Web Analytics

Mere stricate de mărimea unei mingi de ping pong, la Liceul „Dinu Lipatti” din Piteşti

de | 16.03.2017 13:28 | Dezvăluiri

17 01# Cum au ajuns în Argeş fructele din programul guvernamental de 13,5 miliarde lei vechi
De-abia au început să fie distribuite în şcoli prin programul guvernamental de peste 13,5 miliarde lei vechi şi deja au generat nemulţumiri legate de calitatea lor. La Liceul „Dinu Lipatti”, primele lădiţe cu mere au ajuns marţi, 7 martie a.c., urmând să fie distribuite elevilor pe o perioadă de cinci zile. Numai că personalul unităţii şcolare a constatat că fructele nu pot fi oferite copiilor fiindcă nu sunt conforme. O parte din mere intraseră în putrefacţie, în timp ce altele erau pătate sau aveau dimensiuni foarte mici. Conducerea liceului a luat decizia de a sorta merele, pentru a fi distribuite şcolarilor doar cele nealterate. Aproape jumătate din cantitatea livrată la „Dinu Lipatti” a fost returnată distribuitorului pentru că nu îndeplinea standardele de calitate.

Directorul adjunct Sorin Fusea: „Până acum s-au vândut merele bine! Acum nu se mai vând…”

17 SorinFusea dir adjunct LipattiGeorgeta Năstase, laborant la Liceul de Artă din Piteşti, are printre atribuţii şi distribuirea în şcoală a produselor din programul guvernamental „Fructe proaspete în şcoli”. Aceasta ne-a povestit că atunci când a primit merele şi a constatat că o parte dintre ele sunt stricate, a trecut la sortarea lor pentru a fi distribuite copiilor în condiţii bune. „Săptămâna trecută merele au fost foarte urâte. Au fost aduse marţi, la ora 14.00 şi am încercat să le distribuim în condiţii bune. Le-am ales şi ce a fost ok le-am dat copiilor. Care au fost stricate sau pătate, nu le-am dat. Cum să distribui aşa ceva? Nu mi se pare corect! Ele vin cu un anumit standard. În aviz îmi spune că au calitatea I. Merele acelea stricate nu erau calitatea I, fiind mere şi mai mici de 5 cm diametru, ca o minge de ping pong! Nu înţeleg de ce le distribuie tocmai acum. De ce tocmai în martie şi nu în noiembrie – decembrie? Noi am încercat să nu dăm copiilor acele mere care nu arătau comestibile. În loc să dau fructele pentru cinci zile, am dat pentru patru zile, iar pe cele urâte le-am returnat”, ne-a spus Georgeta Năstase. Aceasta ne-a furnizat şi o fotografie făcută cu telefonul mobil în care se poate observa una din lădiţele cu merele alterate ce au fost returnate distribuitorului.
Directorul adjunct al Liceului „Dinu Lipatti”, Sorin Fusea, susţine că dacă fructele vor continua să ajungă în asemenea condiţii, unitatea şcolară va refuza să le mai distribuie elevilor. „Ne-au trimis mere stricate. Nu am refuzat merele, pentru că le-am ales. Jumătate au fost pătate, ceea ce nu e normal. Dacă vor veni şi săptămâna asta aşa, le dăm retur, ce să facem? Nu putem să le dăm copiilor aşa! Licitaţia se face la Consiliul Judeţean. Din martie au început să sosească. Acum, că nu se mai vând merele, că până acum s-au vândut merele bine! Şi-acum nu se mai vând merele bine şi… Noi doar le primim şi atât. Asta este!”, spune directorul adjunct al liceului.

Fructele sunt distribuite de o firmă din Dâmboviţa

Câştigătorul licitaţiei pentru programul guvernamental „Fructe proaspete în şcoli” este o firmă din Bucureşti, SC Libro Events SRL, iar contractul a fost semnat pe 1 martie 2017. Valoarea maximă a contractului este de peste 13,5 miliarde lei vechi (1.358.752 lei, fără TVA), aceasta urmând să fie ajustată în funcţie de numărul de zile rămase până la finele anului şcolar şi de numărul de elevi prezenţi zilnic la cursuri. Preţul unui măr este 0,26 de lei, fără TVA. Fructele au o dimensiune standard prevăzută în caietul de sarcini şi provin din România, de la SC Romfruct SRL, o firmă din judeţul Dâmboviţa. La nivelul judeţului Argeş, 59.386 de elevi beneficiază de programul guvernamental de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, iar perioada de distribuţie a fructelor va fi de maxim 88 de zile.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii