Web Analytics
scris luni, 15.01.2024

Mihai Eminescu, un critic al occidentalizării forțate

Astăzi se împlinesc 174 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Ziua sa de naștere a fost stabilită drept Zi a Culturii Naționale în anul 2010. Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile în cadrul Bisericii, în parteneriat cu alte instituții, și nu numai, în eparhiile din țară și din diaspora. Odată cu marcarea Zilei Culturii Naționale, în bisericile din întreaga țară se fac slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu, un critic al occidentalizării forțate

Citește și: Medicii de familie şi cei din policlinici intră luni în grevă


Mihai Eminescu, pe lângă contribuțiile sale remarcabile în domeniul poeziei, a fost și un jurnalist activ, scriind pentru mai multe publicații din România. Activitatea sa jurnalistică include unele citate și articole care au stârnit controverse, reflectând opiniile sale politice și sociale, conform Evenimentul Zilei. Opiniile politice ale lui Eminescu au stârnit controverse. A fost un critic vocal al modernizării și occidentalizării României, adoptând o poziție conservatoare și naționalistă. Articolele sale jurnalistice, în special cele scrise în perioada sa la ziarul „Timpul”, reflectă viziunile sale politice și sociale. Care uneori sunt considerate a fi fost conservatoare și chiar reacționare. Aceste opinii politice sunt adesea analizate și dezbătute. Mai ales că unii le consideră în dezacord cu valorile moderne. În timp ce alții le apreciază ca pe o expresie autentică a preocupărilor și idealurilor sale.

Citește și: Femeie ridicată de poliție după ce a postat pe Facebook critici la adresa „mascaților” și MAI


Eminescu a criticat adesea modernizarea și occidentalizarea României. Pe care le vedea ca pe o amenințare la adresa identității și tradițiilor naționale. De exemplu, într-un articol din ziarul „Timpul”, a scris: „Ne-am lepădat de tot ce înseamnă tradiționalismul nostru național și am îmbrățișat orbește formele goale ale Occidentului.” Eminescu a exprimat în scrierile sale jurnalistice opinii care pot fi interpretate ca antisemite. Un citat controversat din această categorie este: „Evreul… prin natura sa metafizică este dușmanul societății noastre; el este un element descompunător și perturbator peste tot unde se află.” Eminescu a susținut ideea unui stat național puternic, criticând influențele străine și promovând idei naționaliste. Acest aspect se reflectă în citate precum: „Statul nostru trebuie să fie românesc, statul românesc trebuie să slujească interesele românilor.”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *