Ion M. Ioniță: „Tatăl meu a înțeles că sunteți un scriitor adevărat, nu numai salvator de oameni și de vieți”
Sâmbătă, 27 mai, la Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” Argeş, medicul piteştean Tiberiu Stănescu şi-a lansat cartea autobiografică intitulată „Pelerinul în halat alb”, în fapt o ediţie adăugită a volumului editat în urmă cu opt ani.
„Pe Tibi îl cunosc din adolescență, din anii ’60, când eram elevi de liceu”
Rude, prieteni şi colegi i-au fost alături d-lui doctor la acest eveniment pe care l-a trăit cu mare emoţie. Despre omul şi medicul Tiberiu Stănescu, dar şi despre cartea sa au vorbit cu prilejul lansării Mihai Golescu, directorul ziarului „Argeşul” („Ne întâlnim azi ca să-i aducem omagiu unui medic al naibii de bine pregătit”; „Nu e deloc un om confortabil. Nu-ți spune ce vrei să auzi, ci ce trebuie să auzi”; „Este, de asemenea, un personaj activ social, care vine cu un mesaj social”); jurnalistul Ion M. Ioniţă, fiul regretatului scriitor Marin Ioniţă („Ca medic, aveți de-a face cu viața și cu cele mai mari emoții. Prin urmare, aveți nevoie să puneți mai mult, să puneți experiență de viață, să puneți oamenii. Tatăl meu v-a prețuit foarte mult; el avea acest talent de a scrie despre oameni. A înțeles că sunteți un scriitor adevărat, nu numai salvator de oameni și de vieți”); dr. Viorel Pătraşcu, medic dermatolog şi scriitor („Am nostalgia Piteștiului de altădată, pe care-l văd acum în sală, un Pitești cu totul diferit față de cel de astăzi. Pe Tibi îl cunosc din adolescență, din anii `60, când eram elevi de liceu, în Piteștiul cu celebra Stradă Mare, cu parcurile Trivale și Ștrand… A fost un adolescent studios, este un om de mare caracter, destoinic în tot ceea ce face”); dr. Victoria Irimia, medic psihiatru, şefa Clinicii „Dr. Irimia” („Am remarcat la dl doctor sentimentul de respect pentru autoritatea valorii. Lăudabil este că a putut să scrie, cu talent, răbdare și determinare. Cartea a reușit să adune la un loc foarte mulți oameni care au ceva de spus în societate”); Dumitru Tomescu, inginer (dr. Tiberiu Stănescu l-a salvat de două ori din punct de vedere medical); Corina Grigore, corector („Cartea prezintă drumul devenirii lui ca profesionist și ca om, pe care l-a făcut pas cu pas, fără a sări vreo etapă”).

„De atunci fotbalul a rămas în sângele meu”
La final, autorul a luat cuvântul, povestind, printre altele, că în copilărie „gașca mea făcea toate prostiile, dar făcea și carte, domnule”, că bătea mingea cu băieții toată ziua, de la 8.30 la 18.30, cu o singură pauză de o jumătate de oră, „în care beam apă și mâncam prune”. Într-un astfel de moment „a venit la noi un nene”, era Jean Lăpușneanu, fostul mare portar al echipei naționale, „care ne-a luat pe șase dintre noi și ne-a dus la grupa piticilor de la Dinamo Pitești. De atunci fotbalul a rămas în sângele meu”.
Dr. Tiberiu Stănescu a vorbit apoi elogios despre scriitorul Marin Ioniță, „omul de care eu m-am legat sufletește în ultimii cinci-șase ani ai săi, și ca medic, și ca scriitor”. De altfel, „Pelerinul în halat alb”, volumul lansat sâmbăta trecută la Biblioteca Județeană, are legătură cu scriitorul dispărut dintre noi. „Răscolit de promisiunea pe care i-am făcut-o regretatului „dinozaur al prozei argeșene”, prof. Marin Ioniță, mă văd obligat a scoate o a doua ediție, revizuită și adăugită, a ceea ce îndrăznesc a numi roman”, a explicat dr. Tiberiu Stănescu într-un „Argument” al al acestei remarcabile cărți autobiografice.
Citește și Piteşti. Barbarossa Samba Group a făcut show în centru, „La ceas”!
Citește și Teatru de Studio la Pitești. Final de festival internațional
0 Comentarii