Web Analytics

Mega dosar la DIICOT Argeş cu reţete fictive eliberate bolnavilor de cancer

de | 31.07.2014 13:05 | Dezvăluiri

# Tratamente decontate în acte, inexistente în realitate # Panică printre farmaciştii din Piteşti, Curtea de Argeş și Câmpulung # Curtea de Conturi a depistat nereguli în cazul a 204 de bolnavi de cancer din  judeţul Argeş # CAS Argeș, împreună cu alte organe ale statului, fac verificări încrucişate și milioane de reţete sunt luate la puricat

Casa de Asigurări de Sănătate Argeş a demarat în ultima perioadă o verificare la sânge a tuturor reţetelor prescrise de medici şi eliberate de farmacii în perioada 2010-2012 precum şi o parte din 2013. Totul, în urma unui control al Curții de Conturi efectuat la nivel național și în care se vorbește de un prejudicu de peste 7 milioane euro. Sunt vizate  persoane în numele cărora au fost validate nelegal, prin Sistemul Informatic Unic Integrat, si, ulterior decontate, unele medicamente la prețuri superioare prețurilor maximale de decontare sau care nu se regăseau  în lista medicamentelor cu procent de compensare 100% din prețul de decontare. Medicamentele au fost utilizate în cadrul Subprogramului de tratament a persoanelor cu infecție HIV/SIDA  și în cadrul Programului național de oncologie. Chiar dacă în  listingul Curţii de Conturi a României au fost nominalizate și 204 persoane din județul nostru, funcţionarii CAS Argeş iau la mână câteva milioane de reţete acumulate în cei doi ani, având în vedere că, lunar, în Argeş se eliberează  aproximativ 120.000 de reţete. În paralel, dată fiind valoarea mare a prejudiciului estimat, inspectorii Curţii de Conturi au trimis dosarul la DIICOT Argeș, care efectuează cercetări în cauză.

Cristina Stocheci: „Am periat rețete, sunt multe imperfecțiuni”

„Am periat rețete, am făcut adrese la Evidența Populației. Facem verificări. Sunt multe imperfecțiuni, se fac verificări încrucișate la medic, la farmacie, vrem să vedem cine a dat scrisoarea medicală, însă nu avem dreptul să mergem la pacient pentru verificare. Numai Poliţia poate verifica dacă familia a ridicat într-adevăr medicamentele sau dacă este vorba de fraudă”, spune directoarea CAS Argeș, Cristina Stocheci.

Gheorghe Cotar: „Comparăm datele din sistem cu cele din certificatele de deces” 

„Verificările sunt în curs. Am făcut solicitări la Evidența Populației să ne confirme comparând datele din sistem cu cele din certificatele de deces. Au fost prescripții în farmacii cu circuit închis și s-a operat mai târziu, după ce pacientul decedase”, adaugă Gheorghe Cotar, şeful Corpului de Control din cadrul CAS Argeş.

Ioan Dordea: „Sper să fie doar erori de tastare a CNP-ului”

„Sper să fie doar erori de tastare a CNP-ului, sunt 24 persoane decedate din care trei nu se confirmă. Apoi mai este şi faptul că, între 2010 şi 2012, nu exista reţeta electronică. De fapt, în 90% din cazuri nu se confirmă. Noi periem şi facem lumină!”, spune şi directorul de contractare al CAS Argeș, Ioan Dordea.

Cele mai frecvente şase ilegalităţi descoperite în Argeş

Cert e că în urma verificărilor făcute până la momentul actual, în Argeş au rezultat mai multe nereguli. Prima situaţie este cea în care două persoane sunt trecute cu  acelaşi CNP. O a doua o reprezintă prescripțiile la decedați, adică reţetă eliberată de farmacii după data decesului. A treia vizează prescripțiile scrise de medici de alte specialități decât oncologie sau de către medici de familie care nu aveau pur și simplu voie să facă așa ceva. A patra situație vizează prescripții în timpul spitalizării, cu precizarea că anul trecut nu era permis acest lucru și că spitalele trebuiau, pe perioada internării, să asigure întreaga medicație pacienților. În fine, a șasea neregulă vizează prescripții ale medicilior care nu au avut parafa conformă programului IDEA. Toate aceste nereguli enumerate și care fac în prezent obiectul dosarului de cercetare de la DIICOT Argeș  au fost constatate în Piteşti, Curtea de Argeş şi Câmpulung, acolo unde există cabinete de oncologie cu pacienţi bolnavi de cancer, înregistrați ca atare. Ca o paranteză, farmaciştii, evident cei aflați în culpă, sunt panicaţi de amploarea cercetărilor. Curtea de Conturi vede întreaga situaţie ca pe un prejudiciu imens adus bugetului. În schimb, Casa Naţională de Sănătate a contestat raportul în instanţă, procesul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, cu termen 23 septembrie 2014. Până atunci se vor încheia verificările CAS, dar şi ancheta procurorilor care ar putea releva dacă este vorba de fraudă sau doar despre neglijenţă.

Alina Crângeanu

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii