- Aflată la a XXI-a ediție în România, Noaptea Muzeelor 2025 este pentru prima dată susținută și de Ministerul Culturii
- Acces gratuit în peste 70 de muzee, galerii și instituții culturale, în seara de 17 mai 2025
- Județul Argeș se remarcă la Noaptea Muzeelor 2025 printr-o rețea activă de muzee și instituții culturale care propun un program bogat, divers și bine ancorat în specificul local – de la istorie și patrimoniu, la ateliere pentru copii, reconstituiri istorice, expoziții interactive și experiențe cu miză civică.
Sâmbătă, 17 mai 2025, peste 70 de muzee și instituții culturale din întreaga țară își vor deschide porțile pentru public în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Nopții Muzeelor. Evenimentul, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și susținut pentru prima dată de Ministerul Culturii, oferă vizitatorilor acces gratuit la expoziții, tururi ghidate și activități speciale. Acest demers oferă publicului o experiență muzeală inedită, prin deschiderea instituțiilor muzeale într-un interval orar neconvențional, propunând o ofertă culturală special concepută pentru această ocazie.
Noaptea Muzeelor 2025 promite o experiență culturală unică, transformând muzeele în spații animate de expoziții neobișnuite, activări creative și noi forme de dialog cu vizitatorii. Este o oportunitate pentru publicul larg de a redescoperi patrimoniul cultural într-un cadru inedit și accesibil.
Evenimentul este inspirat de un model european și are loc simultan în peste 30 de țări europene. În România, Noaptea Muzeelor este organizată din 2005 și a devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.
Diversitatea instituțiilor muzeale din România și bogăția patrimoniului gestionat transformă ediția din 2025 într-un context favorabil pentru promovarea educației prin cultură, pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului și pentru consolidarea rolului social al muzeelor. Astfel, Noaptea Muzeelor devine o platformă strategică de fidelizare a publicului și de afirmare a muzeului ca actor activ în viața comunității. De altfel, mesajul principal – Educația prin cultură. Dezvoltarea prin cultură – este reflectat în toate activitățile propuse, contribuind la poziționarea culturii ca factor esențial în evoluția societății.
„Noaptea Muzeelor nu mai este de mult doar o plimbare de seară printre exponate. Este un fenomen cultural complex, un catalizator al curiozității și al dialogului dintre generații. Este modul prin care aducem istoria, arta și știința mai aproape de oameni, în moduri memorabile și accesibile.” – a declarat Ciprian Anghel Ştefan – manager general Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.
Citește și: 30-31 mai. Zboruri cu parapanta şi paradă moto la Festivalul Archangels de la Topoloveni
Județul Argeș se remarcă la Noaptea Muzeelor 2025 printr-o rețea activă de muzee și instituții culturale care propun un program bogat, divers și bine ancorat în specificul local – de la istorie și patrimoniu, la ateliere pentru copii, reconstituiri istorice, expoziții interactive și experiențe cu miză civică.
- Muzeul Județean Argeș deschide seria activităților de sâmbătă, 17 mai, începând cu ora 17:00, cu vernisajul expoziției temporare „Jidova – Un loc cu două povești”, urmat de ateliere creative pentru copii. Cei mici vor învăța cum modelau romanii lutul și vor descoperi prin joacă vechi jocuri romane, în cadrul atelierului „Alea iacta est!”. Între orele 18:30–19:30, publicul va putea urmări o prezentare de arme și costume dacice și romane, pentru o incursiune vie în istoria antică.
- Muzeul Municipal Curtea de Argeș își așteaptă vizitatorii între orele 17:00–23:00 cu expozițiile sale permanente și temporare, dar și cu o serie de activități interactive pentru toate vârstele. Programul include un Treasure Hunt organizat de Asociația Euroactive, ateliere de creație pe teme artistice și istorice, demonstrații de arte plastice și muzică live. De la ora 20:00, publicul este invitat la un concert de muzică folk susținut de „Chitariștii de la Argeș”.
- Secția de Etnografie – Casa Memorială Dumitru Norocea oferă vizitatorilor acces gratuit la expoziția de bază și la un atelier de creație susținut de Asociația Grup AȘA, între orele 18:00–22:00.
- Muzeul Municipal Câmpulung propune, între orele 18:00–24:00, un circuit extins în patru spații culturale emblematice: Secția de Etnografie și Artă Populară, cu expoziția temporară „Și lemnul are suflet…”, Secția de Istorie, Artă Plastică și Științele Naturii, cu tema „Alegeri electorale în Muscel, din trecut”, Casa Memorială George Topîrceanu, unde vizitatorii vor descoperi manuscrise rare și „lada cu amintiri” a poetului, Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, unde va avea loc o reconstituire istorică în tabăra militară a Detașamentului Mateiaș, în colaborare cu Asociația Historia Renascita
- Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Comunismului pentru Copii invită vizitatorii într-o experiență inedită, cu miză educativă și civică: participanții devin „jurnaliști străini” care investighează realitățile sistemului penitenciar comunist din România. Copiii sub 12 ani explorează Muzeul Comunismului pentru Copii, iar vizitatorii peste 12 ani pot vizita celulele și expozițiile din Memorialul Închisoarea Pitești. Evenimentul are loc între orele 18:00–23:00, iar la magazinul muzeului sunt disponibile oferte speciale ale Editurii Manuscris.
- Muzeul Național „Brătianu” participă la Noaptea Muzeelor în intervalul 17:00–22:00, oferind publicului acces gratuit la expoziții și spațiile istorice ale domeniului.
Noaptea Muzeelor, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, este un Proiect Cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Programul evenimentelor poate fi consultat la adresa de facebook: https://www.facebook.com/noapteamuzeelor
0 Comentarii