Peste zece milioane de lei din fondurile destinate programului „Start-Up Nation”, ediția 2024, sunt în pericol să fie pierdute, situația afectând mai mulți antreprenori care au mizat pe acest sprijin pentru dezvoltarea afacerilor. Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale au avut, recent, o audiență la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), pentru a solicita acțiuni urgente în acest sens.
Au existat inclusiv disfuncționalități legate de semnăturile electronice
La întrevederea cu reprezentanții MEDAT, Costin Dendea a participat în calitate de reprezentant al Fundației Pentru o Românie Modernă (FPRM), alături de alți lideri ai societății civile.
În cadrul programului „Start-Up Nation”, ediția 2024, o parte dintre beneficiarii care au semnat contracte de finanțare au depus deconturile cu întârziere din mai multe motive, riscând să piardă peste zece milioane de lei. Liderii organizațiilor neguvernamentale au evidențiat obstacolele care au încetinit acest demers, cum ar fi probleme tehnice, inclusiv disfuncționalități legate de semnăturile electronice, întârzieri în livrarea echipamentelor, furnizorii nerespectând termenele asumate, precum și dificultăți procedurale. „Facem un apel public către autorități să intervină rapid și să evite pierderea acestei finanțări. Pentru antreprenorii care au depus cu întârziere deconturile, ar fi vorba despre o pierdere de peste zece milioane de lei. Viitorul antreprenoriatului românesc depinde de deciziile luate astăzi! Este momentul să dăm un semnal clar că sprijinim mediul de afaceri cu responsabilitate și seriozitate. Antreprenorii sunt motorul dezvoltării economice și trebuie să ne asigurăm că au resursele necesare pentru a construi un viitor durabil pentru România”, a declarat Costin Dendea, secretarul general al Fundației Pentru o Românie Modernă.
„Start-Up Nation”, ediția 2024 – doar 6.100 de deconturi depuse
Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale au solicitat o evaluare generală a ultimei ediții a programului: obiective îndeplinite, impactul asupra antreprenorilor, analizarea situațiilor particulare ale beneficiarilor care au depus deconturile cu întârziere din motive precum probleme tehnice și dificultăți procedurale. Liderii organizațiilor neguvernamentale au solicitat sprijin și consiliere suplimentară pentru beneficiarii care întâmpină obstacole în derularea proiectelor, dar și propuneri concrete pentru optimizarea procesului de selecție și implementare pentru edițiile viitoare. De asemenea, au subliniat importanța colaborării în vederea dezvoltării mediului antreprenorial românesc și implementării cu succes a programelor viitoare. Pentru 2024, autoritățile au anunțat că au alocat 300 de milioane de euro pentru programul „Start-Up Nation”. Potrivit secretarului de stat Daniela Nicolescu și directorului general Camelia Luciana Taină, prezente la audiența cu reprezentanții societății civile, mai puțin de 5% din proiectele de tip Start-Up Nation au fost finanțate și implementate din fonduri proprii, ceea ce subliniază că băncile au un mare impact asupra acestui program. „Start-Up Nation 2024” a înregistrat aproximativ 6.100 de deconturi depuse din 10.000 de contracte de finanțare semnate, având un total de peste 15.000 de cereri de finanțare.
Citește și:
- Argeș. Cățelușa Viper a obținut brevetul Salvamont la Stagiul Național pentru Unități Canine!
- Finul lui Ilie Bolojan, trimis în judecată pentru trafic internațional de droguri
- În același timp cu Tezaurul Dacic din Olanda, Oberlander a trimis celebrele statuete Gânditorul și perechea sa, cu o vechime de 7000 de ani, în Danemarca, pentru 9 luni
În 2025, beneficiarii vor primi 50% din grant încă de la semnarea contractului de finanțare
Programul „Start-Up Nation 2025” se află deja în linie dreaptă, după ce a primit avizul din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Un element de noutate și, totodată, un avantaj major pentru viitorii beneficiari, este acordarea a 50% din valoarea grantului încă de la semnarea contractului de finanțare. Un alt program ce urmează să se deruleze este „SME Eco-Tech”, destinat transformării verzi și digitale a IMM-urilor din industria prelucrătoare, cu un buget de aproximativ 289 de milioane de lei, finanțat în proporție de 70% prin contribuția elvețiană, iar restul de 30% fiind asigurat din bugetul de stat, potrivit site-ului ministerului. IMM-urile eligibile pot beneficia de granturi de până la 50.000 CHF (echivalentul a aproximativ 268.000 lei). Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale mai atrag atenția că lansarea programului „Femeia Antreprenor”, conceput pentru a oferi resurse financiare și sprijin logistic femeilor care doresc să-și dezvolte afacerile sau să înceapă noi proiecte, este incertă în acest an. Motivul este reprezentat de resursele limitate alocate de STS, în mare parte pe fondul situației politice actuale. Bugetul alocat programului „Femeia Antreprenor”, pentru anul trecut, a fost de 200 de milioane de lei.
0 Comentarii