-l conteste, să cumpere el, nu e nicio problemă”.
Vernel Crăciunescu a mai spus că Primăria Ștefănești are înregistrat actul de vânzare-cumpărare și că suma cu care a vândut italienilor este mai mare decât cea cerută de Cristian Prodănel pentru partea sa (200.000 euro a cerut Prodănel și susține că i-a vândut-o unei persoane fizice, n.red.). Însă când l-am întrebat pe dl. Crăciunescu cu cât a vândut concret, a spus că nu-și mai amintește suma exactă.

Cristian Cocea: „Nu am informaţie de acest tip, că se doreşte contestarea”

Cristian Cocea, directorul Direcției de Cultură Argeș, ne-a spus că nu a fost informat până acum de contestarea actului de vânzare, însă admite că proprietarul trebuie să înștiințeze Ministerul Culturii atunci când vrea să vândă un monument istoric, mai ales dacă este de categoria A.
„Nu am informație de acest tip, că se dorește contestarea, nu știu situația asta. Monumentul (Ferma Florica, n.red.) este de categoria A, de importanță națională, și exercitarea dreptului de preempțiune se face de către minister. Dacă se face o astfel de acțiune, se face în instanță, se contestă vânzarea respectivă și, în funcție de decizia instanței, se va acționa în continuare”.
Directorul Cocea ne-a mai explicat ce prevede legea privind protejarea monumentelor istorice atunci când un proprietar vrea să vândă clădirea. „Proprietarul trebuie să ceară exercitarea dreptului de preempțiune de la organismele abilitate. Dacă obiectivul este de categorie A, Ministerului Culturii, în primul rând, și apoi Consiliului Local și Consiliului Județean”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii