Web Analytics

„Mi-am scris testamentul cu două zile înainte de operaţie” (I)

de | 14.03.2018 20:24 | Cultură

15 calinic# Convorbiri neconvenţionale cu ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului

# Ce înseamnă aceste jocuri, ÎPS Părinte, pe care mulţi nu le înţelegem? Aţi pornit de pe prima treaptă a ierarhiei clericale. Ctitor de biserici, elev la Seminar, student la facultate teologică, întemeietor de seminarii şi facultate… Şi iată-vă, la această vârstă, arhiepiscop, scriitor cu renume, autor de cărţi după care învaţă studenţii. Student înşivă la Facultatea de Teologie. Şi, parcă n-ar fi de ajuns, elev legitimat într-o clasă de şcoală elementară rurală. Ce să înţelegem din toate acestea, care să fie esenţa jocurilor pe care eu, unul, nu le pricep?
– La 17 februarie 2017 am primit noul certificat de naştere de la Starea Civilă a comunei Crăcăoani, jud. Neamţ, pe numele de Calinic Argeşeanul, cu domiciliul stabil la Mănăstirea Argeşului, pe bulevardul Basarabilor nr.1, Curtea de Argeş, pe care Nicolae Iorga a numit-o „România de la Argeş”, în cartea sa Locul românilor în Istoria Universală, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică 1985, pag.154.
În curând împlinesc doi ani de la noua stare civilă şi de atunci m-am înscris în anul I la  Şcoala Gimnazială din Vulpeşti, jud. Argeş. Mă voi transfera la cea din noul sat natal: Oieştii Pământeni, unde m-am mutat definitiv. „Ce să înţelegem din aceasta şi care este esenţa jocurilor?” cum vă întrebaţi!
M-am gândit la „Colţul copiilor” care îmi bucură inima, şi atunci m-am gândit să fac şi eu o copilărie, pe care să n-o priceapă scriitorul Marin Ioniţă!
# Când v-aţi scris testamentul, vă aflaţi pe muchie de cuţit? Simţeaţi că bate în fundul lumii ultimul ceas al lui Calinic? Şi ce lăsaţi în urmă, şi cui? Ce averi aţi strâns aici, pe pământ? Cine vă sunt moştenitorii? Ce zestre le lăsaţi? Cu ce poruncă, cu ce dorinţă?
– Când mi-am scris „un fel de Testament” mă aflam, e drept, pe muchie de cuţit şi, precum spuneţi, simţeam că fiecare bătaie de inimă putea fi ultima, cum poate fi pentru fiecare dintre noi.
L-am scris dintr-o răsuflare, cu două zile înainte de operaţie. L-am trimis la Cabinetul Patriarhului Daniel şi la Cancelaria Arhiepiscopiei   Argeşului şi Muscelului. L-a citit şi dr. Victor Costache, care a zâmbit ca un înger şi m-a încurajat până la ceruri. Patriarhul Daniel m-a sunat   imediat ce a primit Testamentul lui Calinic Argeşanul, şi, de asemenea, în felul său hâtru, m-a încurajat cum nu mă aşteptam. Citeam sinceritatea din sufletul său de Părinte şi Patriarh al Bisericii lui Hristos din România.
Testamentul rămâne acelaşi! Îl voi îmbunătăţi cu uşoare adaosuri. Din Testament se vede ce avere am  şi cui o las. Nu am nicio avere, de niciun fel. Totul rămâne în patrimoniul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, iar lucrările cărturăreşti vor rămâne la Casa Scriitorului din Oieştii Pământeni, rugând pe urmaşul nostru la conducerea viitoare a Eparhiei argeşene şi muscelene să respecte Casa Scriitorului, aşa cum am orânduit-o deja din viaţă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole